1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sinirlenme Karadenizli; 5 nefes al, 10'a kadar say
Sinirlenme Karadenizli; 5 nefes al, 10'a kadar say

Sinirlenme Karadenizli; 5 nefes al, 10'a kadar say

Medical Park Trabzon Psikolog Niltem Hürfikir: 'Öfkeyi yenmek için “Sinirlendiğinizde 5 kere nefes alıp verin ya da içinizden 10’a kadar sayın!”

A+A-

Medical Park Trabzon Hastanesinde görev yapan Psikolog Niltem Hürfikir, öfkeyi yenmek için “Sinirlendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin ya da içinizden 10’a kadar sayın” tavsiyesinde bulundu.

“Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya öfke kontrolü denir” diyen Hürfikir, öfke kontrolünü öğreten pek çok yöntem olduğunu ifade ederek “Doğru yöntem kişiden kişiye değişir. Doğru yöntemi belirlerken; kişinin kendi kişiliğine, yaşam tarzına uygun olanı seçmesi ve seçtiği yöntemi uygularken günlük yaşamında fazladan sıkıntı hissetmemesi göz önüne alınması gereken temel faktörlerdir.Genel olarak öfke kontrol yöntemleri; bilişsel, duyuşsal, iletişim, duygusal ve davranışsal boyutları içerir” şeklinde konuştu.

Kızgın insanlaın düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğiliminde olduğuna dikkat çeken Hürfikir, “Kızgın olduğunuz zaman genellikle düşünceleriniz gerçeği yansıtmaktan çok, olayların abartılmış ve çarpıtılmış bir şekilde algılandığını yansıtır. Bu tür düşünceleri fark edin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin. Örneğin; kendi kendinize ‘Eyvah! Şimdi her şey mahvoldu’ gibi bir şey söylemek yerine, ‘Evet, çok can sıkıcı! Neden kızdığımı çok iyi anlıyorum. Ama dünyanın sonu değil ve buna kızmam, bu olayı olmamış hale getirmeyecek.’ diyebilirsiniz. Her iki düşünceyi de zihninizden geçirerek deneyin. Kızgınlığınızın hangi düşünceyle arttığını ya da azaldığını görün. Farkında olmadan çok sık kullandığımız ve bizi kızgınlık duygularına hazırlayan, ‘asla!’ ya da ‘her zaman!’ gibi sözcükleri zihninizde yakalamaya çalışın. Kendinize; öfkelenmenin hiçbir şeyi çözmeyeceğini, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmayacağını, hatta daha da kötü hissedebileceğinizi hatırlatın” diye konuştu.

Mantığın öfkeyi yendiğine işaret eden Hürfikir, “Mantık öfkeyi yener, çünkü haklı bir nedene bağlı olsa da, çok çabuk mantık sınırlarını aşabilir. Bu yüzden öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının. Yıllarca dünyayı ve karşılaştığı olayları belli bir bakış açısıyla değerlendiren birine, yeni bir anlamlandırma biçimi kazandırmak uzun ve zorlayıcı bir çaba gerektirir. Sinirlendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin ya da içinizden 10’a kadar sayın. Bu arada olaya olumlu bakma konusunda kendinizi uyarın. Hem karşınızdaki kişiyi ya da kişileri kırmamış olursunuz, hem de kendinizi öfkenin zararlı etkilerinden korumuş olursunuz.’Öfkeyle kalkan, zararla oturur’ sözü, bu yöntemin tarihinin ne kadar eski olduğunu bize gösteriyor. Tepki vermeden önce kendinize tanıyacağınız 15 saniyede hızlı bir değerlendirme yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum