1. HABERLER

  2. SEÇME VİDEOLAR

  3. Su altında cuma namazı!
Su altında cuma namazı!

Su altında cuma namazı!

Bir bu eksikti. Denizin metrelerce altında cuma namazı kılarak gündeme yeni bir katkı sundular!..

A+A-

Sonunda bu da oldu.. Su altında cuma namazı kıldılar. Denizin onlarca metre altında biri imam toplam 4 kişi dalgıç kıyafetleriyle cuma namazı kıldı..

Türbanla gündeme gelen din motifli tartışmalara yeni bir konu daha eklendi. Deniz altında cuma namazı olur mu? Olur diyenler Youtube'a "Su altında cuma namazı" başlığıyla video eklediler..

Bir dalgıç imam olurker arkasındaki üç kişi de ona uyarak iki rekat cuma namazının farzını kıldı.

Görüntülerden cemaat ve imam arasında iletişimin nasıl sağlandığı merak konusu. Çünkü imamın kıraatını cemaat duymak zorunda.. Bu farz namazlarının olmazsa olmazı..

Ayrıca hutbeyi nasıl okudukları da merak konusu. Cuma'nın farzlarından birisi de hutbenin dinlenmesi.. Görüntlerde hutbenin okunup okunmadığı, okunduysa nasıl dinlendiği yok.



Bugüne kadar böyle bir konu hiç gündeme elmemişti, kimsesinin de aklınının ucundan dahi geçmedi.. Peki İslam'a göre cuma namazının şartları neler?

Cumanın geçerlilik şartları

Fıkıh bilginleri, Cuma namazının geçerli olması için bazı şartlar ileri sürmüşlerdir. Bu şartlardan hutbe, şehir ve cemattir.

1. Hutbe

Hutbe Cuma namazının geçerlilik şartlarındandır. Hutbenin, Cuma vaktinde ve namazdan önce okunması gerekir.

2. Şehir

İslâm bilginleri Cuma namazının sahih olması için, Cuma namazının şehir veya şehir hükmünde bir yerleşim biriminde kılınması gerektiğini ileri sürmüşler, ancak şehrin tanımı konusunda ihtilaf etmişlerdir.

Buna göre, farzı eda edecek sayıda cemaatin bulunduğu mezra, köy, belde, şehir gibi büyük veya küçük tüm yerleşim birimlerinde kılınan Cuma namazı sahihtir. Nitekim Diyanet İşleri Reisliği Müşavere Heyetinin (Din İşleri Yüksek Kurulunun) 16/04/1933 tarih ve 190 sayılı kararında da bu husus vurgulanmıştır.

3. Cemaat

Cuma namazının sıhhat şartları arasında ileri sürülen cemaat şartı; cemaati oluşturan en az kişi sayısı ve bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazının kılınıp kılınamayacağı şeklinde iki yönden ele alınmıştır.

a) Cemaati oluşturan en az kişi sayısı

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Hanefi Mezhebinde, Cuma namazının kılınabilmesi için, Ebu Hanife ve Muhammed b. Hasen eş-Şeybânî'ye göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf'a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir.

b) Bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı

Bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Hanefi mezhebinde ağırlıklı görüşe göre, birden fazla yerde Cuma namazı kılınabilir. Diğer üç mezhebe göre ise, zorunluluk bulunmadıkça, bir yerleşim yerinde sadece bir yerde Cuma namazı kılınır; bir ihtiyaç bulunması halinde ise, birden fazla yerde Cuma namazı kılınabilir. İhtiyaç yokken, birden fazla yerde kılınması halinde, namaza ilk başlayanların Cuma namazları sahih olur, diğerlerininki sahih olmaz. Bu durumda diğerlerinin öğle namazını kılmaları gerekir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum