1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Süslü, çakmaklı tüfek zamana meydan okuyor
Süslü, çakmaklı tüfek zamana meydan okuyor

Süslü, çakmaklı tüfek zamana meydan okuyor

Meşhur Tepedelenli Ali Paşa'nın Çengiç ailesine intikal eden 18. yüzyıldan kalma değerli taşlarla süslü çakmaklı tüfek zamana meydan okuyor.

A+A-

 

Osmanlı İmparatorluğu tarafından 500 yıl önce Bosna Hersek'e gönderilen ve Balkanlar'da asırlarca Osmanlı Devleti'nin temsilcisi olan Çengiç beylerine ait eşyalar, Bursa Kent Müzesi'nde sergileniyor. Bir yıl boyunca açık kalacak sergide, kıymetli koleksiyonlar dikkati çekiyor. Sergide şahsî eşyalar, belgeler ve fotoğraflar bulunuyor. Yaklaşık 250'ye yakın parçanın yer aldığı koleksiyon vatandaşların ilgisini çekiyor.

Çengiç beylerine mensup İlova ailesinin temsilcisi Leyla İlova tarafından bağışlanan eşyalar arasında yer alan değerli taşlarla bezenmiş çakmaklı tüfek zamana meydan okuyor. Ünlü Osmanlı paşalarından Tepedelenli Ali Paşa'ya ait olan silah, İsmail Ağa Çengiç'ten günümüze intikal etti. Sanat tarihi açısından önemli bir eser olarak dikkat çeken tüfek hakkında bilgi veren Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, tüfeğin diğer silahlara nazaran değerli taşlarla süslü olduğunu söyledi.
Silah üzerindeki kıymetli işlemelerin hükümdarlık ifadesi olduğunu dile getiren Erdönmez, "Müzemizde Çengiç beylerine ait bir silah bulunuyor. Sergi içindeki en önemli koleksiyonlardan birisi. Çünkü Osmanlı paşalarından Tepedelenli Ali Paşa'nın İsmail Ağa'ya hediye ettiği bir silah. Bu silah uzun yıllardır orijinalliğini hala koruyor. Üzerinde kıymetli taşlar bulunuyor" dedi.

"ALTIN VE MERCAN İŞLEMELİ TÜFEK"
Silahın namlu ve dipçik kısmına doğru altın işlemeler olduğunu ifade eden Erdönmez, şöyle devam etti:
"Sanat tarihi açısından da çok önemli. Silah, altın, gümüş, mercan ve firuze taşlarla süslenmiş. Bu, zenginlik ifadesinden daha çok hükümdarlık ifadesini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda paşanın gücünü gösteriyor. İmparatorluğun gücünü temsil ediyor. Öyle bakmak lazım."
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız