1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. TEMEL İLE DURSUN FIKRALARDA KALDI
TEMEL İLE DURSUN FIKRALARDA KALDI

TEMEL İLE DURSUN FIKRALARDA KALDI

Karadeniz yöresinin simgesi haline gelen ve binlerce fıkraya konu olan 'Temel', 'Dursun' ve 'Fadime' isimleri artık yeni doğan çocuklar için tercih edilmiyor.

A+A-

Karadeniz yöresinin simgesi haline gelen ve binlerce fıkraya konu olan 'Temel', 'Dursun' ve 'Fadime' isimlerinin artık unutulduğu ortaya çıktı.

KARADENİZ'DE İLK BEŞTE YER ALAN İSİMLER

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, illere göre yeni doğan çocuklara verilen ilk 5 ismin listesini yayınladı. Buna göre Karadeniz yöresinde erkeklerde 'Ahmet', 'Mehmet', 'Mustafa', 'Ali', kızlarda ise, 'Fatma', 'Ayşe', 'Emine', 'Hatice', 'Zeynep' liste başı oldu.

 

Türkiye genelinde illere göre sıralamadaki yerleri değişmesine rağmen, erkek ve kızlarda listelere giren geleneksel isimler değişmedi. Türk filmlerine konu olan 'Adanalı Cabbar' isminin ise unutulmaya yüz tuttuğu anlaşıldı. Adana'da erkeklerde 'Mehmet', 'Mustafa', 'Ali', 'Ahmet' ve 'Hasan', kızlarda 'Fatma', 'Ayşe', 'Emine', 'Hatice' ve 'Zeynep' en çok tercih edilen isimler oldu. Bazı kentlerde ise genel sıralamaya 'Hıdır', 'Asiye', 'Şerife' ve 'Havva' adlarının eklendiği görüldü.

TEMEL İLE DURSUN FIKRALARDA KALDI

Her anlatılışında insanın yüzünde tebessüm oluşturan Karadeniz fıkralarında sık kullanılan 'Temel' ve 'Dursun' ise listelere giremedi, 'Fadime' ismi ise sadece Sinop'ta ilk 5 içinde yer aldı. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerden Rize'de 'Havva' ile 'Hasan', Samsun'da 'Hanife', Trabzon'da 'Asiye', Kastamonu'da 'Şerife', Ardahan'da 'Songül', Kars'ta 'Yusuf' ile 'Murat' en çok kullanılan isimler oldu.

ÖKKEŞ İLE ABUZER TARİHE KARIŞTI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta geçmiş yıllarda en çok kullanılan 'Abuzer' ve 'Ökkeş' adları da Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü'nün listelerinde yer alamadı. Hazreti İbrahim Peygamber'in yaşadığına inanılan Şanlıurfa'da 'Halil' ve 'İbrahim' çocuklara verilen adlar arasında ilk 5 sıralamasındaki yerini korudu.

 

İLK 5'TE YERALAN YÖRESEL ADLAR

Diğer illere göre çocuklara verilen yaygın isimler şöyle: Afyonkarahisar'da 'Sultan' ile 'İbrahim', Aksaray'da 'Sultan' ile 'Ramazan', Ardahan'da 'Songül', Artvin'de 'Meryem', Ağrı'da 'Elif' ile 'Ömer', Balıkesir'de 'Hanife' ile 'Mustafa', Bitlis'te 'Yusuf' ile 'Murat', Bolu, Çankırı, Isparta, Karabük, Karaman, Kayseri, Kastamonu, Konya'da 'Şerife', Çorum'da 'Satı', Diyarbakır'da 'Remziye', Düzce'de 'Havva', Kars'ta Yusuf ile 'Murat', Kütahya'da 'Havva' ile 'İsmail', Kırıkkale'de 'Sultan', Mardin ve Tokat'ta 'Meryem' ile 'İbrahim', Muğla'da 'Gülsüm', Nevşehir'de 'İbrahim', Osmaniye'de 'Elif' ile 'İbrahim', Rize'de 'Havva' ile 'Hasan', Samsun'da 'Hanife', Siirt'de 'Ömer' ile 'Abdullah', Şanlıurfa'da 'Halil-İbrahim', Şırnak'ta 'Meryem-Zeynep-Abdullah-Ömer-Yusuf', Tekirdağ'da 'Hüseyin', Tunceli'de Elif-Emine-Sultan-Hıdır-Ali', Trabzon'da 'Asiye', Uşak'ta 'Ali', Van'da 'Murat', Zonguldak'ta 'İsmail' ile 'Hanife.'

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız