1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Teşvik, Karadeniz'i hareketlendirir
Teşvik, Karadeniz'i hareketlendirir

Teşvik, Karadeniz'i hareketlendirir

Trabzon, Giresun, Ordu, Rize ve Gümüşhane'nin 4. Bölge’de yer aldığı teşvik paketinin bölgeyi harekete geçireceği ve işsizliğe neşter olacağı belirtiliyor.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 12 sektörde büyük projeleri destekleyen yeni teşvik sisteminde Trabzon, Giresun, Ordu, Rize ve Gümüşhane 4. Bölge'de yer aldı. Buna göre %20 olan Kurumlar Vergisi %2'ye inecek. 7 yıl SSK Prim desteği verilecek.

Büyük yatırım projelerinde yatırım katkı oranları 4. Bölge'de %60, bölgesel ve sektörel teşviklerde %70 olacak. Paket kapsamında 1. ve 2. bölgelerdeki tekstil tesisleri taşınmak isterse taşınma desteği verilecek. İstihdam paketinin getirdiği destekler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Doğu Karadeniz illerinin 4. Bölge içinde yeralması, sivil toplum örgütleri tarafından olumlu karşılandı. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, “En çok fırsatların tanındığı bölgedeyiz” dedi. TTB Başkanı Mehmet Cirav, “Trabzon için çok iyi oldu” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanan ve 12 sektörde büyük projeleri destekleyen yeni teşvik sistemi yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranını yüzde 2'ye kadar indirecek. Türkiye'yi 4 bölgeye ayıran ve bölgemizdeki Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane illerinin 4'üncü bölgede olduğu yeni teşvik sistemiyle, büyük proje yatırımlarında ve bölgesel-sektörel destekler kapsamında bu oran 1'inci bölgede yüzde 10'a, 2'nci bölgede yüzde 8'e, 3'üncü bölgede yüzde 4'e, 4'üncü bölgede yüzde 2'ye indirecek. 4'üncü bölgede 7 yıl SSK primi desteği verilecek. Paket kapsamında tekstil tesislerine taşınma desteği verilecek. İstihdam paketinin getirdiği destekler, işsizlik sigortası fonundan finanse edilecek. Program kapsamında 120 bin işsize doğrudan istihdam sağlanırken, tüm programlarla birlikte bu sayı 500 bine çıkacak.

Büyük proje yatırımlarında ile bölgesel ve sektörel destek kapsamında yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranı, ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin içinde bulunduğu 4'üncü bölgede yüzde 2'ye, 3'üncü bölgede yüzde 4'e, 2'inci bölgede yüzde 8'e, 1'inci bölgede yüzde 10'a düşecek. Büyük yatırım projelerinde yatırım katkı oranları 4'üncü bölgede yüzde 60, 3'üncü bölgede yüzde 40, 2'inci bölgede yüzde 30, 1'inci bölgede yüzde 20 olacak. Bölgesel ve sektörel kapsamda yapılacak teşviklerde ise bu oranlar sırasıyla 4'üncü, 3'üncü, 2'inci ve 1'inci bölgelerde yüzde 70, yüzde 50, yüzde 40, yüzde 30 olacak.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sistemi ile 12 sektörde büyük yatırımlar desteklenecek. Büyük proje yatırımlarında 1'inci bölgede yatırıma katkı oranı yüzde 30, Kurumlar Vergisi indirimi yüzde 10, SSK işveren hissesinin tamamının (asgari ücret üzerinden) Hazine tarafından karşılanması süresi ise 2 yıl olacak. 2'inci Bölgede yapılacak büyük proje yatırımlarında kurumlar vergisi oranı yüzde 8'e inerken, yatırıma katkı oranı yüzde 40'a yükseliyor. SS Primi İşveren Hissesi Desteği ise 3 yıl süresince uygulanıyor. 3'üncü bölgede yapılacak büyük projelerde yatırıma katkı oranı yüzde 50, Kurumlar Vergisi İndirimi yüzde 4, SSK Primi İşveren Hissesi Desteği 5 yıl iken, 4'üncü bölgede bu rakamlar Kurumlar Vergisi'nde yüzde 2'ye inerken, yatırıma katkı oranında yüzde 70'e, SSK Prim İşveren Hissesi Desteği'nde ise 7 yıla çıkıyor. Büyük yatırımları desteklenecek sektörler arasında kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, transit boru hattıyla taşımacılık hizmetleri, motorlu kara taşıtları imalatı, Demiryolu ve tramvay lokomotifleri veya vagon imalatı, liman ve liman hizmetleri imalatı, elektronik sanayi imalatı, tıbbı aletler, hassas ve optik aletler imalatı, ilaç imalatı, hava ve uzay taşıtları imalatı, makine imalatı yatırımları ve madencilik yatırımları bulunuyor.

YENİ TEŞVİK NELER GETİRİYOR?
- Büyük yatırım ve bölgesel teşviklerden yararlanamayan yatırımların, mevcut sistemdeki kısıtlama ve asgari limitler güncellenerek Gümrük Vergisi Muafiyeti ve KDV istisnası ile desteklenmesine devam edilecek.
- Son teşvik sisteminde gündeme getirilen yeni teşvik araçları arasında kurumlar ve gelir vergisi indirimleri, SSK Primi İşveren Hissesi'nin Hazine tarafından karşılanması, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti getiriliyor.
- Faiz Desteği'nde üst limitler Ar-Ge ve çevre yatırımlarında 300 bin TL; diğer yatırımlarda 500 bin TL olacak. Uygulama dönemi azami 5 yıl olacak faiz desteğinde ekonominin seyrine göre Hazineden sorumlu Bakanın faizlerde artırım/azaltma yetkisi bulunacak. Kredinin, sabit yatırım tutarının azami yüzde 70 oranındaki kısmına faiz desteği uygulanacak.
-Büyük proje yatırımları ile bölgesel ve sektörel olarak desteklenecek yatırımlara yatırım yeri tahsis edilecek.
-Yeni Yatırım Teşvik Sistemi ile yatırımların en kısa sürede hayata geçirilmesi hedefleyen hükümet, bu çerçevede, "Yeni Yatırım Teşvik Sistemi'ni" 31 Aralık.2010 tarihine kadar başlamış olan yatırımlara uygulayacak.

TÜRKİYE 4 BÖLGEYE AYRILACAK
-Yeni Teşvik Sistemi'yle Türkiye dört bölgeye ayrılacak. 1'inci Bölgede İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli yer alacak.
-1'inci Bölgede, ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, elektronik, ilaç, makine imalat ve tıbbi, hassas ve optik alet yatırımları gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar teşvik edilecek.

2. BÖLGEDE MAKİNE İMALATI VE AKILLI TEKSTİL DESTEKLENECEK
-İkinci Bölge'de Adana, Mersin, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada Gökçeada hariç) bulunuyor. 2'inci Bölgede nispeten teknoloji yoğun sektörler desteklenecek. Bu çerçevede; ağırlıklı olarak, makine imalat, akıllı çok fonksiyonlu tekstil, metalik olmayan mineral ürünler (cam, seramik, karo, yalıtım malzemeleri vb) kağıt, gıda ve içecek imalatı sektörleri desteklenecek.
3'üncü Bölge'de Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir Kırşehir, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya yer alırken, 4'üncü bölgede ise Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Ağrı, Kars, Igdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Çanakkale İlinin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri bulunuyor.
-3'üncü ve 4'üncü Bölgeleri oluşturan doğu ve güneydoğu bölgelerinde, tarım ve tarıma dayalı imalat sanayi, konfeksiyon, deri, plastik, kauçuk, metal eşya gibi emek yoğun sektörlerin yanı sıra turizm, sağlık ve eğitim yatırımları da teşvik edilecek.
-Bölgesel ve Sektörel Teşvik Sistemi Bölgesel ve sektörel bazda desteklenecek yatırım konuları 2002 / 4720 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS)- Düzey 2 esas alınarak belirlendi. İBBS Düzey 2 seviyesindeki 26 alt bölge, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) kullanılmak suretiyle gruplandırılarak teşvikler açısından 4 bölge oluşturuldu.



12 SEKTÖRDE BÜYÜK PROJELER ÜLKE GENELİNDE DESTEKLENECEK
12 Sektörde büyük proje yatırımları desteklenecek. Bu sektörler arasında yer alan kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, transit boru hattıyla taşımacılık hizmetleri, motorlu kara taşıtları imalatı, Demiryolu ve tramvay lotomotifleri veya vagon imalatı, liman ve liman hizmetleri imalatı, elektronik sanayi imalatı, tıbbı aletler, hassas ve optik aletler imalatı, ilaç imalatı, hava ve uzay taşıtları imalatı, makine imalatı yatırımları ve madencilik yatırımları bulunuyor.
Trabzon'un önde gelen 3 sivil toplum örgütünün başkanları, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanan yeni bölgesel ve sektörel teşvik uygulamasını Trabzon adına olumlu karşıladıklarını ifade ettiler.
TTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Eren, TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan'ın günebakış'a yaptığı değerlendirmeler şöyle:
TTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Eren: "Sayın Başbakanımız Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik yasasını teferruatlı olarak inceleme fırsatımız olmadı. Bazı konular henüz açıklanmadı. Ancak ilk izlenimim gayet olumlu. Trabzon olarak 4'üncü bölgedeyiz. En çok fırsatların tanındığı bölgedeyiz. TTSO olarak bizi memnun etti. Çünkü teşvik yasasıyla ilgili daha önce yaptığımız çalışmalarda dile getirdiğimiz taleplerimizin büyük bir bölümü teşvik yasasının içine girdi, öyle gözüküyor."
TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav: "Trabzon için iyi olduğunu düşünüyorum. Henüz benim de detaylı bir inceleme imkanım olmadı. Ama ilk bulgularım tamamen olumlu. Çünkü daha önce 3'üncü bölgedeydik, şimdi 4'üncü bölgedeyiz. Bu bile çok önemli bir adımdır."
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan: "Daha da iyisi olabilirdi diye düşünüyorum. Bazı sektörlerimiz desteklenecek sektörler dışında kaldı. Mesela yaş sebze ihracatı yapıyoruz. Trabzon için önemli bir sektör. Bazı şeyleri kaybettiğimizi düşünüyorum. Şimdilik ezbere de konuşmamak lazım. Yasayı ayrıntılarıyla incelediğimizde daha ayrıntılı bir yorum yapabiliriz. İlk izlenimimiz olumlu olsa da daha iyi olabileceğine inanıyorum."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum