1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Teziç: Halkın seçmesi çok tehlikeli
Teziç: Halkın seçmesi çok tehlikeli

Teziç: Halkın seçmesi çok tehlikeli

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesinin çok tehlikeli olduğunu ve rejim krizine sebep olacağını iddia etti.

A+A-

Teziç, başkanlık ve yarı başkanlık sistemine geçen Latin Amerika ülkelerinin darbelerden başlarını alamadığını, bu sistemlerin 'Türkiye koşullarında hiç önerilmemesi gereken rejim türleri' olduğunu söyledi.
YÖK Genel Kurulu sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran YÖK Başkanı Teziç, önceki gün Meclis'te kabul edilerek Cumhurbaşkanı'na sunulan Anayasa değişikliği paketini, 'çok aceleye getirilmiş ve gayri ciddi bir çalışma' olarak niteledi. Anayasa değişikliği konusunda kamuoyunda 'uzun uzun tartışmalar yapılması' gerektiğini kaydeden Teziç, "Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin yapılan düzenleme Türkiye'de otoriter rejime davetiye çıkarmak anlamına gelir, halk tarafından seçilmesi çok tehlikelidir" dedi.
Anayasa değişikliklerinde Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçiliyor izlenimi verildiğini savunan YÖK Başkanı, "Halk tarafından seçiliyor izlenimi veriliyor ama parti liderinin sunduğu aday seçilecek, bu demokratik bir seçim midir? aldatmayalım kimseyi. Bugün bizlere önerilen sistemin anayasa hukukunda bir adı yoktur, ne başkanlık ne yarı başkanlık. Bu böyle aceleye getirilmiş bir yasak savmadır" ifadelerini kullandı.
Başkanlık ve yarı başkanlık sistemi uygulayan ülkelerden örnekler veren YÖK Başkanı, "Başbakanlık sistemi sadece ABD'de uygulanıyor, tarihi geçmişi vardır. Latin Amerika ülkeleri bu sisteme özendikleri dönemde askeri darbelerden başlarını alamamıştır. Darbelere davetiye çıkarmıştır, Latin Amerika ülkelerinde. Parlamenter rejimlerin özelliği krizleri çözmede pek çok fırsatı sunmasıdır. Yarı başkanlık sistemi Fransa'da uygulanan bir model olup 10. yılda krizi yaşamış bir rejimdir. 1968'de kriz yaşayan general De Guelle Almanya hududunda askerlerden destek istemiştir" diye konuştu.
Başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerini 'krize çok açık rejimler' olarak niteleyen Teziç, "Türkiye koşullarında hiç önerilmemesi gereken bir rejim türüdür, hem yarı başkanlık hem başkanlık. 10-15 günlük bir kısa zaman diliminde bu kadar ciddi konular sonuçlandırılamaz, doğru değildir. Sonraki sorunları yaşamamak için ben bir Anayasacı olarak bu hatırlatmayı yapıyorum" dedi.
Halk tarafından seçildiği zaman devlet başkanının 'tarafsız değil partili bir devlet başkanı' olacağını iddia eden Erdoğan Teziç, "Artık tarafsızlığı bitmiştir, hakem rolünü oynayacak bir devlet başkanı yoktur ortada, partili bir devlet başkanı vardır. Sarkozy bir partinin desteğiyle seçildi, ABD başkan bir partinin adamıdır" diye konuştu. Teziç, "Biran evvel bu süreci durdurup yürürlükteki sistemimizle seçimleri yapalım, seçimlerden sonra bu konular parlamentoda tartışılır" çağrısı yaptı.
Teziç ayrıca hükümetin kuracağı 17 yeni üniversitenin 'seçim yatırımı' olduğunu savunarak, "Çoğunluğun bir seçim yatırımı olarak getirdiği bir konuya YÖK alet olmaz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum