1. HABERLER

  2. YÖREDEN SPOR

  3. TRABZONSPOR

  4. Trabzonspor'da bitmeyen sancılar
Trabzonspor'da bitmeyen sancılar

Trabzonspor'da bitmeyen sancılar

Trabzonspor'da gelinen nokta ve gelecekle ilgili kaygıları Hakan Değirmenci kaleme aldı. İşte en çarpıcı Trabzonspor analizi:

A+A-

Kümeye oynarken
bundan daha iyiydi!

Sıkışan ödemeler, büyüyen borç krizi, camiadaki güven kaybı, teknik yetersizlik, sorumsuzluk, disiplinsizlik... Ve bütün bunlara bağlı olarak yoğunlaşan umutsuzluk duygusu... İlk yarıdaki Trabzonspor'un özeti buydu. Peki devre arasında ne konuşuluyor? Fatih gelecek, dertler bitecek. Sokakta, sitede, sayfada herkes bunu söylüyor. Peki, buna kim, ne kadar inanabilir?

Bütün hatlarda sancı var
Sezonun yarısına kadar iki teknik direktör değişikliği yaşayan Trabzonspor'da sular durulmadı. Bordo mavili camiada Sadri Şener başkanlığındaki idari kadronun yönetime devam edebilmek için geliştirdiği Şenol Güneş formülü de saha sonuçlarını düzeltmeye ve özgüven aşılamaya yeterli olmadı. Karadeniz kulübünde kimsenin ligden bir umudu yok. Türkiye Kupası'nda da takım turnuva özelliği vermedi, Galatasaray'ın 3. takımı karşısında tutunamayan bordo mavililer, kupada da ümitsiz bir tablo ortaya çıkardı. Şimdi Şener ve arkadaşlarının tek dayanağı, Fatih Tekke. Devre arasında Fatih Trabzonspor'a gelirse Şener ve ekibinin ömrü Mayıs'a kadar uzamış olacak. Aksi halde Trabzonspor kısa vadede star transferi yapamayacağı için daha sorunlu bir ikinci yarı başlayacak. Acı ama gerçek; t akımda formda bir kaleci, arkadaşlarını ateşleyebilecek bir lider, oyunu ileriye doğru açabilecek bir ortasaha oyuncusu, rakibi ürkütebilecek bir golcü yok!

Umutların iflas tablosu
Gol kralı patentiyle 6 Milyon Euro'ya mal edilen Gökhan Ünal ve ortağı Umut'taki inanılmaz düşüş, artık yönetimi bile yıldırdı. Şener ve arkadaşları, Gökhan'ın takıma daha fazla zarar verip ümitsizlik aşılamak ve piyasasını sıfıra indirmek yerine bugünden elden çıkarılıp satışa konulması yönünde karar benimsedi. Gökhan, son devre arası kampında sansasyonel disiplinsizliklerle göze batmış, daha sonra da performansı giderek düşmüştü. Son Galatasaray kupa maçında neredeyse hiç topla buluşmadı, hiçbir mücadele arzusu ortaya koymadı, kullandığı birkaç topu da ya rakibe, ya auta gönderdi. Umut da hemşerisi gibi son derece başarısız bir ilk yarı geçirdi. Güneş'in de gözünden düşen ikilinin yerine pivot özellikli bir santrfor transferi planlayan bordo mavilile r Fatih'i alamasalar bile bu mevkiye mutlaka bir takviye yapacak. İkinci kaptan Umut sezon sonuna kadar kalsa da Gökhan'ın gitmesi öngörülüyor.

Affedildiler de ne oldu?
Trabzonspor'da geçen ay alınan Kasımpaşa yenilgisi sonrası kadrodışı bırakılan Sylva, Song, Engin, Gökhan ve Egemen; Şenol Güneş'in gelişiyle affedilmişti. Bu oyunculardan Sylva ve Engin yine kadroya alınmadı. Song yaptığı birbirinden kritik hatalarla iki derbi maçında da mağlubiyette başrolü oynadı. Gökhan, gol atamazken forma giydiği maçlarda tarihe geçecek kadar kötü istatistikler ortaya çıkardı, Egemen ise küstü ve eski mücadelesinden eser kalmadı. Böylece Trabzonspor'da affedilerek geri dönen oyunculardan hiçbir olumlu sonuç alınamadı. Yeni kaptan Song, kendi hatası ile içeride mağlup tamamlanan Fenerbahçe maçı sonrası Şenol Güneş'e övgüler yağdırırken "Gerçekten işi bilen bir hocamız var" demişti. Galatasaray'a yenilmelerinin ardından ise ağız değiştirdi ve "Fe nerbahçe maçındaki hataları aynen tekrar ettik. Benzer goller yedik ve sonra maçı koparamadık'' diyerek hem kendilerini hem Güneş'i ağır şekilde eleştirdi.

Yedeklerin yedeklerine yenildiler, ötesi var mı?
Şenol Güneş, Sadri Şener ve ekibinin kurtarıcısı olarak göreve getirilmişti. Yoğun ısrarlar ve olağanüstü bir destekle göreve başlayan Şenol Güneş, galip gelinen Eskişehir ve Denizli maçları ile camiaya bir nebze umut aşılamıştı. Ne var ki Trabzonspor son 20 derbi maçın sadece 3'ünden puan çıkarabilmiş bir takım hüviyetiyle geçmişiyle asla örtüşmeyen tablolar çiziyordu. Güneş'in Fenerbahçe maçı en çok merak edilen sınav niteliğindeydi. Ve Trabzonspor Fenerbahçe'ye yine Trabzon'da, yine Güneş'le mağlup oldu. Hemen ardından da Şenol Güneş, Galatasaray'ın yedeklerin yedekleriyle kurulmuş kadrosuna İstanbul'da teslim oldu. Böylece ligde alınan ağır darbenin ardından Trabzonspor bu kez de ezeli rakiplerinden diğerine karşı kupada yeniliyordu. Derbi kabusu devam ederken Şenol Güneş'e bağlanan umutlar, ilk yarı sonu itibariyle bir anda söndü. Camianın bütün heyecanı kayboldu.

Geçen hafta kahraman; Bu hafta tartışılan adam...
Peki ya yarın ne olacak?
Yerel basın, Fenerbahçe ve Galatasaray yenilgileri sonrası takımı yerden yere vurdu. "Çıkarın o formaları", "Utanın" ve "Yazıklar Olsun" gibi başlıklarla takıma ve Güneş'e yüklenen mahalli basın, bir anda nasıl da Şenol Güneş ve ekibinin karşısına geçilebileceğini gösterdi. Geçen haftaya kadar "Trabzon'a Güneş Doğdu", "Güneşli Günler Yakında" ve "Trabzon'un Kurtarıcısı Geldi" gibi antetlerle camiaya umut pompalayan yerel basın, derbi maçlardaki kötü futbol karşısında ilk yarı sonu itibariyle erken teslim oldu ve hem Güneş'i, hem golcüleri, hem de yıldızları topun ağzına koydu. Şimdi Trabzon'da yürütülen kampanyalarda Gökhan, Sylva ve Yattara ile Trabzon'u istemeyen Tjikuzu'nun derhal gönderilmesi isteniyor, sorumluluk almayan Engin, Cale, Colman ve Alanzinho gibi futbolcuların da cezalandırılması beklentileri sıralanıyor.

Fatih gelecek; herşey bitecek (mi)?
Trabzon'da şu anda son şok mağlubiyetlerden çok Fatih Tekke gündemde. Çünkü bir futbol kenti olmasına rağmen, Trabzon'da derbi kazanamamak artık klasik oldu. Buna bağlı olarak geçmişteki gibi bir mağlubiyetle kıyamet de kopmuyor. Çünkü Trabzonspor hem kupada, hem ligde hiç büyük maç kazanamıyor. Avrupa'da ise yıllardır bir adı yok. Böylece geriye eskilerden medet ummak kalıyor. Fatih Tekke'de ise sorun çok büyük. Fatih'in kulübü Zenith Pettersburg 5 Milyon TL peşin istiyor. Bununla birlikte; tavan standardı Yattara ile birlikte düşen bordo mavililerde Fath'in gelmesi halinde alacağı para da problem olarak göze çarpıyor. Bir diğer sorun; Fatih'in sosyal olarak takıma uyum sağlayıp sağlayamayacağı, hedefsiz bir takıma gelip gelmeyeceği. En önemli sıkıntı ise "Fatih bedelli askerlikten yararlanmak için yurtd ışında 1090 günü tamamlamak istiyor. Bu süre de 2010'un Şubatında doluyor. Yani ara transferde gelemez" söylentileri. Fatih tüm bu şartlar altında Trabzonspor'a gelse dahi; kurtarıcı olabilir mi? Bu işe camiada asla seslendirilmeyen bir soru ve sorun şeklinde duruyor... Çünkü çok geniş bir kitle Fatih Tekke'nin gelmesi halinde herşeyi halledeceğine yürekten inanıyor. Öyle ki; sezon başında "Fatih'i almayacağız. Neden yerel basın bu kadar bastırıyor" diye sitem eden Sadri Şener bile artık yatıp kalkıp 'Fatih' diyor. Çok enteresan ama, gelinen süreçte o da Fatih'i kurtarıcı gibi görüyor!..

Bordo mavili takımın başarısızlığı, abartılmış gibi görünebilir. Ancak durumu özetlemeye 5 örnek yeter:

1- Trabzonspor geçen sezonki kadar bilet satamadı. Maçlardan önce taraftar kart sahiplerinden başkasına bilet satışı yapılmıyor. Takıma inanç yok. İlk yarıda içeride Fenerbahçe maçı dışında hiçbir karşılaşmada Avni Aker dolmadı.

2- Sadri Şener mali kongrelerde inanılmaz büyük zorluklar yaşadı. Artık kulübün gireceği ihalelerde kuruma koşulsuz-şartsız destek yok. Yönetime kimse yetki vermiyor. Mali kriz hat safhada. Şener, hatta Güneş tartışılıyor.

3- Takımda disiplinsizlik ve sorumsuzluk hat safhada. Buna ödemelerin gecikmesi de eklenince futbolcular direkt haklı pozisyona geçti. Taraftarlar takımın yarısından fazlasının gönderilmesini istiyor. Bordo mavililerin elinde ara transfer için aday oyuncu ismi bile yok!

4- Akyazı, hem Trabzon, hem Trabzonspor, hem de 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları için çok büyük bir projeydi. Başbakan istedi, hükümet arkasında durdu, belediye söz verdi, ama Akyazı sonunda suya düştü. Stat iptal edildi.

5- Stat konusu tam bir skandal oldu. Avni Aker, açık bir tiyatro sahnesine dönüştürüldü. Maraton ve kale arkalarının üzeri kapatılamadı. EURO-2016 Türkiye için görev biçilen 8 kent içinde Konya, Ş.Urfa, Adana'nın adı geçiyor; Trabzon ise Avni Aker'in yetersizliği nedeniyle 2016 listesinde yok!

Bordo mavili takım bugünlerde tatilde. Detaylara girildiğinde takımın, teknik kadronun ve kulübün durumu ise Trabzonspor'un kümeye oynadığı 2000-2001 sezonundan daha kötü. 29 Ocak'ta Gloria Werde'de başlayacak olan Antalya kampı, 6 Ocak'ta sona erecek. Bu kadar kısa sürede Şenol Güneş hem yönetimi, hem takımı, hem mali krizi, hem sorunlu oyuncuları, hem transferleri kurtarabilir mi? Burası tam bir muamma... Çünkü Güneş Trabzonspor'un başına 4. defa geldi. Ve 1 hafta önce kahraman gibi gösterilirken şu anda sokakta yine en çok onun ismi tartışılıyor!

HAKAN DEĞİRMENCİ-TRABZON-ÖZEL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum