1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Türkiye-İran savaşı çıkabilirmiş!
Türkiye-İran savaşı çıkabilirmiş!

Türkiye-İran savaşı çıkabilirmiş!

ABD'nin Irak'tan çekilmesi halinde Türkiye-İran savaşı çıkacağı iddia edildi. İşte bu korkutucu iddianın gerekçeleri..

A+A-

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, ABD’nin Kuzey Irak’ı terk etmesi halinde “Türkiye ile İran çatışması olasılığı” büyük olduğunu öne sürdü.
Haaretz gazetesi yazarı Michalis Firillas imzasıyla yayınlanan yorumda, ABD Başkanı George W. Bush’un, Irak’tan çıkmaya hazırlandığı, Bush tarafından açıklanan yeni stratejinin sadece geri çekilişin mazeretini oluşturduğunu öne sürüldü. Çekilişin 2008 yılının ikinci yarısında başlayacağı iddiasında bulunan gazete, tam çekilişin işgalden daha büyük bir hata olacağını da savundu.
KUZEY IRAK’TA BİR ASKERİ VARLIK BIRAKILMALI
Buna karşın gazete, üçüncü bir seçeneğin bulunduğunu belirterek bu opsiyonun bir çok avantajı olduğunu, ABD kayıplarını asgari düzeyine indirilirken bölgeye daha büyük istikrar getirebileceğini belirterek şunları yazdı:
“ABD, Irak’tan tamamen çekilmemeli. Bunun yerine Irak’ın en istikrarlı kısmı olan Kürtlerin kontrolündeki kuzeyde, güçlendirilmiş, yarı kalıcı bir (askeri) varlık oluşturmalı. Yakındaki müttefik ülkelerde dağılmış olan hava gücü ile desteklenmiş, Özel Kuvvetler ve başka uzmanlardan oluşan, bir bölük büyüklüğünde karma bir güç yeterli olabilir.”
KÜRTLER İLE İTTİFAK ZARURİ
Haaretz, Kürtler ile bir ittifakın “yapılabilir ve zaruri” olduğunu savunurken de “Kuzey’de bir Amerikan varlığı, zaruridir çünkü Kürtlerin korunmaması halinde bir bölgesel çatışma için reel potansiyel var. Amerikan varlığı, Kürtlerin bağımsızlığı arayamayacağı garantisi olacak. Bu önemli çünkü Türkiye ve İran’ı uzakta tutacak. İlki (Türkiye) çok sık sık Kuzey Irak’ta maceraya atılma eğilimi gösterdi. Böyle bir şey, sadece Kürtler tarafından tolere edilmeyecek, İran da şimdiden kayıtsız kalmayacağını belirtmiş bulunuyor” diye yazdı.
İran’ın Kuzey’e doğrudan karışma konusunda pek tereddüt göstermeyeceğini öne süren gazete, bir süre öncesine kadar ortak çıkarlar ve Irak devletinin varlığı gibi faktörler arasındaki “hassas bir denge ayarı” ile engellenmiş olan “Kuzey’deki bir Türk-İran çatışmasının meydana gelmesi olasılığı, bölge, Amerika’nın (Irak’tan) çekilişi sırasında terk edilirse büyük olur” iddiasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum