1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Türüt ve Ozan Arif'e soruşturma
Türüt ve Ozan Arif'e soruşturma

Türüt ve Ozan Arif'e soruşturma

Hrant Dink cinayetini övdüğü iddia edilen sözlerin yazarı Ozan Arif ve o sözleri şarkı olarak söyleyen İsmail Türüt hakkında soruşturma başlatıldı.

A+A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink suikastı zanlılarıyla ilgili ifadeler içerdiği iddia edilen şarkı nedeniyle, şarkıcı İsmail Türüt ve Ozan Arif hakkında soruşturma başlattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, türkücü İsmail Türüt'ün ''Plan yapmayın plan'' adlı şarkısı ile bu şarkıya yapılan ve Youtube'de yayınlanan video görüntülerine ilişkin soruşturma başlattı.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün ilgili birimleri, basında yayınlanan haberler üzerine söz konusu video görüntülerine ilişkin kayıtları ve bu konudaki haberleri içeren bir dosya hazırlayarak gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. İstanbul Basın Savcısı Nurten Altınok da, konuya ilişkin 2 yönlü bir soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında, bir yandan video görüntülerini hazırlayarak Youtube'a sunanlar, diğer yandan da söz konusu şarkının sözlerinin suç unsuru taşıyıp taşımadığı inceleniyor. Soruşturma kapsamında, sözleri yazan Ozan Arif ile İsmail Türüt'ün ifadelerinin alınacağı öğrenildi. Bu arada, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi de, Youtube'deki söz konusu video görüntülerine erişimin engellenmesini kararlaştırdı.

YouTube'da yayınlanınca

'Plan Yapmayın Plan' adlı şarkıya uyarlanan, kime ait olduğu bilinmeyen ve bir süre YouTube'da yayınlandıktan sonra kaldırılan, Dink'in katillerine övgü niteliğindeki klip de tepki çekmişti.
 
Söz konusu klipte, "Vatan satsa bir kişi anında biter işi" sözleriyle birlikte, suikast sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink ve katil zanlıları O.S. ve Yasin Hayal'in fotoğraflarının yer aldığı belirtilmişti.
 
Söz konusu şarkının sözleri Ozan Arif’e ait. Şarkı ve klip, Hrant Dink'in ailesinin avukatlarının da tepkisine neden olmuştu.
 
İsmail Türüt, "Bu klip hiç yakışmadı. Ben sadece Karadeniz’de oynanan oyunlara dikkat çekmek istedim. O sözleri severek okudum, Ozan Arif’in eline bileğine sağlık. O sözlerinin bir kelimesinden bile rahatsız değilim" demişti.
 
Ozan Arif de, "Ben o destanda kimseyi kast etmedim" diyerek suçlamaları reddetmişti.
İsmail Türüt Cephesinde Durum...

Hakkında soruşturma açılacak olmasını “Açılacaksa açılsın” diye değerlendiren türkücü İsmail Türüt ise şunları söylemişti: “Bir vatanperver olarak Karadeniz’de oynanan oyunlara bu şarkıyla dikkat çekiyoruz. Bütün kasetlerimde bu tip eserler var. Kasetim bir hafta önce piyasaya çıkınca herkes arayıp bu şarkıdan ötürü tebrik etti. Olayın ince noktası Ermeni’ye çatınca feryat ettiniz. Hepiniz Ermeni oldunuz. Ama halkın yüzde 99’u benim gibi düşünüyor, türküden kimse rahatsız değil. Bizim davamız Ermenilerle değil. Türklükle sorunu olanlara kızıyorum. Hrant Dink’in öldürülmesinden son derece rahatsız oldum. Öldürüldüğünü duyunca ’Eyvah, keşke böyle olmasaydı” dedim. Dink’in yazıları beni de rencide etmişti, yaralamıştı ama öldürülmesini şiddetle protesto etmiştim. Adamı sevmeyebilirim, düşüncelerine katılmam ama öldürülmesini kabul etmem. Çünkü Allah’ın verdiği canı yine Allah alır.”

5 yıla kadar ceza alabilir 

Hukukçulara göre, İsmail Türüt ve şarkının söz yazarı Ozan Arif, yeni TCK’nın 215’inci ve 216’ıncı maddeleri gereği suçu ve suçluyu övmek ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten toplam 5 yıla varan hapis istemiyle hakim karşısına çıkabilir.

TCK’nın 215 maddesi; işlenmiş bir suçun ve işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimseye 2 yıla kadar hapis cezasını, TCK 216 madde ise halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamaktan 1 ila 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını öngürüyor. Savcılık, açılacak soruşturma sonunda İsmail Türüt ve Ozan Arif hakkında 5 yıla kadar hapisle dava açılmasını isteyebilir.
İşte o klip :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
10 Yorum