1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Türüt'e diğer Karadenizliler ne der
Türüt'e diğer Karadenizliler ne der

Türüt'e diğer Karadenizliler ne der

Fuat Saka, Gökhan Birben, Birol Topaloğlu, Mehmet Gümüş, Yaşar Kurt'un hemşehrileri İsmail Türüt ile ilgili görüşleri:

A+A-

Geçtiğimiz hafta başlayan, sözlerini Ozan Arifin yaptığı ve İsmail Türüt'ün seslendirdiği 'Plan Yapmayın Plan' adlı şarkıya, internet ortamında Hrant Dink cinayetine atıfta bulunarak çekilen klip tartışması hâlâ devam ediyor.

Karadenizli İsmail Türüt'ün sesiyle ortalığa saçılan ırkçılığa karşı söylenenler Karadeniz kültürünü yansıtan sanatçıların da tepkisine neden oldu. 

İşte Karadenizli sanatçılardan gelen tepkiler...

GÖKHAN BİRBEN
İnsan olma duygusundan yoksunlar

"İsmail Türüt ne kadar Karadenizli ve neyini temsil ediyor bilemem ama bir bölgenin temsili bireylerin söylemleri ile değil de o ülkede yaşayan insanların yaşama bakışıyla değerlendirilir. O yüzden bir bölgenin sözcüsüymüş gibi kendini lanse edip ve o bölge insanının diliy-miş gibi konuşmak maalesef görüldüğü gibi Karadeniz insanını olduğundan farklı gösteriyor. Karadeniz insanı şiddetin sözcülüğünü yapanlara değil, barışın sözcülüğünü yapanlara itibar eder."

YAŞAR KURT
Bu yapılan şeyi sanattan sayamayız
"Bir süredir terörün Karadeniz'e taşınması için gösterilen çabaları görüyoruz; linç girişimleri, çocukların eline tutuşturulan silahlar ve eğitim kampları. Bunun halkla, kültürle, inançla bir ilgisi yok. Bu şiddetten ve cehaletten beslenen birtakım karanlık organizasyonların işi.
Karadeniz'in bana taşıdığı değerlerden belkide en önemlisi, yaşam hakkının kutsal dokunulmazlığıdır. Doğa ile iç içe olan hayatımızın bir parçası bu. Yaşlılara gösterilen saygı, dürüstlük, mertlik, merhamet, insan onuruna gösterilen hassasiyet. Ortak değerlerdir bunlar. Türküdeki söylem bu değerlerle uyuşmuyor. Sanatın ve sanatçının bendeki tanımlarında böyle bir kavram yok. Bu yapılan şeyi sanattan saymak haksızlık olur."

FUAT SAKA
Devlet bu cinayetlere izin verdiği sürece bunlar olur

"Devlet bu tip cinayetlere izin verdiği sürece, bu ırkçı söylemlerle ortaya çıkanlar daha çok cesaret alacaklardır. Karadeniz'den (eğer yetiştirilmemişseler) katil çıkmaz. Bilim insanları, ressamlar, şairler, edebiyatçılar, sanatçılar yetiştirmiştir Karadeniz... Hâlâ da yetiştirmektedir.

Hrant Dink'in katillerine bu övgülerin dizilmesi hiç de sürpriz değildir. Cesareti nereden aldıkları bellidir. Biz bu topraklarda dostça, kardeşçe, sevgiyle yaşamak istiyoruz. Düşmanlıkları artık bir kenara bırakmanın zamanı çoktan gelmiştir."

MEHMET GÜMÜŞ
Vatanseverlikle izah edilemez

"Sanatın özünde hoşgörü vardır, kardeşlik vardır. Güzellik vardır. Dolayısıyla müzik bu amaçla kullanılır. Ama maalesef başka türlü kullanılıyor, bunu kınıyorum.

Irkçı ve şoven bir dalga üzerinden hem siyaset yapılıyor hem de ticaret. O kişinin albüm satışları artmış, düşünün. Çok yazık, oysa böyle bir durumda düşmesi gerekirdi. Burada bizim tek sarılmamız gereken şey barıştır. Bütün farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşamayı savunmaktır.

Bunlar yerel üzerinden politika yapmaktalar. Bu yapılanlar vatanseverlikle izah edilemez. Karadeniz'de çok da güzel insanlar var. Ve ben inanıyorum ki insanlığı kurtaracak olan sevgi ve barıştır.

BİROL TOPALOĞLU
Bu zihniyeti lanetliyorum

"Son günlerde internet ortamında Ozan Arifin sözü ve Karadenizli Türkücü İsmail Türüt'ün seslendirmesi ile ortaya çıkan 'Plan Yapmayın Plan' adlı şarkıya fotoğraflarla yapılan küp bu ülkeyi seven herkesi derinden üzdü.

Halkları birbirine düşüren ve dostça birlikte yaşamayı zedeleyen, farklılıklara ta-hamül edemeyen, kendinden başkasına yaşama şansı tanımayan zihniyeti lanetliyorum. İsmail Türüt sadece bugün değil geçmişte de buna benzer şoven, populist ve ayırımcılığı körükleyen duygularla şarkılar söyledi.

Bana göre gerçekte Karadeniz gerici bir yer değildir. Moda deyimlerle Karadeniz'de misyonerlik, Pontusçuluk ya da Lazcılık gibi etnik ayrımcılığı bahane ederek oradaki kültürel değerlere ve bu değerleri yaşatmaya çalışan insanlar her defasında engellenmeye çalışılmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
28 Yorum