1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Unutulmaz hatıraların mekanı
Unutulmaz hatıraların mekanı

Unutulmaz hatıraların mekanı

Pazar Ortaokulu; unutulmaz hatıraların mekanı. 1936 tarihinde temeli atılıp 1938'de eğitime başlanan okulun o yıllarından tarihi fotoğraflar:

A+A-

Unutulmaz Hatıraların Mekânı Pazar Ortaokulu
Fatih Sultan Kar

1936 yılında genç bir kaymakam atanır Pazar’a.
Hizmet için yirmi dört saat yetmez kendisine. Pazar’ı çok sever, Pazar’lılarla bütünleşir.
Köylere yol ve okul, merkeze de ortaokul yaptırır. Bu idealist kaymakam Ahmet Tahtakılıç’tır.

Pazar Ortaokulu 1939–40 öğretim dönemi iftihar tablosu

1937 yılına kadar Pazar’a bağlı beş adet tam devreli, üç adet üç sınıflı ilkokul ve bu okullarda bin 250 öğrenci bulunuyordu. Bu okullardan mezun olan öğrenciler Pazar’da ortaokul bulunmadığından çok zor koşullarda ilçelerinden uzakta Rize, Hopa ve Trabzon gibi yerlerde tahsillerine devam ediyorlardı.

Ahmet Tahtakılıç’ın Pazar Kaymakamlığına atanması ile birlikte burada ortaya çıkan Ortaokul ihtiyacı için hemen girişimde bulunur. Yüzden fazla memur, tüccar ve Pazar'lılarla bir toplantı yapar. Bu toplantıda 5 bin lira toplanır. Bu para ile İsmail Telatar'ın Başkanlığı altında oluşturulan inşaat komisyonu okulun arsasını satın alır. Ahmet Tahtakılıç, şimdilerde kendi adını taşıyan okulun inşası için eşi ile birlikte bir inşaat işçisi gibi çalışırlar. 14.06.1936 tarihinde temeli atılan okul, 1938 yılında eğitim öğretime açılır

Pazar Kaymakamı Ahmet Tahtakılıç’ın yanı sıra Pazar'lıların kültüre karşı ilgisini gören Üçüncü Mıntıka Müfettişi Tahsin Üzer, Kültür Müşaviri Mustafa Reşit, Rize Valisi Nuri Türkan da Pazar Ortaokulunun yapımı için büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Pazar ortaokulu 1939–40 öğretim dönemi izci kolu

Sizleri Pazar Ortaokulu'nun 1939–40 yıllığı eşliğinde tarihi bir yolculuğa çıkaralım dedik. Bu yolculukta albümde yer alan tarihi fotoğraflar bize eşlik edecek.





Pazar Ortaokulu 1939–40 öğretim dönemi mezunları








Katkılarından dolayı Sayın Tahsin Hoşatar'a teşekkürler...
Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan KAR koleksiyonundan alınmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum