1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Uzmanından obezite uyarısı
Uzmanından obezite uyarısı

Uzmanından obezite uyarısı

Şişmanlığın bilinçsiz beslenme, fiziksel aktivite azlığı, genetik miras ve bazı hormonal bozukluklara bağlı olduğu ifade edildi.

A+A-

Aile Hekimi Uzman Doktor Fahrettin Tanır, Güneysu Belediyesi konferans salonunda "Obezite ve sağlıklı beslenme" konusunda bir konferans verdi.
Katılımın yoğun olduğu konferansta Dr. Tanır, "Doğu Karadeniz diyabet ve sağlıklı beslenme derneği" adıyla bölge illeri Rize, Trabzon ve Artvin"de ücretsiz çalışmalar başlatacaklarını söyledi. Doktor Fahrettin Tanır, kurulacak derneğin; diyabet taramaları, halkı bilgilendirici konferanslar, broşürler, bölgenin sağlık risk haritasını çıkarmakla beraber diyetisyen, psikolog ve uzman doktorlar eşliğinde halk hizmet vereceğini belirterek, “Ayrıca ulusal ve uluslar arası bilimsel toplantıları bölgemize çekerek yörenin turizmine destekçi olacağız.” Dedi.
Dr. Tanır şişmanlığın nedenlerinin bilinçsiz beslenme, fiziksel aktivite azlığı, genetik miras ve bazı hormonal bozukluklara bağlı olabileceğini belirterek, “Gelişmekte olan ülkemizde obezitenin de hızla arttığı ve bunu da tansiyon, şeker, kalp krizi, kanser, eklem yerlerinde hasar gibi hastalıklara zemin hazırladığı bilinmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken kurallar; Şeker, tatlı, pilav, makarna, börek gibi yiyeceklerin miktarı azaltılmalı. Yemeklere eklenen yağ miktarı azaltılmalı, etli yemeklere yağ ilavesi yapılmamalı. Kızartılmış yiyecekler tercih edilmemeli. Yemekten önce su ve yağsız salata tüketilmeli. Kepekli, çavdar veya tam tahıllı ekmek tercih edilmeli. Çay, kahve şekersiz tüketilmeli. İçecek olarak su, maden suyu, ayran tercih edilmelidir. Kuru baklagiller ve bulgur daha çok tüketilmeli. Meyve suyu yerine meyve tüketilmeli. Yediğiniz besin miktarını azaltın. Aralarda atıştırmaktan kaçının, düzenli yiyin, öğün atlamayın. Şekerli ve yağlı besinlerden kaçının, yiyecekleri yavaş yiyin, iyi çiğneyin. Yemek tabağınızı küçültün, salata tabağınızı büyütün. Her öğün öncesi iki bardak su için, alkollü içki, hazır meyve suyu yerine su, ayran, maden suyu tercih edin. Alınmaması Gereken Besinler; sucuk, pastırma, sosis, salam ve benzeri işlenmiş etler, kuru yemişler, meşrubatlar, yağlı besinler, krema, mayonez ve benzeri soslar, yağlı et-süt-peynir ve benzeri şekerli besinler-reçel, bal, tatlılar, kek-pasta, börektir” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum