1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Vali Esen: Doğa intikamını alır
Vali Esen: Doğa intikamını alır

Vali Esen: Doğa intikamını alır

Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Rize Valisi Esen, iklim değişikliklerinin küresel bir tehlike olduğunu ifade etti.

A+A-

Rize Valisi Kasım Esen, "Doğa kendisine hakaret edenleri affetmez, bir şekilde intikamını alır." dedi. Esen, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin küresel ölçekte dünyada karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi olduğuna dikkat çekti.
Çeşitli konut ve endüstri yatırımlarının olumsuz çevresel etkilerinin ortaya çıkmasının sonucunda 1950'li ve 1960'lı yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerinde çevre bilinci doğmaya ve geniş toplum kitlelerince benimsenmeye başlandığını hatırlatan Esen, "Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ve sağlıklı bir toplumun oluşturulması ancak yaşadığımız ortamın korunması ile mümkündür. İçinde bulunduğumuz yüzyıl, birçok teknolojik imkanları insanlığın hizmetine sunarken bir yandan da insanlığın ortak malı olan çevreden geri getirilmesi zor, hatta imkansız olan değerleri de alıp götürmektedir. Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak artan beslenme, enerji, sağlık, eğitim ihtiyaçları, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik, iklim değişimleri dünyamızın önemli çevre sorunlarını oluşturmaktadır." dedi.
Özellikle fosil yakıtların yakılması, enerjinin üretilmesi, çeşitli endüstriyel faaliyetler ve arazi kullanımındaki değişiklikler sonucu atmosfere bırakılan sera gazları nedeniyle iklim değişikliklerinin olduğunu kaydeden Esen, şöyle devam etti: "İklim değişikliği bugün dünyada karşılaşılan küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olarak ifade edilmektedir. Gelinen nokta itibariyle iklim değişikliği; fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, insan hakları, tarım, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatımızın her aşamasını etkilemektedir."
Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde bu nüfusun doğal kaynaklar üzerindeki baskısının da arttığını anlatan Esen, "Gelişmiş ülkelerdeki yaşam standartlarının gereği tüketilen kaynak miktarı artarken çevreye bırakılan atık miktarı çeşitli çevre sorunlarını beraberinde getirmiştir. Türkiye su kıtlığı çeken ülkeler arasında olamamakla birlikte, hızlı nüfus artışı, kirlenme ve yıllık yağış ortalamasının dünya ortalamasından düşük olması; mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılmasını ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını gerektirmektedir." diye konuştu.
Rize'nin en önemli sorunlarının da katı atık, su ve hava kirliliği olduğunun altın çizen Esen, "Hala deniz kenarına çöp döküyorsak şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
Rize'nin katı atık sorununu çözmek için iki tane Belediyeler Birliği kurulduğunu kaydeden Esen, "Trabzon-Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) ve Artvin -Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (ARRİKAB) adı altında kurulan bu birliklerden TRABRİKAB'ın 2007 yılı sonu itibariyle hizmete açılması planlanmaktadır. Bu projenin hayata geçmesi ile birlikte ilimizin batı kesiminin katı atık sorununu çözecektir. ARRİKAB ise ilimizin doğu kesimindeki katı atık sorununu çözmek için yer seçimi yapılmış ve çevresel etki değerlendirme süreci başlatılmıştır. İlimize doğal gaz gelmesi sonucu da hava kirliliği sorunumuz ortadan kalkacaktır. Belediyelerden atık su arıtma iş temrin planları alınmış olup 2008 yılı sonu itibariyle hiçbir belediye arıtmadan denize ve çevreye kanalizasyonunu vermeyecektir." dedi. Esen, çevre bilincinin toplum her kesimine yayılması gerektiğini, çöplerin de mutlaka kaynağında ayrıştırılması ve bunların geri dönüşümünün sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından, çevre konusunda yapılan çalışmalara yaptığı katkılardan dolayı çeşitli kurum ve kuruluşlar ile günün anlam ve önemini belirten yarışmalarda dereceye giren öğrencilere plaketi verildi.
Öte yandan, proğramda yapılması planlanan halk oyunları gösterileri dün Tunceli'nin Pülümür ilçesinde 7 askerimizin şehit olmasından dolayı iptal edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız