1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Vali Esen'den işaret dili ile mesaj
Vali Esen'den işaret dili ile mesaj

Vali Esen'den işaret dili ile mesaj

Rize Valisi Kasım Esen, yeni yıl mesajını sağır ve dilsizlerin de anlayabileceği şekilde işaret dili ile tercüme ettirdi.

A+A-

Rize Valisi Kasım Esen, bugün düzenlediği bir basın toplantısında Rizelilere yeni yıl mesajı verdi. Esen, mesajını televizyon kanalları aracılığıyla sağır ve dilsizlerinde anlayabilmesi için bir uzman tarafından işaret dili ile tercüme ettirdi.
Kasım Esen, yaptığı açıklamada, sağır ve dilsizlerin resmi ve dini törenlerde konuşulanları anlamamasının, hastalandıklarında dertlerine doktorlara anlatamamalarının vebalinin hepimize ait olduğunu belirterek, "Ulusal ve dini bayramlar, törenler ve sağlık hizmetleri sadece fiziki yapısı düzgün insanlar için değildir. Bu toplumda yaşayan herkes içindir. Engellilerinde hakları var. Pozitif ayırıma engellilerde tabi tutulmalıdır" dedi. Engellilerin törenlerde konuşmaları dinleyemediğini anlatan Esen, şöyle konuştu: "Dini merasimlerde konuşulanları anlamakta engelle karşılaşıyor. Bir hastanede derdini doktora anlatamıyor. Bunun vebali hepimize aittir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 5. maddesine göre halkın maddi ve manevi ihtiyaçlarını düşünmek ve bunları gidermek devletin görevidir."

Vali Kasım Esen, Rize'de bundan böyle resmi ve dini törenlerde ve sağlık gibi hizmetlerde sağır ve dilsizlerinde konuşulanları anlayabilmesi için görevliler bulundurulacağını belirtti. Esen, işaret dili bilen uzmanların Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından yetiştirilerek ilgili kurumlarda görevlendirileceklerini de söyledi. Esen, ayrıca İl Müftülüğü ile koordineli çalışarak camilerde özellikle hutbelerde işaret dili ile anlatım yapan bir uzman görevlendireceklerini de açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız