1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Vali Esen'den nüfus kaydı uyarısı
Vali Esen'den nüfus kaydı uyarısı

Vali Esen'den nüfus kaydı uyarısı

Rize'de son günlerde tartışma konusu olan nüfus kaydı hakkında Rize Valisi Kasım Esen yazılı bir açıklama ile yasal işlem uyarısı yaptı.

A+A-

Göktürk FIRAT - Rize'de son günlerde tartışma konusu olan "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" ile ilgili yapılan açıklamada, gerçek adresinin dışında kayıt yaptıran kişiler hakkında yasal işlem yapılacağı ifade edildi.
Rize Valisi Kasım Esen imzasıyla konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" ile adres standardı, ulusal adres veri tabanlı nüfus tespiti, adres ve kimlik numaralarının eşleştirilmesi, sağlık, eğitim gibi kamu hizmetlerinin planlanması gibi işlemlerin yapılacağı kaydedildi. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi uygulamasında elde edilen verileri okul müdürleri, polis, jandarma ve yetiştirme yurtları gibi kurumların kullanacağı ve çelişkili adreslerin derhal bildireceğine dikkat çekilen açıklamada, yanlış beyanda bulunanlar hakkında cezai kovuşturma yapılacağı ifade edildi. Uygulamada, görevli personelin bir ay boyunca kendilerine verilen sorumluluk bölgelerinde bir haneyi en az üç kez ziyaret edeceği, yine de ilgili adreste bulunamayan kişiler olursa, bunların kapılarına not bırakılarak daha sonra müracaat edecekleri yer ve telefon numaralarının bildirileceği kaydedilirken, fiilen ikamet etmediği yerlerde kayıt yaptıranlar da uyarılarak, yalan beyanlara karşı "Adres Bildirim Kontrol Çalışması" yapılacağı hatırlatıldı. Kendilerine verilen formu doldurmayan ya da gerçeğe aykırı ikamet adresi beyanında bulunanların tespit edilmesi halinde, bu kişilere 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun 54. maddesi gereğince 2 bin 367 YTL idari para cezası uygulanacağı, gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ile bunlara tanıklık edenler hakkında da 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız