1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Vekillerle çay sorunu tartışıldı
Vekillerle çay sorunu tartışıldı

Vekillerle çay sorunu tartışıldı

Çay sektöründe faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri ile Rize milletvekilleri Ticaret Borsası’nda bir araya gelerek sorunları masaya yatırdılar.

A+A-

Mustafa BAYRAK
AK Parti Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu, Türkiye'de çay sektörü ile ilgili en büyük problemlerin başında arz fazlasının geldiğini söyledi.
Bayramoğlu, Rize Ticaret Borsası toplantı salonunda ''Çay Sektörünün Sorunları'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, seçimlerin hemen ardından çayın sorunlarının çözümü için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

Çay sektöründe oluşan sorunların başlıca sebebinin arz talep dengesinin iyi ayarlanmamasından kaynaklandığını ifade eden Bayramoğlu, ''Türkiye'de çay sektörü ile ilgili en büyük problemlerin başında arz fazlası gelmektedir. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 150 bin ton yaş çay rekoltesi vardır. Bundan yaklaşık 210 bin ton kuru çay üretiyoruz. Kuru çay tüketim miktarı 150-160 bin ton. Ülkemize dolaylı yollardan giren ürünleri de dikkate alırsak 50-60 bin ton kuru çay üretim fazlamız var. Bu üretim dengesini düzenleyemediğimiz müddetçe çay sektörünü düzeltemeyiz'' dedi.
Bayramoğlu, arz talep dengesinin mutlaka bir sistem içerisine oturtulması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Kişi başına Türkiye'ye sokulan 15 kilogram çay miktarını 3 kilograma düşürmek için çalışma başlattık. Kaçak çayın büyük bölümünün ülkemize girdiği Güneydoğu yöresinden 30–40 milletvekili ile boğuşma halindeyiz. Çünkü onlar da kişinin beraberinde getirebileceği çay miktarının 30 kilograma çıkarılması için uğraşıyorlar. Yurt dışından bu yolla ülkeye çay sokan kişi vergi kaygısı olmadan para kazanmanın hesabını yapıyor.''
Bayramoğlu, çay sektöründe sorunların giderilmesi için kontrol mekanizmasının gerekli olduğunu, Çay İhtisas Gümrüğünün Rize'ye alınması ile sorunun büyük ölçüde giderildiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
6 Yorum