1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Yaptığı tekneyi denize indirmek için evin duvarını yıkacak
Yaptığı tekneyi denize indirmek için evin duvarını yıkacak

Yaptığı tekneyi denize indirmek için evin duvarını yıkacak

Rizeli öğretim görevlisi denizden 1.5 metre uzaklıktaki baba evinin bodrum katında 8.5 metre uzunluğunda tekne yapıyor.

A+A-

RİZELİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İDRİS TURNA, DENİZDEN 1.5 KM UZAKTA EVİNİN BODRUMUNDA 8.5 METRE UZUNLUĞUNDA TEKNE YAPIYOR. 
TEKNE TAMAMLANDIĞINDA EVİN DUVARLARI YIKILIP VİNÇLER YARDIMI İLE KIZAKLARLA DENİZE İNDİRİLECEK

tekne1.jpg

Rizeli öğretim görevlisi denizden 1.5 metre uzaklıktaki baba evinin bodrum katında 8.5 metre uzunluğunda tekne yapıyor. Tekne, tamamlandığında evin duvarları yıkılarak bulunduğu yerden çıkartılacak. 
Rizeliler'in coğrafyanın karşılarına çıkarttığı imkansızlıklar ve zorluklara karşı ürettikleri pratik ve ilginç çözümlere yeni bir tanesi daha eklendi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Uzun Yol Kaptanı olan İdris Turna (35) Camiönü Mahallesi’nde denizden 1.5 kilo metre mesafedeki dik bir tepede bulunan evlerinin bodrum katında 8.5 metre uzunluğunda tekne yapıyor. Türkiye’de eşine benzerine rastlanılmayan teknik özelliklerde bir tekne yapan Turna, hem güvenlik hem de sahilde uygun alan bulunmadığı için tasarımının büyük bir bölümü kendisine ait olan tekneyi dağdaki evlerinin bodrumunda yapmak zorunda kalmış.

tekne4-001.jpg

TEKNEYİ ÇIKARTMAK İÇİN EVİN DUVARLARI YIKILACAK
Turna, tarafından yapılan 8.5 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindeki tekne 9 metre uzunluğundaki bodruma az bir farkla sığıyor. Teknenin baş ve kıç bölümlerinde sadece çivi çakılabilecek kadar mesafe bulunuyor. Teknenin yapımında kullanılan malzemeler ise pencerelerden parça parça içeriye alınabiliyor. Tamamlandığın 2.5 ton ağırlığında olacak tekne evin duvarları yıkılarak vinç yardımı ile bulunduğu yerden alınıp kızaklar ve özel araçlar yardımı ile denize indirilecek. Turna, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tekneyi burada yapmaya başlamadan önce onu buradan nasıl çıkartacağımı planladım. Teknenin arkasında bulunan duvarı açtığımda onu vinçler yardımı ile onu buradan rahatlıkla alıp götürebileceğim. Yıkılacak duvarla yol arasında 10 metre bir mesafe var. Deniz ile aramızda ise 1.5 kilometre bir mesafe var. Tekne 8.5 metre uzunluğunda. Bu alanın uzunluğu ise 9 metre. Tekneyi yapmaya başlamadan önce buranın üç boyutlu çizimlerini yaparak ilk önce çizimler üzerinde tekneyi buraya oturttum. Çizimlerde yerleştirdikten sonra yapımına başladım” dedi.

tekne3-001.jpg

YURT DIŞINDA GÖRDÜĞÜ TEKNELERDEN ESİNLENDİ
Aynı zamanda Uzun Yol Kaptanı olan Turna, deniz aşırı ülkelere yaptığı yolculuklar sırasında farklı ülke insanlarının kullandıkları tekne yapılarını incelediğini, Amerikalılar'ın kullandığı teknelerin su altı kısımlarından etkilendiğini belirterek, “Amerikalılar'ın tercih ettikleri teknelerin su altı yapısı gerçekten mükemmel. Ancak üst kısımları Türk insanının tekne kullanım yapısına pek uygun değil. Tasarladığım teknede Amerikan modellerinin alt kısmını aldım. Teknenin üst kısmını ise Türk insanının kullanımına uygun olarak tasarladım. İlk önce teknenin küçük bir modelini yaptım. Gerekli çizimlere ve hesaplamalara bağlı olarak şimdide aslını yapıyorum” şeklinde konuştu.

tekne2-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız