1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Yaralı karaca kurtarılamadı
Yaralı karaca kurtarılamadı

Yaralı karaca kurtarılamadı

Rize'nin Kalkandere ilçesinde vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan ve hamile olduğu öğrenilen karaca, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

A+A-

Kalkandere ilçe merkezine yakın bir noktada vatandaşlar tarafından bulunan karaca, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerini teslim edildi. Araçla il merkezine getirilen karaca, özel bir veteriner kliniğinde tedavi altına alındı. Hamile olduğu ve yabani hayvanlar tarafından kovalanırken düşüp yaralandığı ve kısmi felç geçildiği belirtilen yaralı karaca, veteriner gözetimine alındı. Serum verilen ve karnındaki yavrusunun da ölü olduğu anlaşılan karaca, tüm müdahalelere rağmen öldü.
Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir, vatandaşlar tarafından bulunan ve sırt bölgesinde yaralar olan karacanın kendilerine teslim edildiğini söyledi.
4 yaşındaki karacanın, yabani hayvanlar veya köpekler tarafından kovalanırken yaralanmış olabileceğini ifade eden Kandemir, "Hamile olduğu için fazla uzağa kaçamamış ve sırt üstü düşerek yaralanmış. Vatandaşların ihbarı üzerine aldığımız karacaya ekiplerimiz ilk müdahaleyi yaptı. Daha sonra da özel bir klinikte veteriner hekim Burak Çakıroğlu, karacının tedavisine başladı. Karacının kısmi felç geçirdiği ve anne karnındaki yavrunun da öldüğü anlaşıldı. Serum bağlanan ve bir süre gözetim altında tutulan karaca, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı." dedi.

Karacaların yavrulama dönemi olduğunu kaydeden Kandemir, "Halkımızdan bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Karacaların hayat mücadelesinin insanlar tarafından desteklenmesini istiyoruz. Çünkü karacaların azalması ekolojik dengeyi de bozmaktadır." diye konuştu.
Yaban hayvanlarının birer turizm kaynağı olduğunu da anlatan Kandemir, şöyle devam etti: "İlimizin kurtuluş reçetelerinden biri turizm olduğundan yaban hayatı ve doğal kaynaklara çok daha iyi ve bilinçli sahip çıkmalıyız. Yaban hayatın korunması için vatandaşlarımızın da gereken hassasiyeti göstermelerini istiyoruz. Merkez Av Komisyonu tarafından koruma altına alınan karaca, bölgemizde sık rastlanan yaban hayvanlardan. Birçok turist bu hayvanları ve doğayı görmek için ilimizi tercih ediyor. Bu konuda herkesin hassas olması gerek."
Kandemir, karacaların yavrularını korumak amacıyla 200 metre uzaktan takip ettiğini, insanların doğada buldukları yavru karacaları sahipsiz zannedip almamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum