
Yaş çay taban fiyatı ne olacak?
Yaş çay sezonu yaklaşırken Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, taban fiyatla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, çaya, bölgenin sosyal, ekonomik yapısını ayakta tutan, insanları yörede yaşatabilen bir yapı olarak bakılması ve ona göre fiyat verilmesi gerektiğini söyledi.
Paliç, ziraat odasının ana görevlerinden birinin, her yıl kendi bölgesindeki tarım ürünü ile ilgili fiyat belirleme çalışması yapması olduğunu, bu kapsamda kendilerinin de her yıl olduğu gibi bu yıl da yaş çayda fiyat belirleme çalışması yürüttüklerini belirtti.
Mart ayı içinde yaptıkları çalışmada Ordu'dan Sarp'a kadar tüm şehirlerdeki sivil toplum örgütleri, odalar, borsalar, sendika ve tarım birliklerine resmi yazı gönderdiklerini ve yaş çay fiyatının ne olması gerektiğini sorduklarını ifade eden Paliç, nisan ayı içinde gelen cevapları oda meclislerinde görerek bir fiyat belirleyeceklerini, bu fiyat teklifini de hükümete sunulmak üzere Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne göndereceklerini kaydetti.
Geçen yıl oda olarak yaş çay için destekleme primi dahil 95 YKr fiyat teklif ettiklerini, hükümetin ise 9 YKr'si destekleme primi olmak üzere 73 YKr fiyat verdiğini hatırlatan Paliç, ''Bizim teklif ettiğimiz fiyat bile aslında yeterli değildi, düşük açıkladık. Ancak biz, geçmişten gelen açığı bir anda kapatmanın mümkün olmadığını bilerek, ülkenin durumunu dikkate alarak fiyat belirliyoruz. Ancak hükümetin açıkladığı fiyat beklentimizin çok altında olmuştu'' dedi.
Çayın Doğu Karadeniz'de 1 milyon insanı ilgilendirdiğini vurgulayan Paliç, yaptıkları çalışmada amaçlarının, sektördeki sorunları iktidara götürerek çözüm bulunmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Paliç, 2008 yılının üretici açısından oldukça zor geçeceğini savunarak, şunları söyledi: ''Doğu Karadeniz'de, özellikle Rize'de halkın tek geçim kaynağı çaydır. Yörede vatandaş da, esnaf da çaydan medet umuyor. Ancak, son yıllarda fiyat düşüklüğü ve sektörde yaşanan diğer sorunlar, vatandaşı çayını toplayamaz hale getirdi. Bu nedenle verilecek fiyat önem taşımaktadır.''
Çayın sadece tarım ürünü olarak görülmemesi, çaya, bölgenin sosyal, ekonomik yapısını ayakta tutan, insanları yörede yaşatabilen bir yapı olarak bakılması ve ona göre fiyat verilmesi gerektiğini belirten Paliç, ''Bu yıl girdilerde önemli artış oldu. Gübre fiyatı ve diğer maliyetler oldukça yükseldi. Bunlar dikkate alınmalı'' diye konuştu.
HABERE YORUM KAT