1. HABERLER

  2. YÖREDEN ESİNTİLER

  3. Yaylacılık kültürü yok oluyor
Yaylacılık kültürü yok oluyor

Yaylacılık kültürü yok oluyor

Karadeniz’de en yaygın ekonomik ve kültürel faaliyetleren olan yaylacılık; hayvancılıkla beraber yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

A+A-

Güneysu Çevre Platformu Sözcüsü Ceyhun Kalender, Rize’de hayvancılıkla birlikte yaylacılık kültürünün de yok olduğunu söyledi.

Kalender yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi’nin en yaygın ekonomik ve kültürel faaliyetlerinden olan yaylacılığın hayvancılıkla beraber son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Hayvansal ürünlerin ekonomik değerini kaybetmesi, yoğun kentleşme ve tüketim toplumu anlayışını benimsememiz sonucunda insanlar yaylaları terk etmiş, köylerde yaşayanlar bile hayvancılığı kendilerine ayak bağı olarak görmeye başlamışlardır. 20-25 yıl öncesine kadar yaklaşık bin büyükbaş hayvan barındıran Güneysu İlçesi Handüzü Yaylası’nda bugün 35-40 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Her geçen yıl azalma eğiliminde olan hayvancılık tedbirler alınmazsa yakın zamanda tamamen tükeneceği kesindir. Bölgemizdeki yaylalarımız hemen hemen aynı süreci yaşamaktadır” dedi.

yayla1.jpg

Yaylacılığın hayvancılığının yanında aynı zamanda bir kültür olduğunu da belirten Kalender, “Yaylacılığın yok olması sadece hayvancılığın değil, bir kültürün de yok olması demektir. Rize’de, köylerde dağınık olan yerleşim yerlerine karşın yaylalarda iç içe yapılmış evler, buradaki insanların kültünü de önemli ölçüde şekillendirmektedir. Ancak bu gidişle, yakın gelecekte yaylacılık sadece türkülerde ve hikayelerde konu edilecek gibi görünüyor” diye konuştu.

YAYLA PROJELERİ GERÇEĞİNE UYGUN YAPILMADI

Gerçeğine uygun yapılmayacak yayla projelerinin fayda sağlamayacağını belirten Kalender, “Yaylalarda bu süreç yaşanırken, yayla turizmi adı altında sürekli sanal projeler üretilmesi ve birkaç derme çatma beton yığını yapılması bu işin ciddiye alınmadığını veya ilgililerin bu işten anlamadığını göstermektedir. Ne yazık ki bu konuda ortada elle tutulur bir plan-proje yokken oluşturulan ‘yayla turizmi efsaneleri’ vatandaşları oyalamaktan ve rant elde etmekten başka bir amacı yoktur. Yayla turizmini dilinden düşürmeyenlerin buralarla ilgili bilgileri sadece şenliklerde protokol türbininde oturmaktan ibarettir. Her yönüyle bölgemiz için çok önemli değere sahip olan yaylalarımızda, uzman kişiler tarafından başta hayvancılığın geliştirilmesi için projeler üretilmelidir. Eğer turizm yönünden bir yatırım yapılacaksa öncelikle gelecek olan turistin ‘Ben bu yaylaya neden geleyim?’ sorusunun cevabını bulmak lazımdır. Daha sonra, çevrenin korunması şartı ile bu amaca yönelik yapılacak yatırımlar gerçek amacına ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum