1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Yaylalara yol da İSTEMEZUK!
Yaylalara yol da İSTEMEZUK!

Yaylalara yol da İSTEMEZUK!

Bir grup çevreci, Kaçkar Dağları Milli Parkı içindeki yaylalarda açılan yeni yolların çevreye zarar vereceğini öne sürerek basın açıklaması yaptı!

A+A-

Fırtına Vadisi Koruma İnisiyatifi adına Uğur Biryol, Kaçkar Dağları Milli Parkı içindeki yaylalarda açılan yeni yollar ile artacak insan ve araç trafiğinin çok sayıda türün doğal yaşam alanlarını ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

Biryol, Palovit Vadisi'nde bir grup çevreci ile yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'nın çok zengin bitki ve hayvan türleri barındıran eşsiz orman ekosistemlerine sahip ender yerler arasında olduğunu belirtti.

Kaçkar Dağları'nın derin vadileri, şelaleler yaparak denize akan dereleri, son derece zengin fonksiyonel doğal yaşlı ormanları ile uluslararası öneme sahip olduğunu anlatan Biryol, ''Kaçkar Dağları bu özellikleriyle 1994 yılında milli park ilan edildi. Fırtına Vadisi'nin bazı bölümleri de çeşitli derecelerde doğal sit alanı olarak ilan edildi. Ancak korumadaki bu yüksek statü bile bu alanların korunmasına yetmemiştir.'' dedi.
22855
Özellikle turizm amaçlı yapılaşma ve faaliyetlerin milli park bütünlüğünü tehdit eder bir duruma geldiğini söyleyen Biryol, ''Milli park içerisinde yayla yollarını birleştirme, mevcut yerleşimlerin fiziki durumlarını düzeltme adı altında ciddi bir yapılaşmanın yolu açılmıştır. Palovit, Tar, Aşağı Kavron, Çeymakçur gibi yaban hayatının sıkıştığı son alanlar da yol çalışmalarıyla yok edilmektedir. Yol çalışmaları yaban hayatına ciddi zararlar vermektedir. Ayrıca açılan yeni yollar ile artacak insan ve araç trafiği çok sayıda türün doğal yaşam alanlarını ortadan kaldıracaktır.'' diye konuştu.

Biryol, telafisi güç zararlar oluşmaması için adeta vahşi bir saldırıya dönüşen yol çalışmaları ve yapılaşmanın durdurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
15 Yorum