1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Sıcak uyarısı: Çay toplamaya hangi saatler uygun?
Sıcak uyarısı: Çay toplamaya hangi saatler uygun?

Sıcak uyarısı: Çay toplamaya hangi saatler uygun?

Rize İl Sağlık Müdürü .Dr Mustafa Tepe, aşırı sıcak uyarısı yapıp özellikle çay toplayan Rizelilere önemli uyarılarda bulundu:

A+A-

Rize İl Sağlık Müdürü .Dr Mustafa Tepe, vatandaşların aşırı sıcaklarda alması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada “Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmekte, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen kişilerin 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler olduğunu belirten Tepe, şöyle devam etti: “Özellikle bölgemizde çay üretici olan vatandaşlarımız çay toplamak için çay tarım arazilerine güneş ışınlarının en az olduğu saatlerde girmeli. Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 saatleri arasından mecbur kalmadıkları sürece güneşin altında durmamalı ve çalışmamayı tercih etmemelidirler. Diğer vatandaşlarımız ise yine günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmadır. Dışarıda çalışması gerekenler, mümkün oldukça güneş altında korumasız kalmamalı, aşırı hareketlerden kaçınmalı, sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz olarak güneş altında kalınmamalıdır. Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir”

Beslenme ve sıvı alımına da dikkat çeken Tepe, “Kronik rahatsızlığı olmayan kişiler susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 1,5–2 litre sıvı tüketmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine çay ve elde sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız