1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. 5 dakikada şarj devrimi
5 dakikada şarj devrimi

5 dakikada şarj devrimi

Dünyaca ünlü teknoloji devi Toshiba, 5 dakikada şarj edilebilen pil geliştirdi

A+A-

2005 yılında hızlı tekrar dolum imkanı veren lityum-ion teknolojisini geliştiren Toshiba, şimdi de 5 dakikada şarj edilebilen pil geliştirdi.

Dünyaca ünlü teknoloji devi Toshiba, can sıkıcı şarj süresini 5 dakikaya indirecek pil geliştirdi. 'Super Charge ion Battery' adı verilen ve kısaca 'SCiB' olarak bilinen yeni pil, 5 dakikadan kısa bir süre içerisinde yüzde 90 oranında şarj oluyor.

Toshiba, bu yüksek potansiyelli bataryayı hem kendi endüstriyel sistemlerinde hem de otomotiv sanayinin ürünlerinde kullanılması sayesinde 2015 yılında dünya genelinde 100 milyar Yen'lik bir gelir elde etmeyi hedefliyor. İlk parti SCiB'nin Mart 2008'de satılmaya başlanacak.

5 dakikadan kısa bir süre içerisinde yüzde 90 oranında şarj edilebiliyor. Devrim niteliğinde ki bu ürün yeni bir dönem açacak. Bu batarya bir yandan mükemmel bir güvenlik sunarken diğer taraftan da sürekli hızlı şarj koşullarında dahi 10 yılı aşan bir ömre sahip.

Toshiba Endüstriyel Sistemleri Şirketi CEO'su ve Toshiba Corporation Başkan Yardımcısı Toshiharu Watanabe, "Bu gerçek anlamda yenilikçi bir pil. SCiB'nin mükemmel performansı, endüstriyel sistemlerde ve elektronik araçlar pazarında yeni bir enerji çözümü olmasıyla mükemmel bir başarı yakalayacak. Çevre bilinci açısından ele alındığındaysa SCiB'nin uzun ömürlü oluşu, geri dönüşüm sürecini uzatacak" diyor.

SCiB pili, on adet 4.2 Ah SCiB hücresinin seri bağlanmış şekilde standart SCiB modülünde yer alması ile meydana geliyor. Bu sayede gerektiğinde hücreleri korumayı sağlayan ve her bir hücredeki şarj durumunu denetleyen voltaj ve ısı kontrolü sağlayan pil yönetim sistemi fonksiyonu da mümkün kılınıyor.

Bataryadan güç alan bisiklet, motosiklet, otomatik yönlendirilmiş araçlar, elektrikli forklift ve iş makineleri gibi zaten şarj edilebilir piller kullanan aygıtların ötesinde SCiB bataryası aynı zamanda acil güç kaynakları, rüzgar değirmenlerinin ürettiği enerjinin saklanması ve elektrikli güç kaynakları gibi aygıtlarda da kullanılabilecek bir batarya olmaya aday. Yüksek performanslı SCiB hücresinin daha da geliştirilmesinin ardından gelecekteki elektrikli otomobillerde kullanımının yaygınlaşmasıyla hibrid araçlardaki kullanımı da planlanıyor.

SCiB ile birlikte Toshiba, 2005 yılında duyurduğu hızlı tekrar dolum imkanı veren lityum-ion teknolojisinin çok daha ötesine geçmiş oldu. SCiB'nin özgün karakteristiğine ulaşabilmek için Toshiba tamamen yeni bir negatif elektrot malzemesi, yeni separatörler, yeni bir elektrolit ve tamamen farklı bir imalat teknolojisini hayata geçirdi. Sonuçta ortaya çok dengeli performansa sahip, mükemmel emniyet sunan, uzun ömürlü ve hızlı şarj-deşarj olabilen yüksek güvenirlikte tekrar doldurulabilen bir pil çıktı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız