1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. 3N, ADSL'ye kafa tutacak
3N, ADSL'ye kafa tutacak

3N, ADSL'ye kafa tutacak

Üçüncü nesil (3N) mobil hızlı internet uygulamaları iş yaşamından günlük hayata pek çok alışkanlığı değiştiriyor.

A+A-

Üçüncü nesil (3N) sadece görüntülü konuşma yaptırmıyor. Dizüstü bilgisayarlara sunduğu mobil internet hızıyla, kablolu hızlı internet teknolojisi ADSL ile yarışıyor.

Üçüncü nesil (3N) ihalesiyle kapımıza kadar gelen mobil hızlı internet uygulamaları iş yaşamından günlük hayata pek çok alışkanlığı değiştiriyor. 3N ile mobil hızlı internet ADSL'ye rakip oluyor.

İngiltere'de mobil operatörü "3", her ay 10 Pound ödeme yapan abonelerine limitli 2.8 mbps hızında mobil hızlı internet bağlantısı sunuyor. Yeni tarifesiyle müşteri çeken şirket internet kullanıcılarına hız ve mobil kullanım avantajı da sunuyor. Şirket İsveç'te 7.2 mbps hızında mobil internet servisi vermeye başladı. İsveç'te internet trafiğinin yüzde 90'ı mobil operatörler üzerinden gerçekleşmeye başladı. Rekabet, kablo internet hizmeti veren operatörleri zorluyor. GSM Birliği tarafından açıklanan bilgiye göre 31 Mart 2007 itibarıyla tüm dünyada 85 ülkede 120 milyona yakın 3N abonesi var. Türkiye üçüncü nesil altyapı konusunda ender ülkelerden biri olarak kalırken hızlı internet konusunda ADSL alternatifi ortaya çıkmadı.

3N'DE VERGİ YÜKÜ

Mobil hızlı internetin önündeki en büyük engel, lisanslar değil. Mobil iletişimdeki vergi yükü üçüncü nesil servislerde de devam ederse, kullanım oranını etkilemesi bekleniyor. 3N altyapısının en çok kullanıldığı uygulamaların başında mobil hızlı internet uygulamaları geliyor. Mevcut dizüstü bilgisayarlar data kartlarına yerleştirilen 3N SIM kartlarla mobil hızlı internet uygulamaları kullanılıyor. Ayrıca 3N kartlarının doğrudan dizüstüne takıldığı modellerde piyasaya çıkmaya başlayacak. Avrupa'da görüntülü konuşma ücreti yaklaşık 1 dolar. Ancak abonenin seçtiği pakete göre ve ülkedeki rekabete göre servis ücretleri düşüyor. Görüntülü konuşma, cep televizyonu gibi popüler uygulamaların dışında yeni uygulamaların da ortaya çıkması için eskisine oranla daha çok uygulama ve yeni cihaz bulunuyor. Ancak en çok kullanılan uygulamanın hızlı internet erişimi olması bekleniyor. Operatörler servislerin çok yüksek fiyatlarla pazarlanmasının mümkün olmayacağını söylüyor. Farklı paket seçenekleriyle servis ücretleri düşüyor.

3N ile hayat nasıl değişecek?

Cep ekranına daha çok bakacağımız mobil hızlı internet dönemi başlıyor..

NASIL KULLANILACAK?

* 3N uyumlu telefon kullanılacak.
* SIM kart değişecek. Değişiklik bedava yapılacak.
* Sadece kullanılan servis için ödeme yapılacak.
* Numara değiştirmeye gerek kalmayacak.

115 MİLYON 3N ABONESİ VAR

* Dünya genelinde 83 ülkede 216 şirket 3N servisi sunuyor.
* 212 farklı model 3N uyumlu telefon var.
* Mobil internet hızı 7.2 mbps'lik ticari uygulamalarla ADSL ile yarışıyor.
* Uzakdoğu mobil TV, Avrupa görüntülü konuşma kullanıyor.

SERVİSTEN ÖNCE CEPLER GELDİ

* Türkiye'de 55 milyon cep telefonu abonesi var
* 2007'nin ilk 6 ayında 430 bin adet 3N uyumlu telefon satıldı
* 2008'in ikinci yarısında servislerin Türkiye'de kullanılması bekleniyor.

Numara değişmiyor!

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu "Hizmet Taşıma Yönetmeliği" taslağını hazırladı. Tüm dünyada olduğu şekliyle çıkacak yönetmelikte aynı numarada farklı hizmetleri de kullanma hakkı tanınırsa numara değiştirmeye gerek kalmadan 3N servisleri kullanılacak. Bundan sonra 3N uyumlu cep telefonu, SIM kart temin ettikten sonra 3N servisleri kullanılabilecek. Hatta yeni bir sözleşme daha yapmak gerekecek. Numara değişikliğine gerek kalmaması için çalışmalar yapılıyor.

Servis başlamadan yaklaşık 1 milyon 3N telefon satıldı

TÜRKİYE'DE 18 ayda 1 milyon 130 binin üstünde 3N telefon satıldığı tahmin ediliyor. Türkiye hâlâ 3N ihalelerini geciktiriyor. Türkiye'de 2007'nin ilk 6 ayında GfK Türkiye tarafından yapılan anlaşmaya göre 430 bin 3N uyumlu telefon satılmış. 2006 yılının ilk 6 ayında ise 300 bin 3N uyumlu telefon satıldı.

2008 yazında başlayacak

10 ayrı bölgede tüm Türkiye'yi kapsayacak 3N servisleri 2008'in ikinci yarısında başlamış olacak.

3N günlük alışkanlıkları değiştirecek

Güvenlik kamerası

KAMERA, görüntülü konuşma değil güvenlik için de kullanılabilecek. 3N altyapısı ile sadece görüntülü konuşma yapılmayacak. "Panda kafa" adı verilen güvenlik kamerası, görüntülü arama yapılarak bulunduğu yerden görüntü aktaracak. Örneğin evdeki çocuğunuzun bakıcısını, hareket ettirilebilen panda kafa kameradan izleyebilirsiniz.

Mobil hızlı internet

KABLO internetin ulaşmasının mümkün olmadığı veya kullanım rahatlığı olmayan yerlerde 3N altyapısının getireceği hızlı mobil internet bağlantısı kullanılacak. Test amaçlı kullanılan 3N altyapısında 2 MB'lik hız görülebiliyor. Şantiyede, tarım ve hayvancılık yapılan çiftliklerde bile kullanılabilecek.

10 saniyede şarkılar cepte

CEP telefonuna daha önce birkaç dakikada indirilen şarkılar saniyelerle indirilecek. Cep telefonlarının artan depolama kapasitesi herhangi bir yerde dinlediğiniz müziği anında cep telefonuna indirmenizi sağlayacak.

Goller ve diziler avuç içine giriyor

MAÇ ve diziler cep telefonundan da izlenebilecek. Artık maçlar ve diziler cebe indirilip izlenebilecek. Avrupa kupası maçları operatörleri yayıncılarla işbirliği çalışmalarını artıracak. Almanya'daki Dünya Kupası maçlarında olduğu gibi görüntüler anında cebe gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum