1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Başkan Basa 1 yılı değerlendirdi
Başkan Basa 1 yılı değerlendirdi

Başkan Basa 1 yılı değerlendirdi

Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, 1 yıllık görev süresini değerlendirerek, yapılan çalışmalar ve projelerini anlattı:

A+A-

29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimi’nde Pazar Belediye Başkanlığı’na seçilen Ahmet Basa, görevde bulunduğu 1 yılı değerlendirdi.

Pazar53’ün sorularını cevaplandıran Başkan Basa, seçim öncesi verdiği sözler, görev süresi içerisinde yapılan icraatlar ve önümüzdeki dönemle ilgili planladığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Su projesi ne oldu? Pazarlı ne zaman sağlıklı içme suyuna kavuşacak?

Bizim en önemli projemiz Tomaslı Su Projesi idi. Hikmet Başkanımızın zamanında başlanılmıştı. Bu projeyi öncelikle devam ettirmek için vatandaşımıza söz vermiştik. Kısmen de sözümüzde durduk. Fakat bizim burada zorlandığımız kısım şu idi. Tabi bir proje yapılmıştı. Bize toplam 2 trilyon para gerekliydi. Biz bu parayı iller bankasından almamız gerekiyordu. İller bankası da önceki projeleri kabul etmedi. Yapılan yerlere tek bakmak istedi. Bu önceki yapılan çalışmaların kontrolü 8-9 ay sürdü. Biz bölge müdürümüzü defalarca buraya getirdik. Yapılan önceki çalışmaları denetledi. Biz bakana kadar çıktık. Önceden bankaya borçlu olduğumuz için kredi alamadık. Bakanımız Hayatı Yazıcı ve genel müdürümüz sayesinde 2 trilyon 300 milyar lira krediyi çıkardık. Fakat bu para biraz düşmüş vaziyette bizim elimize geçecek. İhale Mayıs ayında yapılacak ama bizim elimizde mevcut olan borularımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hava şartlarını da göz önünde bulundurarak bir yıl içerisinde suyu bitireceğiz. Eskiden olduğu gibi boruyu ihale yoluyla alıyoruz. Yapımının tümünü kendi elemanlarımızla yapacağız. Biz gelince bunu 1,5 yıl içerisinde bitireceğiz demiştik ama 6ay gecikmeli olarak bitireceğiz. Bu bizden kaynaklanmış değil İller Bankası’ndan verilecek paranın gecikmesinden kaynaklanıyor. Prosedür bakımından gecikti. Oradan gelecek su saniyede 100 litredir. Pazar’a yetecek bir sudur. 6 bin 910 metre daha boru döşeyeceğiz. Bizi burada zorlayacak olan bölüm, bin 378 metre Lamgo altı, Yücehisar’a kadar olan kısımdır. Burada çay sezonunda çalışma zor olacak. Depolarımız da bayağı eski bunları da yenilediğimiz zaman su ile bir sıkıntımız kalmayacak.

Seçim vaatlerinizin başında, görevi devraldığınızda mahalle yollarının acil olarak bitirileceği konusu vardı. Yol çalışmalarıyla ilgili icraatlarınız nelerdir?

Acil olan birkaç mahalle yollarımızda 1,5 yıl içerisinde asfalt ve parke çalışmalarımızı bitireceğimizi söylemiştik ve vaat etmiştik. Biz şimdi bunun üzerindeyiz. Daha biz 1 yılımızı doldurduk. Diyeceksiniz ki ‘bu 1 yıl içerisinde ne yaptınız?’ Kirazlık mahallesi Katori mevkiinde yol çalışması Hikmet Bey zamanında başlamıştı. Biz de birkaç nokta dışında tamamladık. Şimdi en öncelikli yerlerimiz Zafer Mahallesi’nde başlanmış olan asfalt çalışmasını bu yaz kısmet olursa tamamlayacağız. Bir de merkezde protokol yolu dediğimiz yolda da çalışmalarımıza başladık. Bordolarımızı dizdik. Parke ihalemiz bu ay içerisine yapılarak parke çalışmalarına başlayacağız. Uzun yıllar yapılmayan bu yolu yapacağız. Bunun haricinde söz verdiğimiz Cumhuriyet Mahallesi’nden Tütüncüler Köyü yolunu da programımıza aldık. Şu ana kadar biz hep ihalelerle uğraştık. Su işine başlandığı için bütün yükümüzü oraya verdik. Ama tamamı olmasa da söz verdiğimiz gibi olan kısmı tamamlayacağız. Bunun haricinde söz vermeyip de yaptığımız çalışmalar da var. Yola çok önem veriyorum. 1999 yılında aday olduğum zaman da Katori yolunu yaptırmıştım. Bunu baz alarak Kirazlık Mahallesi’nden meslek yüksekokulu yolunun yapımına başladık. 250 metresini aştık. Orada terklerden ve hava şartlarından dolayı aksamalar oldu. Terk yerlerinin sahipleri ile olan sorunları çözmeye çalışıyoruz. Kısmet olursa bu yazın yarısını daha tamamlayacağız. Yılsonuna kadar Kirazlık Mahallesi’ndeki yol sorununu gidereceğiz. Bu sayede yüksekokulda okuyan öğrencilerimiz merkeze daha rahat bir şekilde ulaşacaklar. Cumhuriyet Mahallesi Naiboğlu mevkiinde 500 metre ham yol açtık. Ayrıca Aşağı Soğuksu Mahallesi’nde de 200 metre ham yol açtık. Bu çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Bizim burada en önemsediğimiz kısım yol çalışmalarımızda vatandaşlarımız kendi aralarındaki sorunları çözerlerse bizim onlara yapacağımız hizmet daha çabuk olur.

Görevi devraldıktan sonra emekliliği gelen personelin bir bölümü emekli edildi. Burada prosedür nasıl işledi?

Bizim gözle görülmeyen fakat belediyeye kurumsal olarak çok önemli katkı sağladığımız zamanı gelen personelimizin emeklilik olayı var. Biz gelince 4 ay İller Bankası kesintisi olmadı. Kesinti olmadığı için 4 ay idare ettik. Maaşları tam olarak verdik. Fakat ikramiyeler bayağı bir zamandır ödenemiyordu. Bu kesintiyi yapmadığı için başbakanımıza teşekkür ederim. Maaş kesintisi başladığı zaman biz maaş ödeyemez duruma geldik. İkramiye zaten ödeyemiyorduk. İller bankasından gelen tüm parayı versek yine bu işin altından çıkamıyorduk. Biz belediyemizi kurtarmak için emekliliği dolan arkadaşlarımızı emekli yapmak için bir araya geldik. Yeni belediye binamızda bulunan dükkânlardan doğru dürüst kira alamıyorduk. Biz hesap ettik bu emeklilik işi olursa biz bu vereceğimiz parayı 2 yıl içerisinde bunu telafi edeceğiz. Ayrıca bundan sonra kalacak miktar belediyemize kâr kalacak. Belediye de temize çıkmış olacak. Yani kendi ayakları üzerinde duracak. Bundan sonra personel alımında dikkatli davranılırsa yalnız bizim dönemimizde değil kısmet olursa bundan sonra kim devam ederse bu şekildeki uygulamayla Pazar Belediyesi kurtulmuş olur. Yani batmış bir gemiyi kurtarmış olacak. Biz emekli olacak arkadaşlara paranızı peşin olarak ödeyeceğiz dedik. Toplam olarak 22 kişinin emekliği dolmuş. Hiçbir kişiye haksızlık etmemişizdir. Sırayla hiçbir parti gözetmeksizin emekliye ayrılmalarını sağladık. Daha önce emekli ikramiyelerini parça parça alıyorlardı biz ise peşin ödeme yapıyoruz. 22 kişiden 17 kişiyi 1 trilyon 250 milyon lira ödeyerek emekli yaptık. Geri kalanları da zaman içinde emekli yapacağız. Aydan aya da yapabiliriz ama şimdi su projesine başlayacağız. Boru haricinde ayda 60 milyar lira paraya ihtiyacımız oluyor. Burada sıkıntıya düşmemek için bu emeklilikten dolayı ayda 93 milyar lira brüt karımız var.

Emekliye ayrılan personelin bazı itirazları oldu. Mahkemeye başvuranlar var. Bu konudaki problem nedir?

Toplam 17 kişiden 2 kişi mahkemeye başvurdu. Onları da biz saygıyla karşılıyoruz. Takdiri vatandaşlarımıza bırakıyoruz. Hukuka da saygılıyız. Mahkemeye baş vuranlar da dahil hepsinden Allah razı olsun diyorum, kendilerine teşekkür ediyorum. Ben açık konuşan biriyim. İşte belediye emekli yapacak da daha sonra kendi adamlarını işe alacak deniliyor. Beni tanıyanlar bilir kesinlikle böyle bir durum olamaz. Aslında bunu söyleyenler de bilir ki ben böyle bir şey yapmam.

İŞKUR tarafından belediyeye istihdamı yapılan işçilerin görev süreleri dolduğunda, personel sıkıntısı yaşanmayacak mı?

15 kişi noter huzurunda çekilen kuradan sonra maaşları İŞKUR tarafından ödenmek üzere geçici süreyle belediyemizde işbaşı yaptılar. Emeklilerden sonra eksiklerimizi giderdik. Bilhassa temizlik konusunda çok işimize yaradılar. Çöp toplama işini ihale edeceğimiz için eleman sıkıntısı doğmayacak. Çöpte çalışan şoförlerimizi diğer tarafa çekeceğiz, yalnız toplamasını ihale edeceğiz. Bunun maliyeti de öncekinin dörtte biri kadar olacak. Bundan bizim iki türlü kârımız olacak. Hem maddi kârımız olacak hem de belediyenin yaptığı toplamadan daha temiz olacak. Bunu ihale etikten sonra herkes görecek. En kısa sürede kısmet olursa ihaleye çıkaracağız.

Şehir içinde trafik sıkışıklığı var. Şehrin bazı kesimleri, özellikle eski hükümet konağı ile yıkılan 50. yıl okulunun olduğu yerde çirkin bir görüntü olduğu, şehrin merkezinin mezbeleliğe döndüğü şikâyetleri var. Bu konuda ne tür bir çalışma içerisindesiniz?

15-20 senedir orada bir hükümet konağı vardı. O geldi ben yıkacağım bu geldi ben yıkacağım dedi. Tabi yıkılmadı. Biz geldik hemen sağ olsun Rize Belediyesi’nin iş makinelerinin katkılarıyla orayı yıktık. Vatandaşlarımız bize çok güvendikleri için her şey bir an evvel yapılsın istiyorlar. Biz buraya sıradan bir park düşünmüyoruz. Kısmet olursa buraya 400-500 milyar liralık Pazar’a yakışır bir park yapmayı düşünüyoruz. Bunun da projesini İstanbul’da bir şirkete vekilimiz vasıtasıyla çizdirildi. Finansmanını da yakın zamanda temin ederek orası ve soğuksuda bulunan park alanımızı yapmak istiyoruz. Soğuksu bu yıl belki olamaz ama merkezdeki parkı bu yıl içerisinde tamamlayacağız. Yapılınca vatandaşlarımızın gerçekten hoşuna gidecek güzel bir parka sahip olacağız.

Hemşin Deresi üzerinde köprü yapılması konusunda çalışma başlatıldı. Bu konu ne aşamada?

Seçim vaatlerimiz arasında İmam Hatip Lisesi ile Futbol Stadı arasında bir köprü yapımı sözü vardı. Daha önceki belediye başkanları da aynı vaadleri vermiş, hatta Naci Bey bu konuda bir başlangıç yapmıştı. Biz burada yayaların yanı sıra araçların da geçebileceği bir köprü yapılması için çalışmamızı başlattık. Yer tespitinin ardından köprüyü faaliyete geçireceğiz. Bunun akabinde de mevcut eski köprünün genişletilerek çift şerit olmasını sağlayacağız. Ayrıca dere ıslah çalışmaları tamamlanınca da bu alanda yeşillendirme çalışması yapılacak.

Belediye’nin Kültür Sitesi Binası’na taşınmasıyla ilgili düşünceniz nedir? Muhalefetin bu konudaki tepkisi ve toplanan imzalarla ilgili tavrınız nedir?

Biz bu göreve halkımızın desteği ve oylarıyla seçildik. Muhalefet elbette ki muhalefetliğini yapacak. Herksi dinlerim ancak kendi irademle hareket ederim. Kararımızda bir değişiklik yok. Kültür Sitesi’nin altındaki otopark geliriyle masraflarının karşılanabileceği gibi anlamsız hesaplarla bu işe karşı çıkılması karşısında bizim söyleyebileceğimiz bir şey yoktur. Kültür Sitesi açılsın diye imza toplanması anlamsız. Kültür Sitesi kapatılmıyor ki. Kültür Sitesi, belediyemizin de bu binaya taşınmasıyla daha iyi şekilde organze bir hizmet sunacak. Kültür Sitelerinden hizmete giren Rize’deki Çayeli’ndeki örneklerinin iyi takip edilmesini istiyorum. Biz sadece orta bölümüne taşınacağız. Kültür Sitemizin diğer kültürel faaliyetler için ayrılmış diğer katlarındaki tüm faaliyetleri aktif edilecek, desteklenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
42 Yorum