1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. CD ve DVD kopyalamaya son
CD ve DVD kopyalamaya son

CD ve DVD kopyalamaya son

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Bölümü'nde geliştirilen şifre sistemi, CD ve DVD kopyalamalayı engelleyecek...

A+A-

Korsanla mücadelede etkili olabilecek yeni bir şifre sistemi geliştirildi. Buna göre CD ve DVD'ler artık hiçbir koşulda kopyalanamayacak.

Bilkent Yerleşkesi'ndeki Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından geliştirilen nanoteknoloji tabanlı parmak izine dayalı kripto sistemi CD ve DVD'leri korumayı öngörüyor.

Yrd. Doç. Dr. Aykutlu Dana, DVD ve CD'lerin nano boyutlu yapılarında var olan ve parmak izine çok benzeyen bir şifreleme sistemini ortaya çıkardıklarını bildirdi.

CD VE DVD'LERİN PARMAK İZİ ORTAYA ÇIKACAK

Bu şifreleme sisteminin normal bir CD ya da DVD okuyucusu ile okunabildiğini ortaya koyduklarını anlatan Aykutlu Dana sözlerini şöyle sürdürdü: “DVD ve CD'lerde kayıtlı veri sinyalleri, okuyucu tarafından alındığında her bir DVD ya da CD'nin parmak izi ortaya çıkıyor. Bu bilgi, kopyalamanın engellenmesinde büyük yarar sağlıyor. Çalışmamız tamamlandığında DVD ve CD'lerin yapılarındaki parmak izi, algoritmalar yoluyla okunabilir duruma gelecek. Ayrı ayrı her bir DVD ve CD'nin parmak izi lazer tarafından okunabilecek. Yani DVD ya da CD her açıldığında bir şifreleme sistemi devreye girecek ve böylece fiziksel bir durum nedeniyle bunların kopyalanması neredeyse imkansızlaşacak.”

ÜRETİMDE CD'LERE KÜÇÜK BİR AYGIT EKLENECEK

Dr. Aykutlu Dana, bu tekniğin, CD sürücülerinin üretiminde aygıta eklenecek küçük bir entegre devre ile uygulamaya geçebileceğini bildirerek, kopyalamayı fiziksel olarak engelleyecek bu çalışmada korsanla mücadelede de önemli adımlar atılabileceğine işaret etti.

CD'LERİN DE PARMAK İZİ VAR

Çalışma ile ilgili ABD'de Berk Sunar'ın bulunduğu WorcesterPolytechnic Üniversitesi üzerinden patent başvurusu yapıldığını bildiren Dana, çalışmanın da “CD's have fingerprints too” adıyla SpringerLecture Notes in Computer Science'da yayımlandığını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum