1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Çırakoğlu ile Rize'nin sorunları
Çırakoğlu ile Rize'nin sorunları

Çırakoğlu ile Rize'nin sorunları

Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu, çay üreticisinin sorunları, doktor sıkıntısı, meclis çalışmaları ve ildeki yatırımlara kadar bir çok konuda açıklamalar yaptı.

A+A-

AK Parti Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu ile seçildikten sonraki en geniş röportaj...







Arkadaşımız Abdullah Uzun sordu Çırakoğlu cevaplandırdı.

.:: 2 başbakan çıkaran Rize yeterli yatırımları alıyor mu?
.:: Çay gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Üretici ne yapacak?
.:: Hamidiye Bölge Hastanesi iptal mı edildi?
.:: Vatandaş kendilerine daha çok hangi taleple geliyor?
.:: Hastanelerdeki doktor sıkıntısı ne zaman bitecek?


Hepsi bu röportajda:



Hekimlik ile Vekillik arasındaki fark nedir?

Hekimlik ve vekillik çok ciddi işlerdir. 28 yıl hekimlik yaptım. Hekimlikte hastalarla bire bir muhatap oluyorsunuz. Yanlış bir teşhis ve operasyon kişinin hayatına mal olabilir. Bu yüzden çok dikkatli ve hassas olmak zorundasınız. Hekimlikte bir hastanın sorumluluğunu taşıyorken, vekillikten ülkenin tüm insanlarının sorumluluğu üzerinizdedir. Bu yüzden onurlu olduğu kadar, sorumluluk taşıdığınız bir iş yapıyorsunuz. Vatandaş sizden aş, iş istiyor. Siz imkânlar dâhilinde vatandaşların ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Vekiller millete saygıda onurlu olmak zorundadır. Bazen içinizden saygısızlık yapanlar çıkabilir. Lakin bu camianın mutlaka korunması gerekir.

Vekil olarak Size gelen talepler daha çok hangi isteklerden oluşuyor?
Bize daha çok iş konusunda talep geliyor. Ülkemizde en önemli konu iş, aş ve konaklama sorunudur. Konut sorunları son zamanlarda hükümetin yeniden uygulamaya koyduğu proje ile asgariye inmesine rağmen, iş konusu ciddi bir sorun olma özelliğini koruyor. Devlet kurumlarının işe alma şekli bellidir. KPS sınavlarında geçerli puan almak zorundasınız. Buna rağmen yine iş talepleri devlet kurumlarına öncelik taşıyor. Biz özel kurumlarda açık olan branşlara işsizlerin konumlarına göre iş bulmaya çalışıyoruz. Size sadece bölgenizden talep gelmiyor. Ülkenin her ucra köşesinden talepler geliyor. Sadece iş konusu değil tabi. Hastanelere doktor, okullara öğretmen, atamalar, terfiler, bakanlıklarda iş takibi v.s bir sürü talep geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Mecliste kurulu bulunan Komisyonlar ne iş yapar?
Siz bu komisyonlarda görev aldınız mı?

Meclis yasama, yürütme ve yargı üçgeni içinde çalışır. Meclis hükümetin yaptığı çalışmaları denetler. Ben sağlık komisyonunda görevliyim. Komisyonların çalışma şekli şöyledir. Görevli bakan teklifi komisyona getirir. Bu komisyonda her partiden yeteri kadar üyeler vardır. Yasa tasarısı komisyonlarda tartışılır. Belirli bir taslak şeklinde meclise sunar. Mecliste görüşülür. Ya kabul ya da ret edilir. Meclis Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri çalışır. Çalışma ile ilgili mecliste yeni bir takvim belirlenirse bu gün ve saatler uzar. Öyle olur ki sabahlara kadar çalışmak zorunda kalırsınız.

Rize iki Başbakan çıkardığı halde yeterli yatırımları alamadı deniyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Ben bizden önceki dönemlere girip polemik yapmak istemem. Bunları vatandaşlarımız iyi biliyor. AK Parti döneminde Rize ve ilçelerine büyük yatırımlar yapılmıştır. Sadece istihdama yönelik yatırımlar yapılamamıştır. Bu konu ile ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. Bölge milletvekilleriyle birlikte yeni projeler hazırlıyoruz. Önce ilimiz ve ilçelerine neler yapıldı ona bakalım. Sahil yolu; yıllardır bitirilemeyen bu yol tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Bunun maliyetini hepiniz biliyorsunuz. Rize Üniversitesi, tıp fakültesi, toplu konutlar, eğitim kurumları, turizm çalışmaları, sağlık kuruluşları bunlara bir bakın bakalım. Bizim dönemimizde yapılanlar Rize için bir devrimdir. Şimdi ise özel sektör iş adamlarıyla görüşmeler yapıyoruz. Yeni iş alanları açmak gayretindeyiz. Özellikle bölgemiz işsizlerine iş bulmak için yatırımlara öncelik verip bu soruna çare bulmaya çalışıyoruz. Bu bugünün sorunu değildir. Yıllardır geliyorum diyen sorunlar bugün daha da büyümüştür. Biz İkizdere'den Fındıklı'ya kadar tüm bölgenin vekiliyiz. Tüm İlçelerimize hizmet için çalışıyoruz. Sayın Başbakanımız her gün bize neler yaptığımızı bizzat soruyor. Biz kendimizi sorumlu hissediyoruz.

Bölgemizdeki üreticilerin, vatandaşların gübre fiyatları, çay politikası ve hastanelerdeki eksik doktorlara kadar birtakım şikâyetleri oluyor. Bu sorunların çözüm yolları nelerdir?
Gübre fiyatları bu yıl gerçekten yüksek. Ben de bir üreticiyim. Bu konu hakkında çalışmalar yapıyoruz. Bilindiği gibi ithal gübreler pahalı. Biz vekiller olarak en azından aradaki fark göz önüne alınarak üreticiye ne şekilde bir destek olabiliriz çalışması başlattık. Destekleme adı altında yardım üzerinde çalışıyoruz. Çay fiyatları açıklanırken bunlar göz önüne alınabilir mi? Bunu Başbakanımıza ileteceğiz. Yöremize gelip sorunları dinledikten sonra bir rapor halinde Başbakanımıza sunacağız. Çay kampanyası açılacak. Çay alımları Çaykur tarafından belirlenen şekilde yapılacak. Vatandaşlar mağdur edilmeyecektir. Biz bölgeye geldiğimizde hiçbir vatandaşımızın yakamıza yapışıp bunu neden böyle yapıyorsunuz gibi tenkitlerine muhatap olmak istemiyoruz. Özel sektör çay fabrikalarında ödeme konusunda sıkıntılar var. Bunu biliyoruz. Kampanya döneminde bu konu ile ilgili görüşmeler yapacağız.
Doktor sıkıntısı ülkenin her bucağında aynıdır. Son zamanlarda doktor yetiştirme konusunda yeterli çalışma yapılmıyor. Üniversiteler laf yetiştirme yerine uzman doktor yetiştirmelidirler. Biz bunları söyleyince zorlarına gidiyor. Her yıl uzman doktor sayısı azalıyor. Bu yüzden uzman sıkıntısı çekiliyor. Özel klinikler bu açığı biraz daha fazlalaştırdı. Yine de tüm hastalar bu kurumlarda muayene olabiliyor. Devlet hastanelerindeki doktorlar daha cazip diye tercihlerini özel kliniklere yapıyorlar. Sistem oturduğunda sorun azalacaktır. İnsanlar yaşadıkça sorunlar bitmez. Ben de bu yüzden bitecektir demiyorum. Rize Tıp Fakültesi açıldıktan sonra sorunların büyük bir bölümü bitecektir.

Pazar'da kurulacak olan Bölge Hastanesi gecikti.
Yoksa yapımından vaz mı geçildi?

Hayır, neden vazgeçilsin. Bunlar çok yanlış dedikodu. Arsa sorunları vardı, bitti. Pazar Hamidiye bölgesinde kurulacak olan 150 yataklı bölge hastanesinin İhalesi 20 Mayıs'ta yapılacak. O zaman bu bölge doktor yönünden rahatlayacaktır. Hamidiye alanı çok gelişiyor. Bu bölgede çok konuşulan otel yapımı konusunda çalışmalar devam ediyor. Biz de bu bölgede diğer ilçeleri de kucaklayacak, özellikle Ayder gibi turizm cenneti bir yere hitap edecek şekilde otel yapılmasından yanayım.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum