1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Gülas'ın iddialarını cevaplandırdı
Gülas'ın iddialarını cevaplandırdı

Gülas'ın iddialarını cevaplandırdı

Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas'ın, çengel boynuzlu keçi avıyla ilgili açıklamalarına cevap verdi.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT
Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, izinli av ile kaçak avın önüne geçtiklerini söyledi.

İddia edildiği gibi çengel boynuzlu keçilerin neslinin tükenme tehlikesinde olmadığını belirten Kandemir, "Çengel boynuzlu keçi iddia edildiği gibi nesli yok olma tehlikesi altındaki türlerden biri değil. Aynı zamanda ileri sürüldüğü gibi sadece Kaçkar Dağları'nda yaşamıyor. Tunceli, Elazığ, Avusturya, Avusturalya gibi dünyanın birçok yerinde yaşamaktadırlar. Bu iddialar yanlıştır" dedi.

Av izninin çıkarılan keçi envanterine göre verildiğini belirten Kandemir, şunları söyledi: "Çengel boynuzlu keçi envanteri çıkarılırken uluslar arası kurallara göre hareket ediyoruz. Uzman ekiplerimiz önceden belirlenen geçiş noktalarında haftalarca kalıp gözlem yapıyor. Detaylı alan taraması yapılıyor. Son yapılan envanter çalışmalarına göre bize bağlı bölgede 500 üstünde çengel boynuzlu keçi bulunduğunu tahmin ediyoruz."

Kandemir, izinli avın kaçak avı önlediğini iddia ederek sözlerine şöyle devam etti: "İzinli av ile bölgemizde kaçak av önlenmektedir. Yapılan envanter çalışmalarına göre her yıl belli sayıda keçinin avlanmasına izin veriliyor. İzni alan kişiler avlayacakları keçi başına 12 bin TL ödüyor. Bu paranın yüzde 60'ı keçinin avlandığı köy tüzel kişiliğine bırakılıyor. Bu şekilde köy sakinleri, köylerinde kaçak avlanmaya müsaade etmiyor, kendi denetim mekanizmalarını oluşturuyorlar. İzinli her avcıyla birlikte bizim bir uzman denetmenimiz bulunuyor. Her avcıya sadece üç mermi kullanma izni veriliyor. Üç hakkında avı gerçekleştiremez ise hakkı iptal ediliyor ödediği parayı da geri alamıyor. Bu şekilde 2009 yılı içerisinde ilimizde sadece dört keçi avlandı."

Kandemir ayrıca yaptıkları son envanter çalışmalarına göre Rize'de karaca sayısında artma gözlendiğini, karaca avına izin verilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas yaptığı açıklamada, çengel boynuzlu keçi envanterinin yanlış çıkarılarak, nesli tükenme tehlikesinde olan çengel boynuzlu keçi avına izin verilmesini eleştirirken sert ifadeler kullanmıştı.

                            İLGİLİ HABER:

GÜLAS'TAN ŞOK EDEN İFADELER!
Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas'dan şok eden ifadeler: "İşgal ettikleri makamın anlamını kavramadan, devlet eliyle suç işletiliyor!'
19 Ocak 2010 Salı 18:56

Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas, yanlış envanter uygulaması nedeniyle sadece Kaçkar Dağları'nda görülen çengel boynuzlu dağ keçi türünün tehdit altında olduğunu iddia ederek, devlet eli ile suç işlendiğini öne sürdü.
(Haberin Devamı)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
8 Yorum