1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Hedefi Pazarspor Başkanlığı!
Hedefi Pazarspor Başkanlığı!

Hedefi Pazarspor Başkanlığı!

Cumhur Bozacı, Rizespor dergisine önemli açıklamalar yaptı. En dikkat çekici olan tarafı ise Cumhur'un Pazarspor başkanlığı ile ilgili ideali.

A+A-

"Çaykur Rizespor Türkiye"de Futbol Oynanabilecek 5 Kulüpten Biridir." diyen Can Cumhur Bozacı ile futbola dair bir röportaj... 
Cumhur, 25 Ağustos 1974 Pazar doğumlu. Pazarspor"un altyapısından yetişmiş biri. 25 yaşında İstanbul Büyükşehir Belediyespor"a transfer olmuş. Orada geçirdiği iki yılın ardından Göztepe"ye gitmiş. Ardından üç yıl Diyarbakır, bir yıl Bursaspor"da oynadıktan sonra, “Okuldan, evden kaçar dolmuşla Rizespor"un maçlarını izlemeye gelirdim. Tribünden maç izlerken en büyük hayalim bir gün o formayı giymek…” diyen Cumhur"un bu hayali gerçek olur ve bu sezon formasını giymeyi hayal ettiği Çaykur Rizespor"a gelir.


Futbol geçmişine baktığımızda çok geç yaşta ilk transferin yapılmış. Geç mi keşfedildiniz?
Ben Pazarspor"a gittiğimde 20 yaşındaydım. Öncesinde amatör"de oynuyordum ve denenmek için gittim. Beğenmediler beni tekrar bir yıl daha amatörde oynadım. Bir yıl sonra tekrar Pazarspor"a gittim ve amatör olarak oynadım. 22 yaşında profesyonel oldum. Üç yıl boyunca Pazar"da oynadım. Aslında biraz geç keşfedildim diyebiliriz. Düşünün herkes 25 yaşında Milli takımda oynuyor ben 25 yaşında Pazarspor"daydım.


Bu bölgeden çıkan nadir futbolcuların arasındasın. Maalesef imkânlar kısıtlı. Mutlaka biri kolundan tutmalı. Bunu sen yaşadın. Ne söyleyebilirsin bu konuda?
Eğer ben 25 yaşındayken bir yıl daha transfer olamasaydım şuan bende sıradan bir insan gibi olacaktım. Ya Pazar"da bir kahve köşesinde oturuyor olacaktım ya da çay tarlalarında çay topluyor olacaktım. Ama ben şunu her zaman söylüyorum. Rize küçük bir vilayet! İlçelerden özellikle bizim o bölgeden Pazar"dan iyi oyuncular çıkıyor. Bunları takip etmelerini dile getiriyorum. Uzun yıllar Rizespor"un alt yapısından bir Yasin çıktı. Başka çıkan yok. Pazar"dan birçok arkadaşım şu an 2. lig A kategorisinde ya da B Kategorisinde oynuyorlar. Yaşları bile oldukça genç. Bunları Rizespor"un değerlendirmesi gerekiyor. Oralara gitmeden bunlara el atmak gerekiyor. Alt yapıya yerleştirmek gerekiyor. Yetiştirdikten sonra oynatamasanız bile alıp satarsınız para kazanırsınız. Rizespor"un bu açıdan Pazarspor ile daha yakın olması gerekir, özellikle futbolcu alışverişinde.

Önce Pazar"daydın ardından İstanbul Büyükşehir"deydin. Ardından seyirci açısından Türkiye"de sayılı kulüplerden biri olan Gözetepe"ye gittin. O atmosfere ilk çıktığında ne hissettin?
Ben ilk maçımı Göztepe"de Süper Lig"de Samsunspor"a karşı oynadım. Göztepe"nin her maçında bir seyirci potansiyeli var ama uzun bir aradan sonra Süper Lig"e çıkınca ayrı bir hava vardı. Coşku çok büyüktü. Ama benim pek seyirciye aldırış eden, duyan bir yapım yoktur. Bana küfretseler de lehime bağırsalar da işime bakarım, işimi yapmaya çalışırım. Etkilenmem yani. Ama şu var aynı seyircinin karşısına ben bir yıl önce rakip olarak gitmiştim. Sonra o takımın oyuncusu olarak ordaydım. O seyircinin arkanda olması tabii ki insana bir güç veriyor.

Cumhur bundan önce birçok defa Rizespor"un kapısından döndün. Olmadı ama. Kısmet bu yılaymış. Neden geçmişte olmadı. Şimdi nasıl oldu?
Geçmişte gelemedim diye duyduklarıma bakınca ben bir zan altında bırakılmışım zaten. Ben aslında bunu açıklarsam belli yerlerden tepkide görebilirim. Ama şimdilik herkes öyle bilsin. Ben birkaç sene sonra detaylı olarak her şeyi açıklarım. Neden gelemedim diye. Benden çok büyük fedakârlıklar istendi. Ben zaten futbol hayatımda geç kalmışım. 25 yaşında gitmişim İstanbul Büyükşehir"e. Kariyer ve maddi olarak geç kalmışım. O zamanlar en iyi performansı yakaladığım zamanlar Rizespor beni almak istedi. Bende doğal olarak burada o zaman Rizesporlu oyuncular ne alıyorsa onu istedim. Bana o dönem idareciler yani transfer komitesi başkanı fedakârlık yapmamı söyledi. Bende yaparım dedim. Ama benden öyle bir fedakârlık istediler ki yarı yarıya bile denk gelmiyordu. Zaten o güne kadar geç kalmışım para kazanmak konusunda ve olmadı. Bu yılki transferin gerçekleşmesini şöyle anlatabilirim. Futbola küçüklüğümden beri heveslenirdim. Pazar"dan dolmuşa atlar burada Rizespor"un maçlarına gelirdim. Kimsenin haberi olmazdı. Kaçardım. Babamda öğretmendi ve okumamı çok isterdi. O zaman dolmuşla kaçıp geldiğimde tribündeyken hayal ederdim ve en büyük hayalimde o sahada o formayla oynamak. Herkes derdi benim hayalim bir Beşiktaş, bir Fenerbahçe"dir filan ama ben buranın çocuğuydum ve tek hayalim buydu. Buda ancak 33 yaşında nasip oldu. Şunu da gönül rahatlığıyla diyebilirim ki burada olmam biraz da benim fedakârlığımla oldu. Yeterince para kazanmıştım. Artık hayalimin gerçekleşmesi ve memleketime birazcık hizmetim olması için buradayım. Benim transfer görüşmem tam 15 dakika sürdü.


Geçmişe bakıldığında Rizespor"a karşı çok önemli maçlarda forma giydin. Diyarbakır, Bursa maçları gibi… Neler hissettin o zamanlar bu sahada?
Ben yedi yıldır Süper Ligde oynuyorum. Elbette karşılaşıyorsun. Buraya geldiğim maçlarda yani Rizespor"a karşı rakip olduğum dönemlerde hiçte iyi bir maçım olduğu zamanı hatırlamıyorum. İyide oynamak istememe rağmen olmadı. Ama nedense bilmiyorum bizim akrabalar maça geliyor, maç öncesi görüşüyorsun sonra onlar tribünde… Yani bu şekilde tam konsantre olamıyorsun. Ve bu maçlarda Rizespor"a karşı hiç üstün performans sergilediğimi hatırlamıyorum.


Profesyonelsin tabiî ki ama mutlaka duygusallık olmuştur.
Olmaz mı ya… Ben İstanbul"da doğmuş, büyümüş, yaşamış bir Rizeli değilim. Ben 25 yaşına kadar buradaydım. Buranın çilesini çekmişim. Buranın atmosferinde, buranın yağmurunda, çamurunda, buranın Ekrem Orhan"ında koşmuşum. Tırnaklarımla kazıyarak buraya gelmişim ben. Tüm kümelerde oynamışım. Nasıl olmasın duygusallık, burası benim memleketim.


Bu sezon hakemler çok erken tartışılmaya başlandı. Rizespor"unda canı Vestel Manisaspor maçında yandı. Neler diyeceksin?
Bence hakemleri iki kategoriye koymak lazım, bir iyi hakem birde kötü hakem diye. Ben art niyetli olabilecek hiçbir hakem zannetmiyorum. Atıyorum bir hakem bir maçta 200 tane karar verir. Bunların elbette bir kaçı yanlış ya da hatalı olacak. Futbolcular olarak biraz kendimize bakmalıyız. En fazla suç bizde! Top ayağımızda en ufak bir müdahale oluyor hatta olmuyor bile hop yere atlıyoruz. Futbolcu mertçe dürüst davranmalı. Hakemlere yardımcı olmalıyız. Onlar kadar bizlerde hatalıyız. Adam İngiltere"de penaltı kazanıyor futbolcu diyor ki, hocam penaltı değil ve topu penaltı atışında kaleciye teslim ediyor. Bunu Türkiye"de kim yapar?


Birçok teknik direktör ile çalıştın. Türkiye"de örnek gösterebileceğin isimler kimlerdir ya da senin üstünde emeği olan teknik direktör kimdir?
Ben daha çok Ümit Kayıhan ile çalıştım. Ama ben Göztepe"ye gittiğimde beni Kayıhan getirmedi. Rıza Çalımbay getirdi. Benim üstümde en fazla Oktay Çevik"in büyük emeği vardı. Hem duygusal olarak hem de emek olarak.

Rize"nin sosyal yapısı yeterli olmadığı için futbolcuların zorlandıkları, bunun performanslarına da yansıdıkları söyleniyor. Bu doğru mu?
Bazı oyuncu kalitelidir ama her yere uyum sağlayamaz. Buraya da bir uyum sorunu yaşayan arkadaşlarımız var. Emre"de, Ergün"de çok iyi futbolcular. Ama şunu da söylemek lazım bulunduğun yere adapte olacaksın ve oraya kendini alıştıracaksın. Rize"nin atmosferinden şikayet etmeyeceksin. Buraya gelecek adam imza atmış adam bir defa burayı benimsemiş demektir. Buna da mecburdur. Rizespor Türkiye"de oynanacak 5 kulüpten bir tanesidir. Bakıldığında diğer kulüplerde daha peşinatlarını almamış oyuncular var. Biz ise peşinatları aldık garanti parayı aldık 4 tane maç başı aldık. Bunun herkes farkında olmalı.


Taraftar konusunda ne diyebilirsin? Onlara mesajın ne olacak?
Bizim kulübümüzde her şey yeni. Yönetim yeni, hoca yeni, bir sürü yeni oyuncular… Bu nedenle bir uyum süreci gerekir. Bu süreç sancılı geçer. Oyuncu bir yere kadardır. Git en kral oyuncuyu al seni bir yere getiremez hemen. Zaman gerekir. Bu geçiş dönemi biraz sancılı geçti. Ben şahsen bekliyordum bunu tahmin ediyordum. Bu olayı kendin davan olarak görürsen başarırsın. Ben Diyarbakırspor"da oranın kaptanlığını bile yaparken orayı sahiplenmişken Rizespor"u nasıl sahiplenmem. Rizespor bizim takımımız. Yinede taraftarımız bu sezon bu ilk 12 haftayı geriye bıraksın artık ileriye baksın. Biz zaten Konyaspor maçını bir başlangıç kabul ettik. Sonuç olarak olmadı ama oyun olarak çok iyiydik. Bundan sonrada sonuca yansıyacaktır. Artık farklı bir Rizespor izleyebilirler. Ama bizimde isteğimiz bizi maç içinde 90 dakika desteklesinler maç bittiği zaman bizi eleştirsinler.


Sen pazarlısın ve Pazarspor"da yetiştin. Pazarspor iyi bir başlangıç yaptı ama şu anda iyi değil. Bu konuda ne diyeceksin?

Pazarspor bugüne kadar baktığımızda büyük aşama kaydetmiş. Bizim günlerimize bakıp değerlendirirseniz öyle. 10 senede dağlar kadar fark var. Oyuncularının maddi olarak tüm yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Küçük bir ilçenin bence büyük takımı Pazarspor. Gidip büyük illerin takımlarına kafa tutmayı başarabiliyorlar. Benim şahsen ilk göz ağrım gururum yuvamdır. İsterim ki Play Off"a çıksınlar ama çıkmasa bile benim için başarılıdırlar. Ancak burada bence Rizespor takımı ve Rizeliler de Pazarspor"a destek olsunlar. Rize, ilçe takımları ile bütünleşmeli. Pazarspor bir Çorum"a gittiği zaman Rize"nin takımı olarak gidiyor. Bu noktada Rizeli taraftarların da Pazar"a gidip destek vermeleri gerekir. Rizeli İşadamlarına sesleniyorum. Onları fazla etkilemeyecek rakamlar inansınlar Pazarspor"u oldukça mutlu edecek rakamlardır. Ayrıca hedefimde eğer kısmet olursa Pazarspor"a başkan olmak var.

(Rizespor Dergisi)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
21 Yorum