1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. İkinci Büyük Sağlık Hamlesi
İkinci Büyük Sağlık Hamlesi

İkinci Büyük Sağlık Hamlesi

AKP'nin kazandığı oylarda büyük etkisi olduğu belirtilen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 3. AKP Hükümetinin ikinci sağlık hamlesini açıkladı.

A+A-

Akdağ hastanelerde koğuşların kalkacağını oda sistemine geçileceğini söyledi. Akdağ, 2009’da da her ailenin bir doktoru olacağını kaydetti

Özel hastaneleri SSK’lılara açan, sigortalıların ilaç kuyruğu eziyetine son veren hükümet ikinci sağlık reformu için kolları sıvadı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 60’ıncı hükümet döneminde hayata geçirilecek prestij projelerini açıkladı.

İlk iki hükümette görev yaptıktan sonra üçüncü AK Parti hükümetinde de yerini koruyan Akdağ, hastanelerin şehir içinden sağlık kampüslerine taşınacağını söyledi. 30-40 yıl önce hizmete açılan hastanelerin, artık sağlıklı hizmet veremez hale geldiğine dikkat çeken Akdağ, ‘Önemli bölge şehirlerinde sağlık kampüsleri oluşturacağız. Başbakanımız buna çok önem veriyor’ dedi. Akdağ, bu kampüslerin ilk olarak Van, Erzurum, Antalya, Trabzon, Samsun, Konya, İzmir, Kayseri ve Adana’da kurulacağını belirterek, ‘Çok daha modern binalarda vatandaşımıza hizmet edeceğiz’ diye konuştu.

SIKILANA İKİ KİŞİLİK ODA

HASTANE binalarının modern ve ferah olmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Bakan Akdağ, şöyle konuştu: ‘Bir hasta veya hasta yakını olarak hastaneye girdiğimizde geniş poliklinik alanlarımız olsun insanları orada karşılayalım, hasta yataklarının bulunduğu ortamlarda mutlaka banyo, tuvalet olsun istiyoruz. Sağlık kampüslerinde bir ya da iki yataklı odalar olacak. İki yatağın sebebi de şu: Her hastanın yanında yakını ya da refakatçisi olmuyor. Hastaların bir kısmı yanlarında bir arkadaş arzu edebiliyorlar. Şu anda bu oda tiplerinde yüzde 20’ye ulaşmış durumdayız. Yani 100 yatağın 20’si bu durumda. Bu dönemde de yüzde 50’lerin üzerini hedefliyoruz.’

AİLE HEKİMLİĞİ YAYILACAK

ÖNEM verdiği projelerden birinin de aile hekimliği olduğunu anlatan Akdağ, ilk olarak Düzce’de başlatılan ve Eskişehir, Bolu, Edirne, Adıyaman, Denizli, Isparta, Elazığ, Gümüşhane, Samsun, İzmir ve Sinop’ta devam eden uygulamanın yıl sonuna kadar 20 kente yayılacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Akdağ, ‘Bartın’ın yanı sıra Amasya, Manisa, Yalova, Bayburt, Çorum, Karabük ve Karaman da gelecek 2 ay içinde aile hekimliğine geçilecek’ dedi.

HAVA AMBULANSLARI

2008’in ilk 3 ayında bu illere, Adana, Burdur, Osmaniye ve Erzurum’un da ekleneceğini ifade eden Akdağ, ‘Toplam 24 ilde 16 milyon insan aile hekimliğinden faydalanacak. 2009 yılında da aile hekimliği tüm Türkiye’de uygulanan bir sistem haline gelecek’ diye konuştu.


Karayolları ile müdahalede yetersiz kalınan durumlarda hava araçlarından faydalanma yoluna gideceklerini de dile getiren Sağlık Bakanı Akdağ, ‘Belli bölgelerde konuşlandırmak üzere helikopterler, Ankara’da konuşlanmak üzere bir uçak olacak’ dedi. Hava ambulansları, karayollarındaki önemli kazalar sebebiyle trafiğin tıkandığı ve yaralıların hastanelere ulaştırılamadığı durumların yanı sıra ağır kış koşullarında şehre hasta ulaştırma görevlerini yerine getirecek. Sağlık Bakanı, şöyle konuştu:

‘Bunun belli bir prosedürü var. Karayoluyla taşımanın çok uzun olacağı veya imkansız olacağı şartlarda havayolunu kullanmanız gerekir. Türkiye’de hiç yoktu, bu yeni dönemde başlamış olacağız. Afetlerde ülkeler birbirlerine yardım ediyorlar. Tsunamide, Pakistan’daki depremde bizim sağlık ekiplerimiz çok önemli başarılar elde etti. Bu uçan ambulanslar gerektiğinde yurtdışındaki afetlere de gönderilebilecek...’


iLK MÜDAHALE HAVADA OLACAK


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir uçak ve helikopterle hava ambulansı servisi kurulacağını belirterek, hastaya karayoluyla ulaşılamayan durumlar ile deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde hasta ve yaralılara ulaşılacağını ve ilk müdahaleyi havada yapılacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum