1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Kocabey'den Rize değerlendirmesi
Kocabey'den Rize değerlendirmesi

Kocabey'den Rize değerlendirmesi

Memur-Sen Rize İl Başkanı Engin Kocabey sendikal çalışmaları, memurların haklarını, Rize’yi ve Rize Üniversitesini, iç ve diş politika ile ilgili görüşlerini Pazar53'e anlattı.

A+A-

Röportaj: Dilek ASLAN
PAZAR53: Memur-Sen olarak Sendikal çalışmalarınızdan bahseder misiniz? KOCABEY: Geneldeki çalışmalarda biliyorsunuz 2005-2006'te bir toplu görüşme süreci yaşadık. Şu gözlemlendi yani Konfederasyonların genel merkezlerinde temsil eden yöneticileri memurları düşünmekten çok kendilerini ön plana çıkarma gayretleri olduğu gözlemlendi yani, Memur-Sen’in 300 bine yakın üyesi var. Kamu-Sen’in 300 bine yakın üyesi var ve Kesk'in de yine 300 bine yakın üyesi var. Dolayısıyla bu kadar insanı temsil eden Sendikalar bazı şeylerin kavgasını vermeleri gerekirken Toplu Görüşmeye çok farklı zeminlere kaydırmanın bir anlamı yok. Sonuçta temsil eden kişilerin temsil ettikleri kitleyi düşünmeleri lazım.
Kamu çalışanlarının beklentisi budur. Kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verilmediği için bizim Türkiye’de 2 milyon 150 bine yakın memur var. Bunların yüzde kırk dokuzu sendikalı, yüzde elli biri sendikasız. Sendikasız memurun yüksek olmasının tek sebebi Konfederasyonların çatılarındaki uyumsuz hareketler ve yönetimlerin güven vermeyişidir. Memur-Sen olarak biz ne yaptık. 2006 yılında diğer konfederasyonları ziyaret ettik. Onlarla mutabakata vardık. Ortak bir taleple hükümetin karşısına çıktık. 2006 yılında maalesef bu gerçekleşmedi. Çünkü Konfederasyonlar bizim bu mutabakat metnini eleştirme noktasındaki çabalarımıza olumlu yanıt vermediler.
Ancak hükümetle yapılan toplu görüşmelerde KESK hiçbir görüşmelere katılmadı. Kamu-Sen’de mali haklar konusunda bir yere kadar toplu görüşmelere devam etti. Mali haklar konusunda anlaşma sağlanamayanınca oda toplu görüşme masasını terk etti. Ama memur-Sen terk etmedi, neden terk etmedi. Mali haklar konusunda bizde anlaşamadık, bizde ona imza atmadık. Ama onun dışında çalışma şartları, Sosyal ve özlük haklar noktasında uzlaşılması gereken konular vardır. Biz masayı terk etmedik. Masayı terk etmeyişimizin meyvelerini de mali özlük ve çalışma şartları konularında biz elde ettik. Bu konuda halen çalışmalar devam ediyor.
?Hiçbir siyasi partinin ne arka bahçesi ne de ön bahçesiyiz
Bazı maddeler üzerinde çıkartılması gereken kanunlar var. Bazı maddeler üzerinde değişilmesi gereken yer var. Dolayısıyla bu çalışmalar devam ediyor. Kamuoyunda şöyle bir genele kanaat oluşturulmaya çalışılıyor. Memur- Sen Hükümet yanlısı Sendikadır. Onun için toplu görüşme masasını terk etmemiştir. Oysaki biz hükümet yanlısı sendika olsaydık, geçmişte yapılan sendikal çalışmalar gibi sendikal çalışmanın içerisinde olurduk. Bizim böyle bir çalışmamız yok. Bizi bir yerlere yakıştırmaya çalışanlar var. Ama bu bizi düşüncelerimizden de, hedeflerimizden de saptıramayacaktır. Hiçbir siyasi partinin ne ön bahçesiyiz, ne de arka bahçesiyiz.
İşlenen konuları anlamakta toplumumuz güçlük çekiyor
PAZAR53: Geçtiğimiz ay Rize’de bir sempozyum gerçekleştirildi. Bu sempozyum Rize için ne kadar faydalı oldu?
KOCABEY: Toplum olarak okumayan bir milletiz. Sempozyumlara, konferanslara ilgi gösterilmemesinin ana unsurlarından biri de okumayı sevmememizdir. Okumadığımız için bu tip sempozyumlarda işlenen konuları toplumumuz anlamamakta zorluk çekiyor.
Bu nedenle Rize sempozyumunun ilk gününde sırf merak için oraya gelenler vardı. Sempozyumun ikinci ve üçüncü günü ise sönük geçti. Rize sempozyumun amacı ilimizin kazanımları, sorunları, tarım alanında uygulanabilecek projeler. Ama bugün baktığımız zaman Rize’de 46 tane fabrika var. Yüzün üzerinde özel sektör fabrikası var. Bu kadar çay üreticisi var. Kamuda çalışan birçok memur var. Rize’de 3 binin üzerinde öğretmen var. Bir o kadar kamu çalışanı var. Bunlardan kaç kişi sempozyuma geldi. Ben iş dolayısıyla il dışındaydım. Takip ettiğim kadarıyla çok önemli konuların konuşulduğu bir sempozyum oldu"
Görevimiz sadece sendikacılık yapmak değil, sosyal ve toplumsal sorumluluklarımız var
PAZAR53: Sendika olarak sosyal alanda ne gibi çalışmalarınız var?
KOCABEY: "Memur-Sen Konfederasyonu Rize il başkanı olarak yıllık çalışma takvimi doğrultusunda içerik olarak bütün kurumlarda özellikle üyelerin ziyaret edilmesi, üyelerin sıkıntılarının, dertlerinin dinlenmesi, toplu görüşmelere ışık tutması hasebiyle kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin sıkıntıları, sosyal, ekonomik özgüven haklarındaki sıkıntıların tespiti için ziyaretlerimiz devam ediyor. Bunun dışında tabi sivil toplum örgütü olarak görevlerimiz sadece sendikacılık yapmak değil, sosyal ve toplumsal sorumluluklarımız da var.
Bu sorumlulukları yerine getirmek için bir takım çalışmalar var. Bu çalışmaların içerisinde AB projelerinden tutun, yerel anlamda ilimizde tespit etmiş olduğumuz eksiklikleri ilgili kurum amirleriyle, mülkü amirimiz Sayın Valimizle bu konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuyoruz. Şu anda üzerinde durduğumuz ve çalıştığımız bir konu var. Sokak çocukları. Tiner, alkol, uyuşturucu bağımlısı çocukları sokaklardan kurtarmak. Bu çalışmanın içinde Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğünü de katmak. Bu projemiz hazırlık aşamasında hazırlayıp takdim edeceğiz. Bu gençlerimizi kahve köşelerinden, internet kefelerden, sokaklardan kurtulması için bir çalışma başlatmış olacağız ki, ağırlıklı olarak ta Gençlik Spor İl Müdürlüğünün yaz spor okullarının genele yayılması.
Çalışmalarımızı tamamlayıp projelerimizi takdim edeceğiz
Sadece ilköğretim kademesinde değil, Ortaokul ve yetişkinlere de bu imkanın tanınması için bir çalışma içine girdik. İnşallah bu çalışmalarımızı tamamlayıp projemizi takdim edeceğiz. Çeşitli alanlarda, kültürel konularda seminerler, konferanslar düzenliyoruz. Bu sadece üyelerimize olmuyor. Bütün halkımızı kapsıyor. Sendikal anlamda, yerelde bu çalışmaları yaparken ayrıca Konfederasyonumuzun üyelere yönelik düzenlemiş olduğu bir kan bankamız var.Bu olaydan sadece üyelerimiz faydalanmıyor.Bu kan bankamızı bilen bütün vatandaşlarımıza biz hizmet vermeye çalışıyoruz. Kan bankamız üyelerimizden oluşuyor. hasta olan vatandaşlarımız ve yakınlarına anında kan temin edebiliyoruz. Bu anlamda Kızılay Derneği Rize şubesine Konfederasyon olarak 6. ayda kan bağışı kampanyası düzenledik ve bağış yaptık. Bu çalışmalar genelde devam ediyor"
Üniversite Rize’ye büyük katkılar sağlayacak
PAZAR53: Rize Üniversitesi resmen kuruldu. Rize Üniversitesi’nin ilimize sosyal ve ekonomik alanda ne gibi katkıları olacak?
KOCABEY: "Rize Üniversitesi’nin yeri konusunda için bir çalışma bu iktidar döneminde mutlaka yapıldı ama bu çalışma kamuoyuyla paylaşılmamış olabilir. Bu iktidar Rize Üniversitesi yasasını çıkartarak ilimize bir üniversite kazandırdı. Ama geçmiş iktidarlarda bu üniversite ile ilgili birçok çalışma yapmışlardır. Memur Sen Rize İl Başkanı olarak Rize Üniversitesi’ne emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversitenin ilimize çok önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyorum.
Bir kere üniversite istihdamı artırarak, işsizlik önlenecek.Şehre hem ekonomik olarak hem de sosyal alanlarda bir canlılık getirecek., kültürel gelişimi sağlayacak, gençlerimizin eğitim imkanlarını artıracak, burada okuyan gençlerimizin sosyal aktiviteleri artacak.
Bu nedenle ilimizde yurtların sayısının bir an önce artırılmasını istiyorum. Akademik kadronun acil olarak tesis edilmesi gerekiyor. Akademik kadronun kurulmaması üniversitemizi olumsuz yönde etkiler. Sivil toplum örgütlerinin bu süreçte aktif rol alması kanaatindeyim."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum