1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Kooperatif’ten faiz savunması
Kooperatif’ten faiz savunması

Kooperatif’ten faiz savunması

Pazar çay Ekicileri Kooperatifi, gübre parası kesintisi nedeniyle üreticilerden yüksek oranda faiz alındığı yönündeki iddialarla ilgili bir açıklama yaptı.

A+A-

Pazar çay Ekicileri Kooperatifi Başkanı Adnan Akkaya, üreticilere verdikleri çay gübresine karşılık Çaykur hesaplarından kesilen paralara yüksek faiz uyguladıkları yönünde ortaya çıkan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Akkaya Pazar53'e yaptığı açıklamada, kooperatif olarak gübre alacakları karşılığında üyelerden yaş çay parası bedellerinden kesinti usulüyle tahsilât yapıldığını söyledi.

Kooperatifin satmış olduğu gübrenin tamamını banka kredisi kullanılarak aldığını belirten Başkan Akkaya, “Kooperatifimiz satmış olduğu gübrenin tamamına banka kredisi kullanmakta olup kredimizin yıllık maliyeti yaklaşık yüzde 18'e tekabül etmektedir. Kaba hesapla aylık banka maliyetimiz yüzde 1,5 olmakta ve 0,5 gibi bir masraf komisyonu ile üyelerimize aylık yüzde 2 vade farkı uygulamaktayız. Bu komisyonu alma sebebimiz ise Çaykur fabrikalarının kesinti dolayısıyla bizden hizmet bedeli karşılığında kesmiş olduğu binde 5'lik komisyondur.” Dedi.

Çaykur'un kesinti listelerini yaş çay bedelleri ödeme tarihleri henüz belli olmadan istediğini söyleyen Akkaya, “Örnek olarak Mayıs ayı yaş çay bedellerinden tahsil etmek istediğimiz üye alacaklarımızın kesinti listelerini Haziran ayının ilk haftasında Çaykur fabrikalarına vermek zorunda kalıyoruz. Yaş çay bedellerinin Çaykur tarafından ödeme zamanı her zaman belirsiz olmuştur. Biz de kooperatif olarak kesinti listelerimizi teslim ederken tahmini bir ödeme tarihi belirleyip o tarihe göre üyelerimize vade farkı tahakkuk ettirmekteyiz. Tahmin ettiğimiz tarihten önce alacağımızı tahsil ettiğimiz durumlarda da üyelerimize fazladan uyguladığımız vade farklarını her zaman yılsonu itibari ile hesaplarına geçmek sureti ile iade ettik ve etmekteyiz. Örnek olarak; verdiğimiz Mayıs 2008 yaş çay bedellerinin ödeme zamanını ağustos 2008 sonu olarak tahmin edip üyelerimize 3 aylık vade farkı tahakkuk ettirdik. Çaykur, Mayıs 2008 dönemi yaş çay bedellerini Temmuz ayı içinde üreticilere ödemesine rağmen bizim kesinti alacaklarımızla ilgili üyelerimizden kesmiş olduğu meblağın yarısını kooperatifimize aktarmış ve bu yazıyı yazmış olduğumuz 5 ağustos 2008 tarihine kadar kalan diğer yarı alacağımızı halen kendi hesaplarında tutmaktadır. Ve ne zaman hesaplarımıza aktaracağı konusunda bir tarih vermemektedir.” İfadelerinde bulundu.

Şikâyet hakkına saygılı olmakla birlikte bu tür yaklaşımlardan üzüntü duyduklarını da belirten Başkan Adnan Akkaya, bölgenin saygın kuruluşu olan Pazar Çay Ekicileri Kooperatifi olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını söyledi.
  
  İLGİLİ HABER:
Çay Kooperatifi'ne faiz tepkisi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
19 Yorum