1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Pazar ve Hemşin'deki çalışmalar
Pazar ve Hemşin'deki çalışmalar

Pazar ve Hemşin'deki çalışmalar

Pazar ve Hemşin bölgesinde Kadastro çalışmaları devam ediyor. Pazar Kadastro Müdürü Hasan Dayıkaraca'dan çalışmalar hakkında değerlendirme.

A+A-

Röportaj: Cengiz Yıldırım
Pazar Kadastro Müdürü Hasan Dayıkaraca bölgelerindeki kadastro çalışmalarıyla ilgili pazar53'e açıklamalarda bulundu. İşte o söyleşi.

Kadastro Müdürlüğü'nüzün çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunur musunuz?
Müdürlüğümüz Kaymakamlık binasının 2. katında 3'ü geçici görevli olmak üzere 14 personeli ile hizmet vermektedir. 2008 yılı programına göre yetki sahamızda bulunan ilçemize bağlı 6 köy Güney, Dağdibi, Yavuz, Kayağantaş, Handağı, Uğrak, Hemşin ilçesine bağlı 4 köy; Çamlıtepe, Nurluca, Bilen, Hilal ile tesis kadastrosu yapımı için yetki alanımıza dâhil edilen Artvin ili Yusufeli ilçesine ait 13 köyde olmak üzere toplam 23 köyde ihaleli sayısal kadastro yapımı projesi devam etmekte olup Yusufeli ilçesindeki çalışmalarımız bitim aşamasındadır. 

Pazar Kadastro Müdürü Hasan Dayıkaraca
bölgelerindeki kadastro çalışmalarıyla ilgili
açıklamalar yaptı 

Diğer çalışmalar nelerdir?
Bu çalışmalarımıza ek olarak Müdürlüğümüzce Pazar ve Hemşin ilçelerindeki talebe bağlı işlemler, değişiklik işlemleri, mahkeme müzekkere ve keşifleri, mülki idarelerin, belediyelerin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri karşılanmaktadır.

Şu anda devam eden çalışmalar hangileridir?
Pazar ve Hemşin ilçesine bağlı toplam 10 köydeki çalışmalarımıza 21.02.2008 tarihinde başlanılmış olup 2009 yılının başlarında bitirilmesi planlanmaktadır. Tarım ve orman arazilerinin sınırlarının belirlenmesinde ve tespitinde 6831 ve 3402 sayılı kanun hükümleri ve ilgili yönetmeliklerde yer alan hususlar vatandaşlarımızla birlikte aynı anda, birlikte ve ortak sorumlulukta hareket ettiğimizde inanıyorum ki kadastro çalışmalarımızı hedeflenen süreçte sağlıklı bir şekilde bitirmiş olacağız. Bundan dolayı ilgili köylerin sınırları içerisinde kalan orman sınırlarının belirlenmesinde bir hak kaybına neden olmamak için 5304 sayılı kanun ile değişik 3402 sayılı kanunun 4. maddesinde öngörülen ekibe ortak sorumluluk ilkesiyle bilgi ve belge sunmak suretiyle yardımcı olunması hiç şüphesiz işimizi kolaylaştıracaktır. Kadastro çalışmalarımızın devam ettiği 10 köyde orman parsellerinin sınırlarının belirlenmesinde bu ilkeyle hareket ettiğimizden dolayı orman çalışmalarımız süresi içerisinde bitim aşamasındadır. Ayrıca orman parsellerinin dışında kalan parsellerin tespitinde de vatandaşlarımızın ellerindeki kayıt bilgi ve belgelerle birlikte görevli teknisyenle irtibat halinde olmaları işimizi sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmamızda faydalı olacaktır. Bu yılki kadastro çalışmalarının tamamlanmasıyla 2009 Yılında Pazar ve Hemşin ilçelerinde kadastro görmeyen köy kalmayacaktır.

Çalışmalarınızdaki amaç ve elde edilen sonuçlar nelerdir?
Amacı taşınmaz malların Medeni Kanunumuzun emrettiği prensiplere uygun şekilde tesis olunacak tapu siciline geçirilmesini sağlamak olan kadastronun pek çok faydası vardır. Bunlar sosyal, ekonomik, mali ve kalkınma amaçlı teknik proje uygulamasındaki faydaları olarak özetlenebilir. İstatistiklere göre Türkiye deki asliye hukuk davalarının %70–80' i gayrimenkul ihtilaflarından ileri geldiği belirlenmiştir. Bu anlaşmazlıklar karşılıklı infial ve husumetleri kamçılamaktadır. Bu yüzden toplum bünyesinde derin yaralar açılmaktadır. Vatandaşların iş ve güçlerinden ayrılarak mahkemelerde vakit kaybetmeleri ve huzursuz olarak yapılan işlerin verimsizliği önemli bir kayıptır. Bütün bu sakıncaların ortadan kaldırılması kadastronun yapılmasına bağlıdır. Kadastro sonucunda tesis edilecek tapu sicilleri sayesinde taşınmaz mallar tedavül kabiliyeti kazanırlar. Taşınmaz mala dayalı kredi müessesesi kolaylıkla işler ve iktisadi hayata canlılık gelir.

Çalışmalarınızı nerede sürdürüyorsunuz?
Kadastro büro çalışmaları Karadeniz Caddesi Kadıoğlu işhanı 3. kattaki şantiyemizde yürütülmekte olup vatandaşlarımız ilgili köylerdeki görevli teknisyenlere bu adresten ulaşabilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum