1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Rizeli Forum'dan alışveriş ediyor!
Rizeli Forum'dan alışveriş ediyor!

Rizeli Forum'dan alışveriş ediyor!

Rize Belediye Başkanı Bakırcı, Trabzon Forum'dan alışveriş yapanların %40'ının Rizeliler olduğunu belirterek Rize İş Merkezi'ni savundu...

A+A-

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, 4,5 yılın değerlendirmesini arkadaşımız Dilek Aslan'a yaptı.

Bu 4,5 yılda neler vaat edilmiş ve neler yapılamamış?

Başkan Bakırcı'ya 4,5 yılın değerlendirmesini sorunca “Ben bildiğiniz gibi çok rahat söz veren bir insan değilim. Benim seçim beyannamem vardı. Oraya ne koyduysak, o beyannamenin arkasındayız. Bizi siyasal olarak bağlayan seçim beyannamesidir” dedi.
İşte Bakırcı'dan 4,5 yılın değerlendirmesi;

SEÇİM BEYANNEMEMİN ARKASINDAYIM
“Ben bildiğiniz gibi çok rahat söz veren bir insan değilim. Benim seçim beyannamem vardı ne koyduysak o beyannamenin arkasındayız.

Bizi siyasal olarak bağlayan seçim beyannamesidir. 4 yılda neleri yaptık dersem; en önemlisi şehirde kentsel dönüşümün olması gerektiğinin başlangıcını başlattık ve hemşerilerimiz de buna inandı.

Ne zaman inandı? İlk üç yıl sonra inandı. İlk üç yıl pek inanmadı direndi, üç yıldan sonra inandı.

Bana göre en önemli değişiklik budur. Ben aday adaylığımda ve adaylığımda “şehirde yaşamanın bir bedeli var, herkes buna katkı yapacak” diye söylemiştim. Altı doldurulmamış sözdü. Ama bunun arkasında yatan gerçekler buydu.

Kentte yaşama kültürü, kentli olma kültürü bu bölgede pek oluşmamış. Biz coğrafya olarak, insan olarak ferdi yaşamaya alışkınız.

Çay alım yerlerini saymazsak bizim toplu yaptığımız işler yoktur.
Geçmişte belediyelerde başka işlerinden dolayı bu işlerin üzerinde fazla durmamışlardır. Durmadığı için herkes bildiğini yaptı. Burada bir kültür değişikliği oldu. Buna insanlar estetiki bakmaya çalıştı.

Dolgu alanının temizlenmesi başlı başına, bırakın Rize'yi Karadeniz'de örnek gösterilecek bir olaydır. Ben oradaki esnaf kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu işi sorunsuz hallettik. Bin civarında insanımız orada bir şekilde geçimini temin ediyordu.
Doğru muydu? Değildi. Alışkanlıklarını ve yerlerini değiştirmeleri kolay değildi. Sıkıntılarını hep beraber gördük. Ama hamdolsun bunu da başardık. İstediğimiz şekilde belki revize edilmedi ama başlangıcı oldu”

Bir iş merkezi yapılacak
“Stadyumun taşınması yenilenmesi ve iş merkezinin oluşması finansını bulamadığımızdan geç kalmayla beraber farklı bir şekilde başladı.

Stadyum bitim aşamasında. Ondan sonra da inşallah mevcut stadımızın yerine bir iş merkezi yapılacak. Bunu oluşturamadığınız zaman şehrimiz ticari potansiyeli kaybediyor.

Trabzon'da forum açıldı. Eğer kredi kartlarına bakarsanız buradan alışveriş yapanların yüzde 30–40'lık kısmı Rizeliler.

Dolaşıyor, alışverişini ediyor, sinemasına gidiyor.

Biz bunda geç kaldık ama olması gerekiyor. Burada böyle bir merkez olursa kendi paramız kendi cebimizde kalacaktır. Az olsun benim olsun mantığı ile iş yapamayız.

Çöp sorununu çözdük
“Çöp sorununu çözmüş olduk. Ortalama günlük çöp taşıma kapasitemiz 110 bin ton civarında. Bundan sonra çöp yeri arayışımız sürüyor. Oluşturabilirsek dere içinde ayrıştırabileceğimiz tesis yapacağız. Bu tesis devreye grince ilk onun projesiyle başlayacağız.

Çevreye değer vermeliyiz ve veriyoruz. Rize'nin sorunları içinde çöp sorunu çok önemliydi. Ben belediye başkanı olduğumda bu alanın tamamı çöplüktü. Gelişi güzel çöpler buraya atılıyordu. Görevi aldıktan sonra 6 ay daha devam etti bu sorun. Göreve geldiğimde ilk yaptığım iş, tahkimatların önünü kapatıp üzerini toprak örtmek oldu ve bugüne geldik”

Personel azalttık
“Belediyemiz açısından önemli bir şey daha yaptık; personeli azalttık. Ben bununla övünüyorum. Çünkü Rize Belediyesi'nde ben geldiğimde 78 bin 200 resmi nüfusumuz vardı.

İller bankası payımızda buna göreydi. Ama personelimiz 984 idi. Bu gün geldiğimiz nokta 620–630 civarında.

Yatırım harcamalarımıza baktığımız zaman biz geldiğimiz yıl bütçe içerisinde personel gideri yüzde 70 idi. Geçtiğimiz yıl itibarıyla bu yüzde 38 oldu. İdeal bütçede yüzde 30 olması gerekiyor. Benim hedefim de bunu yüzde 25'lere çekmektir.

Yatırım payları da yüzde 40 oranında artmıştır. Çok rakamlara girmek istemiyorum. Rize ilinin toplam nüfusu 360 binden 315 binlere düştü. Rize belediyesinin nüfusu da şu anda 95 bin. Ama yılbaşı itibariyle bu rakam 100 bini geçecek şekildedir. 5–6 bin üzerinde yazılma var. Yazamadıklarımızla da bu çalışmayı bu ay sonunda tekrar başlatacağız. Ayrıca yanlış adres beyanında bulunanlara valiliğimiz ciddi cezalar yazmak mecburiyetinde kalıyor. Bu da önemli bir göstergedir.

Biz gelirimizi nüfus başı payı olarak aldığımız için gelir kaynağımız da bu anlamda arttı. Personelimizi azaltırken, nüfusumuzu da gelirimizi de artırdık.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
34 Yorum