1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Rize'yi görmeden tatil yapılmaz!
Rize'yi görmeden tatil yapılmaz!

Rize'yi görmeden tatil yapılmaz!

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, turizm cenneti Rize'yi görmeden 'tatil yaptım' denemeyeceğini dile getirerek ildeki turizm değerlerini sıraladı.

A+A-

DİLEK ASLAN
“Nereye, hangi tatil beldesine giderseniz gidin, eğer Rize'ye gelmemişseniz tatiliniz yüzde 50 eksiktir. Gerçek bir tatilin yolu Rize'ye gelmekten geçiyor. Ben bugüne kadar Rize'ye gelip de memnun dönmeyen insan görmedim. Çalışmalarımızın meyvelerini önümüzdeki yıllarda toplayacağız.”


Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ile Rize İsmail Kahraman Kültür Sitesi'nde yapılan faaliyetleri, festivalleri, Dünya Rizeliler Günü'nü ve şehrin turizm potansiyelini konuştuk.

Hocaoğlu, "Nereye, hangi tatil beldesine giderseniz gidin, eğer Rize'ye gelmemişseniz tatiliniz yüzde 50 eksiktir. Gerçek bir tatilin yolu Rize'ye gelmekten geçiyor" diyerek iddialı konuştu. İşte Hocaoğlu'nun yaz sezonunda bulunduğumuz şu günlerde arkadaşımız Dilek Aslan'a yaptığı özel açıklamalar...


TURİZM ATILIMLARI
Rize turizmde olduğu gibi kültürde de çok önemli atılımlar içerisinde. Bilindiği gibi Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi 1997 yılında ihaleye girdi. 1999 yılında tamamlanması gerekirken ödenek yetersizlikleri dolayısıyla 2004 yılına kadar yarım kaldı. Daha sonra bakanlığımız bu konudaki çalışmaları hızlandırdı. 2007 yılında tamamlanarak hizmete açıldı.

Burada şehrin kültürel ve sanat hayatına çok önemli katkılar oldu. Her şeyden önce Rize'nin çok önemli bir yerini böylesine kültür merkezi alanı olarak tahsis etme olayını ben Rizelilerin kültür ve sanata verdikleri değerin bir göstergesi olarak düşünmekteyim.

Geleceğin sanatçıları, tiyatrocuları, yönetmenleri okulda eğitim aldıkları gibi burada eğitildiler. Yani kültür merkezimiz bir nevi okul görevi üstlenmiş oldu. Buradan çıkacak sanatçılar ili diğer illerde daha büyük yerlere gelerek temsil edeceklerdir. Eskiden daha az faaliyet olurdu. Ama kültürün fazlası olmaz. Yemeğin fazlası her zaman zararlıdır; ama kültürün fazlası diye bir kavram yoktur.

DÜNYA RİZELİLER GÜNÜ
Rize ile ilgili yapılan bütün faaliyetlerin şehrimize getirisi çok fazladır. Özellikle geçen yıl ilk kez yapılan ve başbakanımızın da katıldığı "Dünya Rizeliler Günü"nde çok sayıda Rizeli bürokrat, işadamı belki o vesileyle bir arada olmuştur. Onlar belki de düzenli geliyorlardı. Ama törensel hava içerisinde insanların bir araya gelmeleri o insanlara daha farklı sinerji yaratıyor; bir arada yemek yeniyor, bir arada toplantı yapılıyor, bir arada bazı şeyler paylaşılıyor. Bu paylaşıma da "Dünya Rizeliler Günü" diyoruz. Bu iddialı bir söz ama Rize insanı iddialı olduğunu birçok eylemle kanıtlamıştır.

YAZ-KIŞ TURİZM
Ben bu tür ve benzeri faaliyetlerin Rize'ye çok şey kattığına inanıyorum. Rize çok göç veren bir il. Rize'nin yarı halkı dışarıdadır. O insanların kalbi bura ile tutuşmaktadır. O yemyeşil ve dümdüz vadileri, ormanları, şelaleleri görünce o festivallerde, o şenliklerde yer almak için adeta kalpleri çırpıyor.
Ovit Dağı kış sporları turizm merkezi bildiğiniz gibi bakanlar kurulu kararıyla ilan edildi.

Artık "Her Mevsim Turizm" sloganından hareketle kış turizmini geliştirme noktasında alınmış en önemli bir adımdır. Şu anda Ovit bölgesinde 2600 metrede yılın kar kalış süresi ortalama 7 aydır.

Ovit projesinde kış sporları noktasında çalışmalara başlanıyor. Öncelikle buranın planlama ve master çalışmaları gerçekleşecektir.

Ovit Dağı aynı zamanda Rize'nin yıllardır konuşulan ve beklenen çok önemli bir projesinin de adı. Bu projenin yol projesiyle beraber daha da hayat bulacağı bir gerçektir.

Kayak merkezinde kayak pistleri, otel ve moteller yapıldığı takdirde turizm potansiyeli çok daha fazla artacaktır. Planlama çalışmaları başladı, temennimiz o ki meyvelerini önümüzdeki yıllarda toplayacağız.

YATIRIMLAR TURİZM İÇİN
Ayder ve Andon çok önemli bir turizm merkezidir. Herhangi bir yatırımı destekleyecek unsurun olması gerekiyor. İkizdere Ilıca bir yıl sonra 4 yıldızlı termal otel de en çok konuşacağımız konu olacak. Orada bir müteşebbis çıktı. Çok önemli bir yatırım yaptı. ;
İyidere'de Pleki Mağarası tespit çalışmaları yapıldı. Orada bir faaliyetler zinciri başlayacak. Belki bir müteşebbis bir lokanta ya da pansiyon açacak.

Güneysu'da artık 4 yıldızlı şahane bir otelimiz var. Öğretmenevi demeye dilim varmıyor. İnsanlar artık Güneysu'da kalmaya başladılar. Handüzü yaylasına mı çıkmak istiyorlar? Yarım saatte... Bir müteşebbis, Handüzü'nde çay verebilecek bir yer yapmalı. İlla devleti beklemeden bunu yapabilir.

TURİZMİN İSTİHDAM BOYUTU
Rize'de sadece Ayder bölgesinde insanlar en az 20 sene önce evlerinde kalırlarken, kendi ihtiyaçlarını orada giderirlerken, bugün 300–400 insan orada istihdam ediliyor.

İkizdere ılıca termal oteli açıldığı zaman 100-150 kişi istihdam edilecek. Bir fabrikada ortalama 40 kişi çalışıyorsa 4–5 yıldızlı bir otelde 100–120 kişi çalışıyor. Bu çok önemli bir istihdam. Şehrin merkezinde 4 yıldızlı otel hayata geçirilecek. Burada da en az 100 kişi istihdam ettirilecek. Yine 5 yıldızlı turizm kompleksleri yapılacak. Ovit Dağı kış sporları turizm merkezinde oteller, moteller, kayak merkezleri yapıldığı zaman burada çok sayıda insan istihdam edilecek.

İKİZDERE KUŞ CENNETİ
Turizmde Rize seçenekleri çok fazla. Dünyada bilinen turizm türleri; deniz, kum, güneş vb. Rize bütün turizm alternatiflerine sahip; termal turizm, dağ turizmi, yayla turizmi, rafting, kuş gözlemciliği... İnsanlar eskiden kuşları avlamaya giderlerdi. Şimdi ise kuşları gözlemek için gecenin 03.00'ünde kalkıp İkizdere Sivrikaya bölgesine gidiyorlar. Kanada'dan, Londra'dan, Amerika'dan, Türkiye'nin saygın üniversitelerinden bilim adamları bunun için buralara geliyorlar. Bu bir katma değer değil mi?

KATMA DEĞER TURİZM
Denizlerimizde, derelerimizde botlarla yüzerdik. Şimdi o botları turistlere rafting yaptırarak para kazanıyoruz. Dağlarımızda turistleri gezdirerek para kazanıyoruz. Turizm böyle bir şey. Yayla yollarımızdan yakınırdık. 'Daha geniş olsa...' gibi söylenirdik. Oysa bizim yayla yollarımız cip safari yolu olarak rağbet görüyor. Bunlar geliştikçe, bunlardan para kazanan insanların sayısı arttıkça turizm bir katma değer yaratacaktır.

TATİLİNİZ % 50 EKSİK
Karadeniz sahil yolu bitti. Turizmin en önemli ayaklarından biri olan ulaşımda gerçekten çok önemli bir sorunu geride bıraktık. Bizler Rize'nin bu tarihi ve doğal güzelliklerini, turizm değerlerini en iyi şekilde ortaya koyup, müteşebbisler de bunları elde edilebilir hale getirdikleri zaman burada daha çok insan para kazanacaktır. Nereye, hangi tatil beldesine giderseniz gidin eğer Rize'ye gelmemişseniz tatiliniz yüzde 50 eksiktir. Gerçek bir tatilin yolu Rize'ye gelmekten geçiyor. Ben bugüne kadar Rize'ye gelip de memnun dönmeyen insan görmedim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
12 Yorum