1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. Telefon dinleme tespit edilir mi?
Telefon dinleme tespit edilir mi?

Telefon dinleme tespit edilir mi?

Telefon numarasının başına 2 ekleyerek dinlendiğinizi anlamak mümkün mü? Cevap Ulaştırma Bakanı'ndan:

A+A-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, telekulakla ilgili merak edilen soruyu cevapladı.
"Telefon numarasının başına 2 ekleyerek dinlendiğinizi anlamak mümkün değildir. Böyle bir yöntemle telekulak teşhis edilmez. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, kamuoyunda merak konusu olan telekulağı Meclis gündemine taşıdı.

Tankut, son günlerde telefon dinleme konusunda insanları merak içinde bırakan yöntemlerin sık sık konuşulmaya ve televizyonlarda dile getirilmeye başlandığını belirterek, “2 tuşuyla yapılan işlemin gerçek olup olmadığı konusunda ise vatandaşlarımız adeta bir paranoya içindeler. Herkes dinlendiğini düşünüyor" dedi. Tankut, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a yanıtlaması amacıyla verdiği soru önergesinde, “Kendi cep telefonu numarasının başına 2 koyarak aranması sonucunda 'ulaşılmıyor' ya da 'yanlış numara çevirdiniz' deniyorsa dinlenilmediği doğru mudur? Aynı işlemin yapılması halinde ise telefon çalıyorsa telefonun dinlenildiği doğru mudur?" sorularını sordu.

Bakan Yıldırım, Tankut'a verdiği yanıtta, Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması işlemlerinin 5397 sayılı yasa kapsamında 2006 tarihinden itibaren faaliyete geçen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı aracılığıyla tek merkezden yürütüldüğünü hatırlattı. Yıldırım ayrıca teknik takibe ilişkin Türkiye'de kurulan sistemin uluslararası standartlara uygun olarak kurulduğunu da söyledi.

Yıldırım, “Sözkonusu teknik altyapı dünyaca kabul görmüş modern bir yapıya sahiptir ve yasal olarak dinlenen şahsın, numarasının başına 2 eklemesi ya da benzer şekilde çeşitli tuşlara basmak suretiyle teknik takipte olduğunu anlaması imkansızdır. Alt yapımız böyle bir duruma imkan sunmaz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız