1. HABERLER

  2. BİLİM - TEKNOLOJİ

  3. VDSL2 gerçekten kaç Megabit?
VDSL2 gerçekten kaç Megabit?

VDSL2 gerçekten kaç Megabit?

Hızlı internet aşkıyla yanıp tutuşanları sürpriz bekliyor olabilir. VDSL2 abonesi olup roket gibi download yapmayı düşünüyorsanız bu yazıyı okuyun.

A+A-

Başlığa bakıp, bu nasıl bir laf oyunu demeyin!
Herkes yeni gelen bağlantılarımızı 16 ve 32 Megabit internet erişimi sağladığını zaten biliyor diyenlerden misiniz yoksa?
Açıkçası o konuda bazı şüpheler var. Dünyada ileri seviye internet bağlantıları sadece internet erişimi için son kullanıcılara satılmıyor.
İnternet ve temelindeki IP, yani internet protokolü aslında diğer hizmetleri değiştirmek ve kendi üzerinden sağlamak gibi bir işe yarayabiliyor.

Örneğin telefonu ayrı bir hizmet vermek yerine uç birimini VOIP olarak verebilmek mümkün (bkz: Skype). Aynı şekilde televizyon yayınlarını da internet protokolü üzerinden vermek cazip bir yöntem.

Hem yayın dijitalliğinden bir şey kaybetmiyor, hem etkileşim çok yüksek miktarlara çıkabiliyor hem de her yayını yayınlandığı zaman izleme zorunluluğundan kurtuluyorsunuz.

İsterseniz How I Met Your Mother'ı açın, kaçırdığınız on tane bölümü bir gecede izleyin (sonra sabah işe geç kalın, patron sizi kızılcık sopasıyla karşılasın. Steaksauce!).

Diyeceğimiz o ki şirketler bu kadar yüksek bağlantı hıznı sadece internet için sağlamıyor. Alternatif hizmetleri bu sistem üzerinden sunmayı düşünüyorlar.

Geniş Bant İnternete Geniş Özellik

Türk Telekom ve diğer internet servis sağlayıcıların VDSL2 'yi diğer hizmetleri de internet protokolü üzerinden sağlamak istediği için sunuyorlar.

Bu konuda bütün dünyadaki hizmet ilerleyişi ve konumlandırması bu şekilde. Tabii bu kadar bol internet bulduğunda 7/24 kendisini downloada verecek insanlar da mevcut.

Fakat önemli olan dediğimiz gibi diğer dijital hizmetlerin de bu hat üzerinden sağlanması. Bu biraz da neden 1 Mbit upload'ımız var sorusunu cevaplıyor gibi. Ama esas felaket senaryosuna daha gelmedik.

32 Megabit Ama İnterneti Ne Kadar?

Hın hın!.. Geldik can sıkıcı konulara. Her ne kadar VDSL2 hizmeti mesafe kısıtlı bir teknoloji de olsa Türk Telekom talebe bağlı şekilde gerekli düğüm noktalarını yerleştirerek bu hizmeti kaliteli şekilde sunmayı ve şebekeyi bu şekilde yenilemeyi düşünüyor.

Geçtiğimiz gün katıldığımız ve ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan'la uzun ve keyifli bir sohbet yapma fırsatını bulduğumuz toplantıda Türk Telekom'un bu azminin arkasında aslında yatan durumları da biraz konuşma şansımız oldu.

Malumunuz, dünya çapında bilinen ve Türkiye'ye tamamen kendi iştiraki olan bir ofis açan iletişim deviyle toplantı yaptığınızda konu da internet odaklı oluyor. Efendim, durum şu: Vefa Bey'in de sohbetimizde belirttiği üzere bu tür bağlantılar sadece internet erişimi için verilmiyor. Sohbetimiz devam ettikçe işin daha da kötüye gittiği senaryomuz şu şekilde oluştu:

32 Megabit = 8 Megabit İnternet + 24 Megabit IPTV ve Diğer Hizmetler

Her ne kadar şu sıralarda 16 ve 32 Megabitlik bağlantılarımız doğrudan internet çıkış hızı gibi satılsa da ileride bu konuda bir kısıtlama gelebilir. Basit bir matematik hesabı yapalım isterseniz. 32 Megabitten bin tane abonemiz olsa 32 Gigabit eder.

Türkiye'nin yurt dışı çıkışı 160 Gigabit civarında. 1000 değil 10.000 abone olsa, kazara bir kısmı yurt dışından birşeyler bakınsa… hepimize kolay gelsin.

Bunlar Doğru mu?

Matematik kısmı, evet doğru. Diğer taraftan bizle kahin değil, teknoloji uzmanıyız. Bunlar da faldan çıkan sonuçlar değil belirli mantık analizleri, bilgi ve deneyimler ışığında çıkartılmış sonuçlar. Temkinli davranmakta ve 2009 başı gibi artık 32 Megabitlik bağlantıyla sabit 4 MB/s dosya indirme hızı beklememekte fayda var diyorum.

http://berkin.shiftdelete.net

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız