1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. 2007 ürünü fındık fiyatı ne olacak?
2007 ürünü fındık fiyatı ne olacak?

2007 ürünü fındık fiyatı ne olacak?

Hasat mevisimine 1ay kala, siyasilerin 8 YTL'den 20 YTL'ye kadar fiyat verdikleri 2007 ürünü fındık fiyatıyla ilgili belirsizlik devam ediyor.

A+A-

FINDIK-SEN Genel Başkanı Kutsi Yaşar, 2007 ürünü fındık fiyatıyla ilgili siyasilerin 8 YTL'den 20 YTL'ye kadar fiyat verdiklerini söyledi ve fındık fiyatı için şartlarını açıkladı.
Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, 2007 ürünü fındık fiyatının maliyet, kar ve insanca yaşam payı dikkate alınarak açıklanması gerektiğini söyledi. Yaşar, düzenlediği basın toplantısında, yaklaşan seçim öncesi bazı siyasi parti temsilcilerinin yeni ürün fındık fiyatı konusunda, üreticiye 8 YTL'den 20 YTL'ye kadar varan fiyat vaadinde bulunduğunu, bu rakamların gerçek yaşamda yerinin olmadığını savundu.
2007 ürünü fındık hasadına yaklaşık bir ay kaldığını, buna rağmen fındık fiyatı konusunda herhangi bir öngörüde bulunmayacaklarını ifade eden Yaşar, ''Bu konuda gerçekçi olunmalıdır. Fındık fiyatı maliyet, kar ve insanca yaşam payı dikkate alınarak açıklanmalıdır''dedi.

-FİSKOBİRLİK'İN DURUMU-

Yaşar, 2005 ve 2006 ürününden üreticiye borcu bulunan FİSKOBİRLİK'in oldukça zor durumda olduğunu savunarak, şunları söyledi: ''Bugüne kadar üreticinin kuruluşu olan FİSKOBİRLİK'i savunduk, ancak yönetimini eleştirmek durumdayız. Birlik yönetimi Sağra firmasına talip oldu ve kuruluşa işlemeye ürün verdi. Sağra bir süre sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) denetimine geçti.

FİSKOBİRLİK'in bu firmadan 13-15 milyon YTL alacağı olduğu söyleniyor. Şimdi soruyoruz, birlik bu parayı kimden ve nasıl tahsil edecek? Bu konuda birlik yönetiminden açıklama bekliyoruz. Tarımda yeni yapılanma adı altında 7 fındık AŞ kuruldu. FİSKOBİRLİK'in gücü ve durumu ortada, bu gidişle birlik tarihe karışacak. Bunun için FİSKOBİRLİK'in içinde olduğu Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri yasası mutlaka yeniden düzenlenmelidir.''

-TMO'NUN DURUMU-

Fındıkta yaşanan sorun nedeniyle iktidarın, 2006 ürünü fındık alımı için Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) görevlendirdiğini anımsatan Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: ''TMO tarihinde ilk kez ürün alımı gerçekleştirdi. Bununla birlikte tartışmalar yaşandı.

22 Temmuz'da milletvekilliği seçimi yapılacak. Bu durum TMO'nun fındıktaki konumunu ortaya koyacaktır. Seçimde, meclisin yeniden şekilleneceğini ve fındık konusunda yeni politikalar oluşacağını düşünüyorum. Ayrıca bu yıl TMO'nun son kez fındık alacağını ve ürüne ise 4,40- 4,70 YTL arasında fiyat uygulayacağını tahmin ediyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız