1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. 5 Alman 5 Leton 43 Türk Ayder'de diyalog kurdu
5 Alman 5 Leton 43 Türk Ayder'de diyalog kurdu

5 Alman 5 Leton 43 Türk Ayder'de diyalog kurdu

Almanya, Letonya ve Türkiye AB ortak projesiyle 53 kişi Ayder'de bir araya geldi.

A+A-

Karadeniz Çevre Derneği (KAÇED) Başkanı ve Proje koordinatörü Yaşar Yeğen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-III– Siyasi Kriterler Hibe Programına, derneğimiz ve Letonya Toplumsal İttifakı Derneği (Letonya) ile Alman Eğitim Kuruluşları Derneği (Almanya) ortaklığında hazırlayıp sunduğumuz ‘’Demokrasi Kültürünün ve Hukukun Üstünlüğünün Güçlendirilmesi için Avrupa Diyaloğu Projesi’’ adlı projemiz kabul edilmiştir. Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

Söz konusu projemizin üç günlük uluslararası çalıştayını bugün başlatıyoruz. Çalıştaya 43 Türk, 5 alman ve 5 Leton (toplam 53 kişi) sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılmıştır. Çalışmalar Ayder Yaylası’nda Kaçkar Resort Otelde yapılmıştır.

Bu çalıştay, AB Müzakere sürecinde hak temelli STK'lara ve yurttaş girişimlerine AB Müktesebatı, müzakere süreci konusunda bilgilenmelerini ve STK'ların kendi geliştirdikleri çalışma grupları, takvimi ve biçimi çerçevesince demokrasi ve hukuk üstünlüğü alanında politika önerileri geliştirebilecekleri canlı bir diyalog zeminin oluşturulmasına vesile olmuştur.


Proje hakkında detaylı bilgi:

PROJEMİZİN AMACI
Projenin genel amacı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile siyasi kültürün ve demokratik katılımın/ yönetişimin sağlamlaştırılmasına katkıda bulunarak Türkiye ve AB arasındaki sivil toplum diyalogunun güçlendirmesidir.
Projenin özel hedefleri:
a) Türkiye’de ve Letonya’daki demokratik yönetişimi/hukuk üstünlüğünü teşvik amacıyla bilgi dağıtımı/paylaşımı ve deneyim alışverişi için sürdürülebilir ilişkiler ağı kurulması;
b) AB Müzakere sürecinde hak temelli STK'lara ve yurttaş girişimlerine AB Müktesebatı, müzakere süreci konusunda bilgilenmelerini ve STK'ların kendi geliştirdikleri çalışma grupları, takvimi ve biçimi çerçevesince demokrasi ve hukuk üstünlüğü alanında politika önerileri geliştirebilecekleri canlı bir diyalog zeminin oluşturulması;
c) Tarafların birbirini daha iyi anlamasını teminen, genişleme süreci, katılımın Türkiye açısından getirileri, sivil toplum diyaloğuyla ilgili kültürel, siyasi ve kurumsal tüm konular hakkında her iki tarafın katılımıyla gerçekleştirilecek açık kamuoyu tartışmalarını desteklemesi,

PROJEMİZİN HEDEF GURUBU
Projenin hedef gurubu, Vidzeme (Letonya) ve Berlin (Almanya) bölgeleri ile Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yaşayan kadınlar, gençler ve engellilerdir. Projenin doğrudan faydalanıcısı ise projenin hedef gurubu içerisinde seçilecek 450 kişidir.

NEDEN BU PROJEYE İHTİYAÇ VAR:
Karadeniz Bölgesi’nde, Türkiye’deki AB farkındalığı çalışmaları etkisinin en az hissedildiği bölgedir. Proje, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde Avrupa kamuoyunun yaklaşımı ve algılaması öneminin bilinciyle hazırlanmıştır. Özellikle AB’nin ekonomik, sosyal ve politik olarak lokomotif ülkesi olan Almanya kamuoyunun Türkiye hakkındaki algı ve tutumları maalesef olumsuzdur. AB entegrasyon sürecinde gerek AB, gerekse Türkiye yönünden bazı tartışma ve belirsizliklerin olduğu dile getirilmektedir. Letonya kamuoyu Almanlar kadar olmasa da aynı kaygıları taşımaktadır. Proje kapsamında yapılacak ortak etkinliklerde bu olumsuz imajın ve kaygıların büyük ölçüde yok edilmesi sağlanacaktır.
Demokrasi ve hukuk üstünlüğü konuları üzerine inşa edilen proje teklifi ile 2004 yılında EU’ya üye olan Türkiye, Almanya ve Letonya arasında uzun vadeli ve kalıcı bir Civil Society Diyaloğu kurulacaktır. AB üyelik müzakerelrinde üye ülke sıfatı ile tecrübe sahibi olan Germany and Latvia bilgi ve birikimlerini Türk ortaklarına aktaracak; Türkiye, Almanya, Letonya ve AB arasında güçlü, derin ve sürekli bir diyalog ile pozitif bir sinerji yaşanacaktır. Bu proje teklifi ile Kopenhag siyasi kriterlerinin temelini oluşturan ‘’demokrasi ve hukuk üstünlüğü’’ alanında Karadeniz Bölgesi halkı ile Berlin ve Kuzey Letonya halkı arasında güçlü, derin ve sürekli bir diyalog temelleri oluşturulacaktır. Bu işbirliği ile Karadeniz Bölgesinde ve yaratacağı çarpan etkisi ile tüm Türkiye’de AB’ye tam üyelik isteği ve çabalarında görülen yavaşlama tekrar ivme kazanacaktır. Proje ortakları, özellikle EU’nun etkisi en az hissedildiği Karadeniz Bölgesinde yapacakları proje etkinlikleri ile AB’nin tarihçesi, işleyişi, kuralları ve politikaları hakkında sahip olunan bilgi düzeyi ve farkındalığı yükseltilecektir.

ab3.jpg

ab2.20150315195820.jpg

ab1.20150315195829.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum