1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Anjiyoya gerek kalmadan teşhis konulabilecek!
Anjiyoya gerek kalmadan teşhis konulabilecek!

Anjiyoya gerek kalmadan teşhis konulabilecek!

Rize'de anjiyoya gerek kalmadan, kalp damar tıkanıklarının kan tahlili ile tespit edilebileceği önemli bir proje üzerinde çalışılıyor.

A+A-

RTEÜ'de Biyokimya ve Kardiyoloji Anabilimdallarının ortaklaşa yürüttüğü önemli bir çalışma ile kalp damar tıkanıklıklarının anjiyoya gerek kalmadan basit bir kan tahlili ile tespit edilmesi hedefleniyor.

RTEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Hüseyin Avni Uydu, öncülüğünde yürütülen çalışmada şu ana kadar 122 kronik kalp hastası ve 64 sağlıklı kişi üzerinde testler yapıldı.

anj2.jpg

Deneklerin kanlarındaki alyuvar zarlarının kolesterol içerikleri ölçüldü ve elde edilen verilere ileri istatistiksel modeller uygulandı. Yapılan analizler sonucunda sağlıklı kişilere kıyasla sağlıksız kişilerin alyuvar zarı kolesterol içeriklerinin yüzde 23 oranında artmış olduğu, üç damarı tıkalı olan kişilerde bu oranın yüzde 26 olduğu tespit edildi.

186 KİŞİ ÜZERİNDE ÇALIŞILDI
Doç Dr. Hüseyin Avni Uydu, 186 kişi üzerinde araştırma yaptıklarını belirterek, “Kandaki alyuvar zarından elde ettiğimiz kolesterol miktarları, tayin ettiğimiz kolesterol miktarları yaptığımız çalışma sonrasında hasta grubunda daha yüksek olduğunu gördük. Yüksek risk gruplu kişilerde alyuvar zarında yer alan kolesterolün, belli düzeyden yüksek olması onun damar daralmasına işaret edebilir mi? Bu yönde bir araştırmamız söz konusu. Yaptığımız çalışmada umut verici sonuçlar bulduk. Kardiyoloji ve Tıbbı Anabilimdalı’nın ortaklaşa yaptığı bu çalışmada 122 koroner kalp hastası üzerinde bir araştırma yaptık. Aynı şekilde sağlıklı 64 hasta üzerinde de aynı çalışmayı yaptık” dedi.

anj1.jpg

ANJİYOGRAFİ TARİH OLABİLİR
Yapılan çalışmanın olumlu sonuçlar vermesi ile ilerleyen tarihlerde kalp damar hastalarına anjiyografi uygulanmadan basit bir kan tahlili ile kalp damarlarının durumunun tespit edilebileceğini kaydeden Uydu "Çalışma umduğumuz sonucu verebilirse basit bir kan testi ile kişilerin anjiyografi teste gerek duymadan kalbini besleyen damarların sağlıklı olup olmadığını anlayabiliriz. Hedefimiz bu. Hasta olmadan hastanın kalbini besleyen damarlarının durumunu ölçmeye çalışıyoruz; basit bir kan testi ile.” diye konuştu.

DÜNYA BU ÇALIŞMAYI TAKİP EDİYOR
Dr. Uydu, çalışma ile ilgili sunum yapması için bu yıl Aralık ayanın ilk haftasında Avusturya’da düzenlenen 2. Dünya Klinik Lipit Kongresi’ne davet edildi.

Uydu “Bu çalışmalarımızı Avusturya’da yapılan 2. Dünya Klinik Lipit Kongresi’nde davet üzerine katılarak, sözlü olarak yaptığım sunum ile anlattık. Orada yer alan hekim arkadaşlarımız için de değişik bir konu oldu” ifadelerini kullandı.

Çalışma kapsamında ilk etapta 400 ardından ise ikinci etapta bin 200 kişi üzerinde inceleme yapılması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum