1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Anketler Erdoğan'ı istemiyor!
Anketler Erdoğan'ı istemiyor!

Anketler Erdoğan'ı istemiyor!

27 ilde gerçekleştirilen ankette 'Erdoğan Cumhurbaşkanı olmasın' sonucu çıktı. İşte o anket ve AKP'nin anketleri...

A+A-

AKP’ye yönelik anketleriyle dikkat çeken Metropoll adlı kamuoyu araştırma şirketinin, 27 ilde 2 bin 356 kişi üzerinde yaptığı son ankette, “Erdoğan Cumhurbaşkanı olmasın” sonucu çıktı.
Erdoğan’ Cumhurbaşkanı olsun diyenlerin oranı yüzde 33.7’de kaldı. Yüze 57.6’sı “Erdoğan cumhurbaşkanı olmasın” dedi. Katılımcıla, “Erdoğan niçin cumhurbaşkanı olmamalı” sorusuna da ilginç yanıtlar verdi. Bu kişilerin yüzde 36.8’si, “Erdoğan Köşk için yeterli değil” derken, yüzde 21.5’i ise “Erdoğan Başbakan olarak daha faydalı” görüşünü dile getirdi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını istemeyenlerin yüzde 12.9’u da “Erdoğan laikliğe ve rejime yeterince bağlı değil” yanıtını verdi.
“Kimi Cumhurbaşkanı olarak görmek istersiniz?” sorusunda Erdoğan yüzde 14.6’yla ilk sırada yer alırken Gül, yüzde 9.3’le ikinci, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de yüzde 5.2 ile 3’üncü oldu.
ADAY OLACAK
Katılımcılar “Erdoğan aday olacak mı?” sorusuna yüzde 58.8 oranla ‘Evet” dedi. “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 22.1’de kaldı.
Katılımcıların yüzde 27’si, “Erdoğan Cumhurbaşkanı olmazsa AKP’den kim olsun” sorusuna “Abdullah Gül” ismini verdi. Bu soruya, “Bülent Arınç olsun” diyenlerin oranı da yüzde 15.7 oldu. Katılımcıların yüzde 29.7’si “fikrim yok” yanıtını verdi.
GÜL BİRİNCİ SIRADA
“Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa Başbakan kim olsun” sorusuna katılımcıların yüzde 53.2’si “Abdullah Gül” yanıtını verdi.
“Bülent Arınç” diyenlerin oranı yüzde 3.2, Abdüllatif Şener diyenlerin de, yüzde 1.3’te kaldı.
Yine katılımcıların yüzde 68’i yeni dönemde de “tek partili hükümet” istedi. Dörtte birine yakını ise “koalisyon olabilir” dedi.
Metropoll araştırma şirketinin sahibi Özer Sencer, kendi firmasını kurmadan önce AN-AR adlı araştırma şirketi için çalışıyordu. AKP’ye yakınlığıyla bilinen AN-AR’ı uzun süre Devlet Bakanı Beşir Atalay yönetmişti.
Anket 27 ilde yapıldı
ADANA, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, Kırıkkale ve Mardin.
Gen. Bşk. Yard.Dengir Mir Mehmet Fırat - Bizimkilerde Başbakan açık ara önde
GENEL Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat Fırat, anket sonuçlarının hatırlatılması üzerine “Biz de her ay çok düzenli olarak anket yapıyoruz. Çapraz sorgulama ile sonuçları denetliyoruz. Bizdeki anketlerin hepsinde sayın Başbakan’ın adı açık farkla önde çıkıyor. Halk, sayın Başbakan’ı, Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor” dedi.
Metropoll’ün anketinin 2 bin 300 kişi ile sınırlı olduğuna da dikkat çeken
Fırat, “Onlar 2 bin kişi ile anket yapmış olabilir. Ama biz bütün Türkiye’yi kapsayan araştırmalar yapıyoruz. Türkiye, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını istiyor” dedi. Fırat, “bu durumda sayın Erdoğan için ‘aday olacak’ diyebilir miyiz?” sorusuna ise “Nisanı bekliyoruz” demekle yetindi.
Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı: - Baykal açıklamaları farkı artırdı
PARTİNİN güçlü ismi Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı da, halkın Cumhurbaşkanı adayının Erdoğan olduğunu belirterek, “Son dönemde bizim yaptığımız anketlerde Sayın Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olması yönündeki eğilimler arttı. Özellikle Baykal’ın açıklamalarından sonra anketlerimizde, Tayyip beyin adı açık ara öne çıktı” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum