1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. ANZER'DE KOOPERATİF'İN BAL BEKLENTİSİ
ANZER'DE KOOPERATİF'İN BAL BEKLENTİSİ

ANZER'DE KOOPERATİF'İN BAL BEKLENTİSİ

Çiçekli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kilosu 800 TL'den satılacak baldan 600 kilo rekolte beklerken bin kişinin müracaatta bulunduğunu açıkladı

A+A-

Çiçekli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Kan yaptığı açıklamada, kooperatiflerinin 10 yıl önce Rize'de kurulduğunu belirtti.

Yaklaşık 5 kilometrelik Anzer Vadisinde Çiçekli ile Ballı köylerinin bulunduğunu ifade eden Kan, ''Ballı köyü bizden daha önce kooperatifleşmişti. Anzer balının satışını da bu kooperatif yapıyordu. Çiçekli köyü olarak biz de kooperatifleşerek bal satışını kendi ismimiz altında yapmaya karar verdik. Kooperatifleştikten sonra ismin patentini aldık" dedi.

Kooperatiflerine bağlı olarak Çiçekli köyünde 500 kovanda yaklaşık 80 üreticinin bal üretimi yaptığını anlatan Kan şunları kaydetti: ''Üreticilerimiz şu ana kadar kooperatife yaklaşık 500 kilo bal getirdi. Henüz getirmeyenler de var. Getirecek olanlarla birlikte bu yılki bal üretimimizin yaklaşık 600 kilo olmasını bekliyoruz. Bize getirilen ballardan aldığımız numuneleri Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne analize gönderdik. Ballar, burada bölüm başkanı Prof. Dr. Kadriye Sorgun tarafından tahlil edildikten sonra bize gönderilecek. Yaklaşık 1 hafta sonra bize gönderilmesini bekliyoruz''

KİLOSU 800 LİRA OLAN BALDAN ALMAK İÇİN BİN KİŞİ MÜRACAAT ETTİ
Kan, şu ana kadar bine yakın kişinin bal almak için kooperatiflerine müracaat ettiğini kaydederek, mümkün olduğunca fazla kişiye verebilmek için bir kişiye en fazla 1 kilo bal vereceklerini, dolayısıyla satabileceklerinin 5 katı bir müracaatın söz konusu olduğunu söyledi.

Yönetim kurularının aldığı karar doğrultusunda bu yıl balın kilosunu 800 liradan satmaya karar verdiklerini belirten Kan, ''Bal bize geldikten sonra şişelere güvenlik bandını yapıştırıp mühürleyeceğiz. Sonra da satışa sunacağız'' dedi.

Kazım Kan, Anzer Vadisi'nde 100'ü endemik olmak üzere bin civarında çiçek türü bulunduğunu vurgulayarak, ''Anzer balının özelliği endemik çiçek türlerinin fazla olmasından kaynaklanıyor. Anzer balında, yaklaşık 200 yıldan bu yana belirli özellikler olduğu biliniyor. Ancak kooperatif aracılığıyla satışı yaklaşık 10 yıldan bu yana yapılıyordu'' diye konuştu.

Kazım Kan irtibat no:   0538 348 24 21

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum