1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Artvin Kemalpaşa, Laleli gibi!
Artvin Kemalpaşa, Laleli gibi!

Artvin Kemalpaşa, Laleli gibi!

Gürcistan'a sınır kasabası olan Artvin'e bağlı Kemalpaşa kazasında ticaret hayatı en hareketli günlerini yaşıyor. Esnafın günlük cirosu 100 bin USD!

A+A-

Sahil şerinde de birbiri ardına tekstil mağazaları açılıyor.
Türkiye'nin dört bir yanından mağaza açmaya gelenler var.
20 yıllık bakkal bile tekstilci olmak için harekete geçti.
Mağaza sahipleri 15 kat artan kiralarla en kazançlı dönemini yaşıyor. Her boş arazide tek katlı dükkânlar yükseliyor.


Gürcistan'a sınır kasabası olan Artvin'e bağlı Kemalpaşa kazasında ticaret hayatı en hareketli günlerini yaşıyor.
Hareketliliğin nedeni, günü birlik vizesiz geçişe ek olarak her iki ülkenin geçiş ücretini kaldırması ve bavulla taşınan ürünlerden vergi alınmaması nedeniyle Kemalpaşa'ya akın eden Gürcü vatandaşları.
3 bin 500 nüfuslu Kemalpaşa'ya hatfa içi günlük 5 bin, semt pazarının kurulduğu cuma günleri ise 15 bin Gürcü alışverişe geliyor.

Gürcüler en çok kendi ülkelerinde bulamadıkları hazırgiyim ve ev tekstili ürünleri alıyor.
Tekstil ürünlerini hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de ülkelerinde satmak için alan Gürcülerin bu ilgisi, esnafı harekete geçirdi.
Tüm esnaf tekstil mağazası sahibi olmak için kolları sıvadı.
Laleli esnafının "karınca nakliyat" diyerek tanımladığı bavul ticareti şimdi Kemalpaşalı esnafın umudu.

"Kemalpaşa'da yeni bir Laleli doğuyor" diyen Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Altunsoy, "Bölgede 5 ay önce büyük bir hareketlilik başladı. Çay tarımına bağlı ekonomiye sahip kasaba için yeni bir ekonomi doğdu" açıklamasını yapıyor.

Esnafın günlük cirosu 100 bin doları buldu
Günü birlik olarak Türkiye'ye geçiş yapan Gürcüler giyim ve ev tekstili ürünlerinden satın alarak bavullarla ülkelerine götürüyor.
Gürcüler çok fazla ürün götürebilmek için tüm aile fertlerine pasaport çıkartıyor.
Beş ay öncesine kadar kendi halinde bir kasaba olan Kemalpaşa'da ardı ardına 100'e yakın tekstil mağazası açıldı.
Sahil boyundaki tüm dükkânlar tekstil mağazasına çevrilirken dükkânı olmayan yeni girişimciler tek katlı küçük mazağa kurmak için kasabayı şantiye alanına çevirdi.

Gürcü müşterilerin talebini karşılamak için sıraya giren sadece Kemalpaşalılar değil. Gürcülerin uzun süre bu pazarı besleyeceğini düşünen Trabzon, Rize, Bursa, Gaziantep ve Kahramanmaraşlı girişimciler de kasabaya yatırım yapıyor.
Küçük Laleli'ye dönüşen kasabadaki ticaret hacminin günlük 100 bin dolara ulaştığı belirtiliyor.
Beş ay önce 100-250 YTL arasında değişen dükkân fiyatları ise şu anda 10-15 kata kadar müşteri buluyor.

Artan ticaret hacmi ile kasabada hızlı bir yapılaşma olduğunu belirten Altunsoy, sahil şeridindeki yaygın olan mağaza açılışlarının Hopa'ya doğru ilerleyeceğini söylüyor. Altunsoy, "Gürcü tarafından gelen taleplerin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durumu değerlendiren girişimciler de yatırıma geliyor. Dükkân talebi her geçen gün artıyor" dedi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu'na göre ise bu ticaret daha uzun bir süre devam edecek. "Gürcü halkının doyuma ulaşması için daha çok alışveriş yapması gerek" diye konuşan Emiralioğlu, "Kemalpaşa için önemli bir fırsat ele geçirdik. Günlük ciro özellikle pazarın kurulduğu gün olan cuma günleri 100 bin doları buluyor" açıklamasını yapıyor.

Kiralar 10 kat arttı, Georgia Magazin dükkân adı oldu
Yaklaşık beş ay önce Kemalpaşa'da 250 YTL'ye dükkân kiralayan esnaf Abdullah Açıkmeşe, "Şu anda bu fiyata dükkân bulmak mümkün değil. Ben mağaza açmak için Rize'den geldim. İlk gelenlerden olduğum için ucuza dükkân kapattım. Bu dükkân şimdi boşalsın en az 10 katı fiyat veren var" diyor.

Kasabada 100'e yakın mağaza açılmasına rağmen halen yoğun bir talep olduğunu söyleyen Açıkmeşe, "Bu her zaman elde edilecek bir fırsat değil. Bunu değerlendirmek isteyen herkes dükkân kiralama ya da inşa etme yarışında. İlgi o kadar büyük ki Bursa, Antep, Denizli'den bile gelenler var" diye konuştu.

Müşterisi Gürcü olduğu için mağzasının adını Georgia Magazin adını koyan Açıkmeşe, "Biz bu tip alışverişe kendi aramızda 'karınca nakliyat' deriz. Yani gümrüksüz mal geçirme. Gürcü hükümeti eğer giden malları ticari kapsama alsaydı, büyük oranda vergiler talep edecekti. Ama elde bavullarla giden malların hiçbirinden hiçbir ücret alınmıyor. Gürcü vatandaş da bu durumu değerlendiriyor" diyor.

Trabzon'da Merinos'un bayiliğini yapan Efraim Şahin de Kemalpaşa'ya taşınan esnaftan.
5 ay önce geldiği Kemalpaşa'da şu anda 2 mağazası bulunduğunu söyleyen Şahin, "Biz ev tekstili, mobilya ve halı üzerine iş yapıyoruz. Kemalpaşa'da ev tekstili üzerine çalışıyoruz. Sürekli müşterilerimiz var" dedi.

Gürcülerin toptan alışveriş yaptığına dikkat çeken Şahin, "Gürcülerin Türkiye'ye girişinde herhangi bir kısıtlama olmadığı için müşteri her gün gelip 5 parça yatak örtüsü alıyor. Bu aylık 150 parça oluyor. Bu malları da kendi ülkesinde satıyor" açıklamasını yapıyor.

Gürcü müşterilerin akınına uğrayan kasabada dükkân sıkıntısı 20 yıllık mal sahibi ile kiracıyı da karşı karışıya getirdi.
20 yıldır market işlettiği dükkândan mal sahibinin bir hafta içinde taşınmasını istediğini söyleyen Sabri Şimşek, "20 yıldır bu dükkânda market işletiyorum. Mal sahibi ile yıl sonuna kadar anlaştığımız halde aniden karar değiştirdi ve acilen dükkânı boşaltmamı istedi. Çünkü mağaza sahibi kendi dükkân açacağını söyledi. Ben de Sarp yolu üzerinde bulunan kendi arsamda dükkân inşaatına başladım" diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız