1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Avcı ile Rize İl Genel Meclisinde neler değişir?
Avcı ile Rize İl Genel Meclisinde neler değişir?

Avcı ile Rize İl Genel Meclisinde neler değişir?

Rize İl Genel Meclisi Başkanlığına seçilen Muhammed Avcı, ilk açıklamasını Pazar53'e yaptı ve çalışma sistem ile yeni dönemin hedeflerini anlattı.

A+A-

2014 Mahalli İdareler Seçimi ile AK Parti’den Rize İl Genel Meclisi’ne 1. sıradan aday gösterilen ve yapılan ilk toplantıdaki oylamada başkan seçilen Muhammed Avcı, bir yandan tebrikleri kabul ederken öte yandan da önümüzdeki 5 yılda yapılacak çalışmalarla ilgili plan programlara başladı.

avci01.jpg

2005 yılında teşekkül ettirilen İl Genel Meclisi mantalitesinin Rize’de 2 dönemde önemli işlere imza attığının altını çizen Avcı, “Rize’de bu meclisin üçüncü başkanlığı bizlere nasip oldu. İnşallah kendi karakterimiz, duruşumuz, beceri ve kabiliyetlerimizi katarak geçmiş dönede yapılan hizmetlerin üzerine yenilerini ekleyerek hizmet sunacağız. Öncelikle bir 15 günlük sürecin kabuller ve bizim sorumluluk alanımızı görmemizle geçeceği malumdur. Akabinde, çalışmalarımıza başlayacak ve işimizin hakkını vererek aldığımız sorumluluğu yerine getirme mücadelesi içinde olacağız.” dedi.

meclis.20140412183206.jpg

Rize İl Genel Meclisi Başkanı Muhammed Avcı, görev süresi içinde hakkaniyet ölçülerine azami dikkat göstereceklerini de ifade ederek, “Çok iyi, kaliteli ve tecrübeli isimlerden oluşan bir meclis ile çalışmak nasip oldu bu dönemde bizlere. İnanıyorum ki hep birlikte çok güzel işlere imza atacağız.” diye konuştu.

İL GENEL MECLİSİ NE İŞ YAPAR?

İl Genel Meclis Üyeleri, 5302 sayılı yasa kapsamında belediye sınırları dışında kalan yerleşim yerlerinin, yani köylerin su, kanalizasyon, sulama suyu, yol v.s. sorunlarının çözümü için imkânlar ölçüsünde program yapar, yatırım gelmesini sağlar. 5302 sayılı yasanın 10. maddesinde açıkça belirtilen hükümlerden aldıkları yetkiler ile köylere hizmet kararlarını alırlar.


Mahalli İdareler Yasası ile yetkileri iyice arttırılan İl Özel İdaresinin karar alma ve bütçe onay organı olan İl Genel Meclisi ortalama vatandaş tarafından pek bilinmeyebilir, önemsenmeyebilir. Oysa çoğu zaman varlığı bile unutulan İl Genel Meclisi,  il dahilinde yaşayan herkesin sosyal ve ekonomik yaşamlarını doğrudan etkileyen bir kurumdur.

İl Özel İdaresi Yönetimi veya İl genel Meclisi Çalışması Yönetmeliğini anlatacak değiliz ancak İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeninin, yaşamımıza ne gibi etkilerde bulunduğunu satır başlarıyla aktarmakta fayda var.
İl genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni şu işleri yapar:
- Yatırım ve çalışma programlarını görüşmek ve karara bağlamak.
- Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek.
- Belediye sınırları dışındaki alanların imar plânlarını görüşmek ve karara bağlamak.
- Borçlanmaya karar vermek.
- Bütçe içi işletmeler ile Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek.
- Taşınmaz mal alımına, satımına, tahsisine, kiralanmasına ve karar vermek.
- Şartlı bağışları kabul etmek.
- İl özel idaresi yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına, il özel idaresine ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek.
- İl özel idaresi tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek.
- İl özel idaresinin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
- Ücret tarifesini belirlemek.
- Kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak.
- Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.
- Kanunlarda öngörülen cezaları vermek.
- Belediye sınırları dışındaki umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek.
- Vali tarafından havale edilen konularda görüş bildirmek. Sadece, önemli görerek saydığımız bu işleri yapmasıyla bile İl Genel Meclisi adeta TBMM’nin ildeki küçük bir kopyası sayılır.
Hatta, tıpkı TBMM’deki gibi komisyonlar dahi kuruluyor.
Hem kent merkezlerinde hem de köylerde direk çalışma bölge ve alanları mevcut İl Genel Meclisinin...
Şehirde merkezi hükümetin uhdesinde olan eğitim, sağlık, kültür gibi hizmetleri, belediye sınırları dışında yer alan belde, köy ya da diğer yerleşim yerlerinde ise her türlü altyapı hizmeti il genel meclisleri tarafından üretiliyor.
Tabiri caizse; İl Genel Meclisi merkezde hükümet, merkez dışında hem hükümet hem belediye vazifesi icra ediyor…
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum