1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ayı yavrusu Cemal Gülas'a verildi
Ayı yavrusu Cemal Gülas'a verildi

Ayı yavrusu Cemal Gülas'a verildi

Annesi öldürüldükten sonra vatandaşlar tarafından bulunan ve Rize Valiliği'ne verilen ayı yavrusu, doğa belgeselcisi Cemal Gülas'a teslim edildi.

A+A-

Göktürk FIRAT - Annesi avcılar tarafından öldürülen ve Rize Valiliği tarafından sahip çıkılan üç aylık ayı yavrusu, büyütülüp yaban hayatına bırakılmak üzere ünlü doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas'a teslim edildi.
Rize Valiliği tarafından koruma altına alınan ayı yavrusu Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderilmek istenmişti. Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'nde hadım edileceği öğrenilen yavru, Rize Valiliği tarafından doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas'a teslim edildi. Doğayla iç içe olan yaşantısıyla bilinen Gülas, teslim aldığı üç aylık yavruyu Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisindeki yaban hayvanlarının yaşam alanları içerisinde büyüttü. Yavruyu elleriyle besleyen fotoğraf ustası Gülas, yavruya yaban hayatında ayakta kalabilmenin eğitimini veriyor. Zaman zaman ayı yavrusu ile ormanda uyuyan Gülas, derelerdeki taşların altından elleriyle balık toplayarak ayıya nasıl beslenmesi gerektiğini gösteriyor. Gülas'ın 'Datvi' adını verdiği yavru ayı, Gülas'ın yanından ayrılmıyor.

Cemal Gülas öldürülmemesi ve hadım edilmemesi için yavru ayıya sahip çıktığını belirterek, "Bir aylık bir erkek ayı ıslah evinde diğer yetişkin ayılar için av olacaktı. Erkek ayılar o dönemde yavru ayıları öldürür. Birinci nedenim bu ayının hayatını kurtarmaktı. İkinci nedenim bu yavrunun gönderilmek istendiği Karacabey'de erkek ayılar hadım ediliyor. Yani bir şekilde gen havuzundan kaybediyoruz bunları" dedi.

Ayıların bilinenin aksine son derece zararsız hayvanlar olduğunu ifade eden Cemal Gülas, şöyle konuştu: "Ayılar otobur hayvanlardır. Çok mecbur kalmadıkça, zorlanmadıkça, açlığı ile başa çıkabildiği zamanların dışında ete tenezzül edebilirler. Bu durum ise her zaman olmaz. Ahırımızda inek kadar köpekten bile zararsız bir hayvan. Bu yavru dört yaşında bir çocuğun davranış ve zekasına sahip. Örneğin yaramazlık yaptığında kızdığımda oda dönüp tepki gösteriyor. Bir çocuk gibi kıskanabiliyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
21 Yorum