1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ayı yavrusuna şefkat sakıncalı!
Ayı yavrusuna şefkat sakıncalı!

Ayı yavrusuna şefkat sakıncalı!

Rize'de vatandaşların bulduğu ayı yavrusu adeta maskot olmuş, Vali Kasım Esen bile süt içirmişti. Ancak gelen uyarı herkesi şaşırttı!

A+A-

Yavru ayıların, doğayla tanışmak yerine insanlarla temasının sonradan uyum sorununa sebep olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, "Bebekken elle beslenen ve insanlarla temas eden ayılar doğada yaşamakta güçlük çekiyor. Herşeyi insanlardan bekliyorlar" dedi.
Rize'nin Ardeşen ilçesinde köylüler tarafından bulunan 2 aylık yavru ayıya insanların ilgi göstermesine karşı çıkan Karacabey'deki Ovakurusu Ayı Barınağı sorumlusu ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, küçük ayının Bursa'daki barınakta bulunan diğer ayılarla iletişim kurması için çok fazla insanla temas etmemesi gerektiğini söyledi.
2 aylık boz ayının Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı'nda uyum problemi yaşamaması için çok fazla insanla temas etmemesi gerektiğini ifade eden Aytuğ, "Aksi takdirde ayıların diğer ayıların içine karışması ve uyum sağlaması çok zor oluyor. Ayrı bölmelerde tutulmalarına rağmen tele yaklaşan ayılardan korkup kaçıyor. Daha önce bir haftalıkken bulunup elle beslenen 'Poyraz' ve Artvin'de bacağı kopan 'Cesur' isimli ayıdan edindiğimiz tecrübe bunlar. Poyraz hala yalnızlığı tercih ediyor. Diğer ayıları yanına
sokmuyor. Her şeyi insanlardan bekliyor. Bu da doğadaki yaşamını zorlaştırıyor" diye konuştu.
İnsanlara alışan ayıların barınağa uyumunun da çok zor olduğunu belirten Aytuğ, ayıların beslenmesinde sütüne bal ve yumurta karıştırılmasını gerektiğini söyledi.
Öte yandan, Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından bakılan yavru ayının en kısa zamanda Bursa'ya gelmesinin beklendiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum