1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Başbakan Trabzon'da konuştu
Başbakan Trabzon'da konuştu

Başbakan Trabzon'da konuştu

Başbakan Erdoğan 33 derece sıcakta Trabzon Meydanı'nda tarihi bir kalabalığa hitap etti.

A+A-

HAKAN DEĞİRMENCİ/TRABZON


33 derecede AK Parti seli

Başbakan Trabzon’da muhalefete Karadeniz şivesiyle yüklendi: “Baykal benim içim altun dağıttı, oy istiyor diyor ya, sorayrum buradan vatandaşuma; var mi aranuzda altun alan? Kim dağutiy bu altunlari?”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon şehir merkezindeki mitingi tarihi sayılabilecek bir halk topluluğunun katılımıyla gerçekleşti

ÖNCE BAKANLAR KONUŞTU
Trabzon Atatürk Alanını dolduran AK Partililer, aşırı sıcağa rağmen Başbakan’a büyük ilgi gösterdi. Platforma yaklaşık bir saat gecikmeyle çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın miting alanına gelişinden önce sırasıyla AK Parti İl Başkanı Erdoğan Beder, İstanbul 1. Bölge AK Parti Milletvekili Adayı Osman Yağmurdereli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Ali Babacan konuştu. İl Başkanı, 367 yeter sayısından çıkarak CHP’ye yüklendi. Osman Yağmurdereli, Trabzonlu bayan aday Mimar Safiye Seymenoğlu’na oy istedi. Faruk Özak, “Trabzonspor bizim dönemde kendine dönmüştür” dedi. Ali Babacan ise verdiği rakamlarla borç ödemede geçmişten gelen rakamları temizlediklerini, hizmetleri üçe katladıklarını anlattı.

BÜTÜN İLÇELERİ ZİKRETTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan miting alanına yoğun sevgi gösterileri altında geldi. Çevredeki olağanüstü koruma ve polis önlemi dikkatlerden kaçmadı. Alanda alınan yoğun güvenlik tedbirinin yanı sıra kürsünün arka yanındaki binalar da keskin nişancılarla donatıldı. Ayrıca Erdoğan’ın konuştuğu platformun hemen üzerinde dürbünlü-silahlı bir koruma miting boyunca topluluğu izledi. Kalabalık meydana sığmayınca topluluk alt taraftan Gazipaşa, üst taraftan da Taksim’e kadar uzadı. Trabzonluları selamlayarak başlayan Erdoğan, Trabzon’un ilçelerini tek tek saydı ve “Buralardan gelen kardeşlerime selam ve saygılarımı, en kalbi duygularımı sunuyorum" dedi. Erdoğan, konuşmasında en çok Baykal ve Bahçeli’ye yüklenirken Trabzon’a yaptıkları yatırımları sıraladı.

AYNI TASTAKİ ÇORBAYA KAŞIK
Trabzonlular’a "Siz değerli hemşerilerim, bu milletin elini hafife alanlara unutamayacakları bir dersi vermeye hazır mısınız?” diye seslenen Erdoğan şöyle konuştu: “Huzura, güvene, istikrara devam demeye, bizi millet yapan değerlerin asla tartışılmayacağını açıklamaya hazır mısınız? Sizinle bugün farklı bir dertleşme yapacağım, siz hemşerilerimi çok ihmal ettiler, buraya yatırımları çok görüp sadece seçim zamanlarında geldiler. Ben içinizden biriyim bu ülkenin derdi ile derlenmeyenlerin, bu milletle aynı hissiyatı yaşamayanların, bu insanlarla aynı sofraya oturup bir tastaki çorbaya kaşık sallamayanların bu millete hayrı dokunur mu? Geçmişte dokunmuş mu? Bunların bizim sizinle muhabbetimizin ne kadar derin olduğundan haberleri yok. Sizi tanısalar bizi tanımış olacaklar. 4,5 yıldır AK Parti’nin Türkiye'ye kattıklarından onlar da mutlu olacaklar.”
BÜYÜKŞEHİR OLMAKLA NE OLUR?
Göreve geldikten sonra hortumları kesip milletle el ele verdiklerini anlatan Erdoğan, “Milli geliri artırdık, 4,5 senede Trabzon'a devletin kasasından 1,5 katrilyon yatırım yaptık. Tarihte böyle bir yatırımı Trabzon'a ilk defa biz yaptık. Öyle bir noktaya gidiyoruz ki artık Trabzon dünya kenti oluyor. Sayın Baykal gelmiş benim hemşerilerime bu Ak parti Trabzon'u büyükşehir yapmadı ben söz veriyorum büyük şehir yapacağım diyor, yahu Baykal geç bu işi geç, sen bu ülkede görevlerde bulunduğun zamanlar Trabzon senden ne gördü ki şimdiden sonra görecek. Büyükşehir olmakla ne oluyor? Bırakın Büyükşehir olmayı. Hizmet geliy mu; siz ona bakın. Türkiye tam bir belediye çöplüğü olmuş. Niye; çünkü oralarda aşiretler yaşıyor. Oy için 600 kişilik köyü belediye yapmışlar. 600 kişiyle köy olur mu?” dedi.

BAYKAL CEVABINI ALACAK
“Pazar günü millet Baykal'a cevabını sandıkta verecek” iddiasında bulunan Recep Tayyip Erdoğan, “Sayın Baykal öğle ileri gidiyor ki AKP altın dağıtıyor, diyor. Ben de diyorum ki sayın Baykal bunu belgele bunu belgeleyip ortaya koyamazsan namertsin, müfterisin. Ben milletimin oylarını çeyrek altın karşılığında satın alacak kadar alçalmadım, ama sen halkına oylarını çeyrek altın karşılığında satabilecek gözle bakıp hakaret ediyorsun. Bunlar mazotçu Baykal mazotçu yanında da bir iki mazotçu var. Mazottaki ÖTV'nin kaldırılıp kaldırılmamasını oğlumla ilişkilendiriyorlar. Mazot ÖTV si uluslarası denizlerde alınmaz, değerli basın bunları yazın yazınki millet bilsin. Altın dağıttı diyor ya, var mi aranuzda altun alan? Kim dağutiy bu altunlari?” ifadelerini kullandı.

BELÇİKA KADAR TOPRAK ALDIK
AK Parti'nin ülkenin topraklarını satmakla suçlandığını hatırlatan Erdoğan, Allahtan korkun, kim söylüyor bunu? Bahçeli. Türkiye'de mülk satışı mütekabiliyet esasına bağlıdır, sen Almanya'dan mülk alıyorsan oda buradan alır, ne zamandan beri uygulanıyor ta Atatürk döneminde, o zamandan bu zamana bu satışlar yapılır, bizden önce Bahçeli'nin içinde bulunduğu hükümette bu satışları yaptı. Bu satışlar asla Türkiye'nin güvenliğine toprak bütünlüğüne zarar verecek satışlar değildir. Sayın Bahçeli sana sesleniyorum, yüksek tonda hakaretler yapıyorsun, başbakan yardımcısı olduğun hükümette 22 tane banka hortumlanarak fona devredilmedi mi? Sayın Bahçeli bu bankalar hortumlanırken sen tribünden futbol maçı mı seyrediyordun? Avrupa’dan gelen vatandaşlarımız var. İşte önümde duruyorlar. Bunlar Avrupa’da yerleşiyorlar. Önceki yıllarda Avrupa’dan gelmek için can atarlardı, şimdi yerleşiyorlar. Orada vatandaşlarımızın edindiği yerlerin toplamı, bir Belçika büyüklüğündedir. Bunlar tutmuş bize toprak satıyorsunuz diyor” ifadelerini kullandı.

CANALİOĞLU GÜZEL İNSAN AMA
Muhalefetin sağ kanadına, “Apo'yu sana teslim ettiler; sen ne yaptın Bahçeli?” diye seslenen Başbakan Erdoğan, “Sizin ortağı olduğunuz hükümetin üçlüsüne teslim ettiler, neden asmadınız; ip mi yoktu, sana benim Trabzonlu hemşerilerim istemediğin kadar ip verirdi. Şimdi bu konuda bana ip atıyorsun. Bu ülkenin birliğini beraberliğini bozamayacaklar hiç merak etmeyin. Yeter ki biz birliğimize beraberliğimize, değerlerimize sahip çıkalım. Biz burada ulaşım, eğitim, sağlık ve kalkınma hamleleri başlattık. Bahçeli buraya gelmiş. Baykal da geldi. Sordunuz mu onlara; siz ne yaptınız diye. KTÜ'ye Diş Hekimliği, Eczacılık gibi yeni fakülteler kazandırdık, bizden öncekiler neden yapmadı bunları. Trabzon nereden nereye geldi nereye gidiyor, Trabzon Büyükşehir olsa ne olur olmasa ne olur, sen yapılana bak, hizmete bak. Burada belediye başkanı Volkan -Canalioğlu- var. İyi bir insan. Güzel bir kardeşimiz. Ama partisi ne yapmış, onu da sorun. Bizden önce Trabzon Belediyesi’ne 5 trilyon geliyordu. Bugün bu rakam 20 trilyon olmuştur. AK Partili olmayan belediyeler bile en büyük payı almıştır. Benim arkadaşım Asım Bey -Aykan- bu belediyenin başındayken kendisine üçlü koalisyon hükümeti haciz üstüne haciz göndermişti. Mal varlığına el koydular. Sorun bugün Volkan Bey’e, biz ona haciz mi gönderiyoruz, yoksa işler iyi yürüsün diye para mı?” dedi.

DOĞALGAZ 1 SENEDE BİTECEK
Erdoğan şöyle devam etti: “Biz millete efendi olmak için değil, milletimize hizmetkar olmak için bu yola koyulduk. Baktık ki memleketimiz, Karadeniz dağlık. Buranın her tarafına asfalt olmaz dedik. Peki ne yaptık; KÖY-DES kapsamında Trabzon'a 106 Trilyon 115 milyar gönderdik. Başka illere bu parayı göndermedik. Dedik ki yolu olmayan, suyu olmayan köy kalmayacak. Trabzon'un dağ yollarında asfalt tutmuyor; beton yol olsun istedik. Şimdi size bir müjde daha veriyorum. doğalgaz önümüzdeki yıl Trabzon'a geliyor. Açacaksın kombiyi, basacaksın tuşuna, sımsıcak sağlıklı su. Sağlıklı ve ucuz enerji. Şimdiden hayırlı olsun. Hemşerilerim bazıları bizim aramıza nifak tohumları sokmak istiyor. Bu oyunlara da gelmeyin. Aramıza ayrılık tohumları ekmek isteyenlere gelin şu cevabı verelim "Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan" işte tüm mesele bu, bizi kimse bölemez, bizi kimse parçalayamaz. “

TEŞVİĞİ SİZE BAHÇELİ Mİ VERDİ?
“79 yılda Trabzon'a 5 bin 336 derslik yapılmışken 4,5 yılda AK Parti’nin bin 200 derslik yaptığını belirten Erdoğan, “Göreve geldiğimizde Trabzon'da hiçbir okulda bilgisayar yoktu, ama şimdi tüm okullarımızda bilişim teknoloji sınıfı var. Biz Trabzon'a 6 bin 916 bilgisayar gönderdik, Atasu Barajı ile spekülasyonlar yapılıyor şu anda yüzde 44 seviyesindeyiz. Biz Atasu Barajı’nı bu dönemde bitireceğiz. Bu dönemin sonuna kadar 2010 veya 2011 gibi bu barajı bitireceğiz. Eskiden köylerde elektriğe fazla ihtiyaç yoktu. Neden? Çünkü kalabalık yoktu, televizyon yoktu, internet yoktu, çamaşır makinesi yoktu. Şimdi bunlar var. Bütün köylerimize daha fazla enerji vereceğiz. Biz geldiğimizde Trabzon’da 4341 şimdi 71 bin sigortalı var sigortalı çalışanların sayısında Trabzon'u teşvik kapsamına aldığımız için artış oldu. Sahi Sayın Bahçeli sen Trabzon'u neden teşvik kapsamına almadın?” diye sordu.

HABUNLARİ İYİ NOT ALUN HA
“Konuşması sırasında sık sık gazetecilere ve kameralara dönerek “Habunlari iyi not edun haa” diyen Başbakan, zaman zaman da vatandaşlarla karşılıklı sohbet etti. Miting sırasında bayılanlar oldu. Özellikle Meydan civarında adım atacak yer olmadığı için müdahale gecikti. Erdoğan, bizzat ambulans çağırarak üst üste “Nerede bu ambulanslar” diye görevlilere çıkıştı. Bazen de Karadeniz şivesi ile vatandaşlarla sohbete daldı. “Medya bizim yaptıklarımızı görmüyor” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Geçen Antalyadaydım. Deniz Baykal’ın memleketinde. Bir vatandaşımız bana bir karne uzattı. Allah bir daha Halk Partilileri başımıza getirmesin, bu karnelere bizi mecbur bıraktılar dedi. bir diğer vatandaşım nüfus kağıdını verdi. Bunlarla hiçbir iş yapamadıklarını anlattı. O hastanelerde kuyrukta beklemeyi ben iyi bilirim. Trabzonlu hemşerilerim biliyor musunuz, ben bir işçi emeklisiyim. Tedavi için gidersin sıra var. Binbir güçlükle ilaç yazdırırsın, en az ikisi çıkmaz. Bunların hiçbiri bugün yok. Hastanelere gittiğiniz zaman birinci sınıf vatandaş değeri görüyorsunuz. Ama bakıyorum burada Trabzon’daki yerel basın haksızlık yapıyor. Kızıyorum. Yerel gazete ve televizyon sahiplerine sesleniyorum; dürüst olun ve gerçekçi olun. Yalana talana kılavuzluk yapmayın. AK Parti kömür dağıtıyor diyorlar. Gidin valiliklere sorun, ilk kez bu yıl mı kömür dağıtmışız. Geçen yıl dağıtmadık mı, 2004’te, 2003’te dağıtmadık mı?”

TRABZONSPOR’U SEVERSİNİZ
“Biz kömürü 4 senedir Nisan ve Mayıs aylarında dağıtmalara başlarız, her sene bunu yaparız” diyen Erdoğan, yerel basına seslenmeyi sürdürdü ve;
“Dürüst olun, Bizim her sene yaptığımız şeyin bu sabah gazetelere ve televizyonlara bakarken spekülasyon yapılarak yazıldığını görüyorum, Gerçi siz ne yaparsanız siz ne yazarsanız yazın benim vatandaşlarım gerçeği biliyor. Biz ücretsiz kömür dağıtımını 4 yıldır ücretsiz yapıyoruz. Seçim zamanında yapılan bir şey değil bu. Ayrıca Trabzon, spor'u çok sever, bunu da biliyoruz. Bakın, eskiden Türkiye'de 3 büyükler anılırdı, Trabzon ortaya çıktı 4 büyükler diye anılmaya başlandı. Trabzon bu yıl sıkıntılar yaşadı ama yinede ligi iyi bitirdi. Ben Faruk Bey Kardeşim -Özak- kadar değil, ama bu işin içinden geliyorum. 16 yıl futbolla uğraştım. Sonra okul, siyaset, ticaret dedik devamını getirmedik. Ama Trabzonspor’u izliyorum. Arnavutluk takımına ıntertoto’da iki maçta 6 burada 4 orada 10-0 yaptı” dedi.

AKYAZI PROJESİNE ONAY MI?
Trabzonspor ile ilgili en önemli altyapı projelerinden biri olarak gösterilen Akyazı projesine, çok tartışılmasına karşın destek veren Başbakan Erdoğan, “Trabzonspor yakın geçmişte kötü yönetiliyordu. Şu stadı bir hal edin dedik; yol yöntem gösterdik, büyütün Avni Aker’i, yandaki amatör sahayı da modernize edin dedik. Yapamadılar. Sonra yeni bir yönetim geldi. Bu yönetim bana bir teklif getirdi, Trabzon'un sahilinde uygun bir yerde, batısında Akyazı sahili var. Oradaki koya dolgu yapılarak Geniş bir arazi üzerinde modern bir stat, terminal, alışveriş merkezi, otopark, yan sahalar ve bunlara bağlı bir konsept yapacağız, bu konsept Trabzon sahil geçidine farklı bir olgu getirecek, benim temennim odur ki 2011 olimpiyatlarına bu tesis yetişsin. Trabzonspor yönetimini bu konuda daha fazla gayrete davet ediyorum. İşi onlar götürecek biz onlara destek olacağız” diye konuştu.

Siz niye yapmadınız?
“Çıkmışlar, Petkim'i sattırmayacağız diyorlar, bunlar devletin mülklerini CHP'nin arpalığı olarak kullandı. Gelişmiş ülkelerde devlet ticaret yapmaz özel sektör yapar. Devlet teknolojiyi takip edemiyor özel sektör hiç değilse dünyayı takip eder rekabete girer. Trabzon'da Zağnos deresinin ıslah projesi devam ediyor, ben oradan geçerken utanırdım, bakın şimdi ne güzel oluyor. Yıllarca Tanjant'ı konuştu Trabzon. Ama bakın biz geldik ve Tanjant'ı bitirerek açılışını yaptık. Baykal CHP Trabzon milletvekilleri önceden neredeydiniz, biz geldik bitirdik Trabon nefes aldı. Söz verdik; Karadeniz Sahil Yolu’nu tamamladık. Bizden önce Yılmaz, Ecevit, Bahçeli vardı. Onlar niye yapmadı, yapamadı?”

Hakkını helal etti
Liderlere sesleniyorum, kapıları kapatmayın. Önümüzde çok önemli cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu ana kadar bana meydanlarda ne söyledinizse söylediniz, ben hakkımı helal ediyorum. Gelin kapıları kapatmayalım. Ben Pazar günü akşamı özellikle Ankara'da ofisten Trabzon seçim sonuçlarını izleyeceğim, biliyorum ki Trabzon 8-0 olacak. Bize herşey sizi hatırlatıyor, Pazar günü Türk demokrasisi için, milletimiz için Türkiyemiz için hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Sizden daha güçlü bir yetki istiyoruz. Rahmetli Menderes cumhuriyetçilerin içinden geliyordu. Ama en son ne diyordu; ‘Yeter söz milletindir.’ Biz de bunu diyoruz. Yetki sizin, karar sizin. Durmak yok. Yola devam"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum