1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bekaroğlu: Erbakan, AKP’ye çalıştı
Bekaroğlu: Erbakan, AKP’ye çalıştı

Bekaroğlu: Erbakan, AKP’ye çalıştı

Seçimlere Rize’den bağımsız milletvekili adayı olarak girmekten son anda vazgeçen Mehmet Bekaroğlu, ilginç açklamalar yaptı;

A+A-

Mehmet Bekaroğlu, Gül, "Cumhurbaşkanı seçilmeli" dedi Üskül'ü savundu. 'Yahudi' dememesi için Erbakan'ı uyardığını da söyleyen Bekaroğlu, AK Parti kanadından aldığı bir ‘duyum’u da açıkladı:

Mehmet Bekaroğlu, yol arkadaşı Ertuğrul Günay’ın milletvekilliği için AK Parti’ye gitmesiyle fırsatın kaçtığını söylüyor ama yeni sol arayışı sürdürüyor. Bekaroğlu’na göre solun büyük çelişkisi solcuların halkı, halkın da solcuları sevmemesi.

Milli Görüş’ten ayrıldıktan sonra, eski CHP’li Ertuğrul Günay’la “İslami Sol” hareketi oluşturan Mehmet Bekaroğlu, Günay’ın AK Parti’ye geçmesi üzerine ‘solsuz’ kalmadı, aksine ‘sol’a biraz daha yaklaştı. Bekaroğlu, kendisini zaten hep solda gördüğünü, bugün Türkiye solunun yeniden kurulmasına ihtiyaç olduğunu, bunun için çalıştığını anlattı. Eski yol arkadaşı Günay’ın AK Parti’ye gitmesiyle büyük bir fırsatın kaçtığını, ama Günay’ın “milletvekili olmak uğruna sabredemediğini, demokrasi gibi birtakım misyonlar yüklendiği iddiasının da bahane olduğunu” vurguladı. “Tercüme sol” dediği Türkiye solunun en büyük çelişkisini ise şöyle ifade etti: “Sol yıllardan beri halkı kurtarmaya çalışıyor ama halkın arasına giremiyor. Halkı sevmiyor, halk da onları sevmiyor.”

Bekaroğlu, AK Parti kanadından aldığı bir ‘duyum’u da açıkladı: Baskı, dayatma olmazsa Abdullah Gül cumhurbaşkanı adayı olmayacak, adaylıktan çekildiğini açıklayacak! Yani baskı olursa Gül de adaylıktan vazgeçmeyecek.
Seçimlere Rize’den bağımsız milletvekili adayı olarak girmekten son anda vazgeçen Mehmet Bekaroğlu ile neden milletvekilliğinden vazgeçtiğini, AK Parti’de neden yer almadığını, DTP’nin Meclis’e girmesini, Cumhurbaşkanı seçimi ve Gül’ün adaylığını, AK Parti’nin geleceğine dönük öngörülerini, Erbakan’dan yola çıkarak Erdoğan’ın ‘varlıklı’ yaşantısını, kendisini “solda” hissetmesi nedeniyle yeni sol arayışlara bakışını, Türkiye solunun nasıl olması gerektiğini konuştuk. Bekaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

AKP BANA GÖRE SAĞCI OLDUĞU İÇİN GİTMEDİM

Hepimiz Milli Görüş, Refah Partisi ve Fazilet Partisi içindeyken -ödünç olarak kullanıyorum bu kavramı- ben siyasi hareketin biraz ‘sol’ kanadını temsil ediyordum, arkadaşlar da sağ kanadı. AKP milli görüşün içinde hep var olan, Özalcı biraz, serbest piyasacı. Ben AKP milli görüşten uzaklaştığı için değil, sağcı, neoliberal bir siyasi hareket olduğu için, Türkiye ekonomisini global kapitalizme bağlamaya çalıştığı için AKP’de değilim.

GÜNAY’IN DEMOKRASİ MİSYONU BAHANEYDİ
‘Müslüman sol’da siyaset yapmaya, parti kurmaya çalıştığımız arkadaşlarımız AKP’den teklif alınca uzun uzun konuştuk. 27 Nisan süreci, demokrasiye yapılan baskılar sonrasında birtakım duygusal gerekçeler buldular, kendilerine birtakım misyonlar yüklediler; ama bahaneydi.

ÜÇÜ DE MİLLİYETÇİ: CHP, MHP VE DTP
Giden arkadaşlarımız milletvekili oldular, belki bakan falan da olurlar. Ama büyük bir fırsatı da kaçırdık. Çünkü sayın Günay, çok önemli sahici bir siyasi fügürdü. Fakat milletvekili olmak adına sabretmedi. Solun Türkiye’de yeniden kurulma ihtiyacı var. Solun bu milletle yıllardır devam eden kavgasına son vermek gerekiyor.
Şu anda Meclis’te bir merkez sağ parti var, AK Parti; üç tane milliyetçi parti CHP, MHP, DTP. Çok ciddi biçimde solda boşluk var. CHP’nin solunda, marjinal dediğimiz sol da çok fazla bir şey yapamıyor. Ufuk Uras’ı, Baskın Oran’ı gördük işte. Onların da geniş kitlelerle ilişki kurmakta problemleri var.

TÜRKİYE SOLU HALA ‘TERCÜME SOL’
Türkiye solu hala ‘tercüme sol’. Yerli, buralı, inançlarla, bu halkın değerleriyle kavgası olmayan ve neoliberal politikalara karşı çıkan, insanların ekmek, refah, özgürlük arayışının neo-liberal politikalar dışında bulunduğunun yollarını gösterecek bir sol siyasi hareket yapmaya çalışıyorduk. Hala bu ihtiyaç var.

BEN KENDİMİ SOLDA GÖRÜYORUM
Günay’ın gitmesi büyük bir eksikliktir ama buna rağmen Türkiye’nin bu ihtiyacı duruyor. Ben kendimi siyasetin bu tarafında buluyorum. Solda görüyorum. Ama şu andaki mevcut solla da bu işlerin yapılacağı kanaatinde değilim.

MÜSLÜMANLIKLA SOLCULUK ÇELİŞMEZ
Müslüman olmakla solcu olmanın hiçbir şekilde çelişki ifade etmediği kanaatindeyim. Ben solun özgürlük, adalet, eşitlik ifade ettiğini, dinin de sadece din değil kültür olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Müslümanlığı özgürlükçü bir şekilde okuyorum. Bunun için de hiçbir şekilde evrensel solun özgürlük, adalet, eşitlik arayışı ile de ters düşünmüyorum. Ters düşenler bence tercüme solculuk yapanlar.
Sol, yıllardan beri halkı kurtarmaya çalışıyor ama halkın arasına gidemiyor. Halkı sevmiyor, halk da onları sevmiyor. Asıl çelişki burda. Bu çelişkinin yıkılması gerektiğini düşünüyorum.

SARIGÜL’ÜNKİ ARAYIŞ DEĞİL, 10 ARALIK HAREKETİ İYİ
Yeni sol arayışlara gelince... Ben Sarıgül’le hiç bir zaman görüşmedim. Onların yeni bir sol arayışı yaptıkları kanaatinde değilim. ‘Baykal gitsin, biz gelelim. AKP’nin soldaki simetrisini oluşturalım’ gibi bir anlayışları var. 10 Aralık Hareketi’nde bulunan bazı insanları çok önemsiyorum. Özel bir konuşma yapmadım onlarla ama onların söylediklerini önemsiyorum, onları izliyorum.

EYLÜL’DE ANADOLU’DA ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ
Kamuoyunda ‘Müslüman Sol’ denen, bizim ‘Yeni Bir Siyaset’ girişimine katılım sürüyor. Eylül’den Ekim’den itibaren daha çok tabana, Anadolu’ya yönelik birtakım çalışmalar yapacağız. Arayışlarımız olacak. Harekete katılanlar filan yerde siyaset yapmış insanlar değil, yeni, genç insanlar. Olup bitenleri görünce çalışmak isteyen yeni insanlar. Benim kanaatim, siyasetçilerin profesyonelleriyle pek birşey yapılmayacağı. Türk siyasetinin böyle yeni, taze bir kana ihtiyacı var.

GÜL CUMHURBAŞKANI SEÇİLMELİ. ANCAK...
Başörtüsü üstünde giden bir kavgaydı. Yıllardan beri iktidarı elinde tutan devlet seçkinleri, bunlarla beraber iş gören siyasetçiler, statükonun bozulmasından ciddi bir şekilde rahatsız oldular. Ve Gül’e bunun için direnildi. Gül’ün dediği gibi, Gül’ü millet onaylamıştır. Gül, Cumhurbaşkanı seçilebilir, seçilmeli. Ancak AKP’nin baştan beri söylediği, ‘Ülkeyi germeyeceğiz, başörtüsünü mesele yapmayacağız’ diye bir yaklaşımı var. O zaman kimsenin rahatsız olmayacağı bir cumhurbaşkanını seçin ve bu tartışmayı bitirin.

ENGEL ÇIKMAZSA, ÇEKİLECEĞİ DUYUMU ALDIM
Ama diğerlerinin de Gül’e bu sebepten dolayı direniyor olmaları anlaşılır bir şey değil. Benim Ankara’da son bir hafta içinde konuşulanlardan çıkardığım sonuç; belki de Gül bir engel olmadığını gördüğünde, ‘Tamam aday değilim, ben artık siyasete devam edeceğim’ diyebilir. Bunu da kimse yabana atmasın, böyle bir sonuç çıkabilir. Bu tarzda bir takım duyumlar alıyorum.

ZAFER ÜSKÜL DOĞRU ŞEYLER SÖYLEDİ
AKP milletvekili Zafer Üskül’ün, ‘Kemalizmden arınmış, renksiz, ideolojisiz anayasa’ önerisine katılıyorum. Doğru şeyler söyledi. Belki biraz radikal bir çıkıştı, ajite edici tarafları vardı. Dolayısıyla, haketmediği şekilde hakaretlere giden eleştirilere uğradı. Kemalizm diye bir ideoloji tanımladığınız zaman, bu bir engeldir.
Yeni anayasayı yapacak mecliste, anayasanın meşruiyeti anlamında tam bir demokrasi olmalı. Parti şeflerinin atadığı insanlar bunu sağlayamıyor. Dolayısıyla önce Siyasi Partiler Yasası değişsin ve tam temsili sağlayacak bir meclis oluşsun, yeni anayasayı o yapsın. Ama yapmayacaklar tabii. Siyasetçiler devletin vesayetinden şikayet ediyor ama kendileri parti içinde kurdukları vesayet sistemini kaldırmak istemiyorlar.

ERDOĞAN’IN ZAAFLARININ ACISI İLERİDE ÇIKACAK
Erbakan sadece bir siyasi lider değil farklı bir misyonun taşıyıcısı olan bir insan. Ve bu insanın yaşantısı, ekonomik olarak geri, toplumun kıyısında kalmış insanların dikkatini çekti. Fakat bunlar yükselme dönemlerinde problem olmuyor. Ne zaman ki değişik sebeplerden dolayı zaaflar başlıyor, o zaman öne çıkmaya başlıyor. Erdoğan’ın, Unakıtan’ın ve bazı arkadaşlarının bu zenginliği, malı yücelten bu tavırları da gerçekten insanları derinden derine rahatsız ediyor. Ama yükselişte oldukları için çok fazla batmıyor. Bir yerden sonra geri dönünce bunlar batmaya başlayacaktır.
22 Temmuz seçimlerini belirleyen şeyler bunlar olmadı. Bunlar her şeye rağmen Erdoğan’ın ekmeği büyüteceğine, ekonomik iyileşmelerin tabana da yayılacağına inandılar. Bir de bu insanlar, ‘Ankara’da bizi adam yerine koymuyorlar, bunun partisi bizi adam yerine koyacak’ düşüncesiyle hareket ettiler.

SAĞDAKİ LİDERLER İÇİN BU HEP BÖYLE OLUR
Bir de sağda geniş toplum kesimleri için liderler hep böyle olmuştur. İşin psikolojik tarafı da var. İnsanlar liderinin gücünden, zenginliğini de paylaşırlar; çok sorun teşkil etmez. Ama Erdoğan’ın bu zenginlikle ilgili tavırları, 7 yıldızlı otellerde tatil yapmaya başlaması, 30 bin dolarlık saatler, bunlar onu temelde destekleyen insanları yavaş yavaş rahatsız etmeye başlayacaktır. Bu hep böyle gitmez, geri döner.

ERBAKAN’I ‘YAHUDİ’ DEMEMESİ İÇİN UYARDIM AMA
Ben Erbakan’ı çok iyi tanıyorum. Defalarca da söylemişimdir; ‘Hocam, bu Yahudi kelimesini siyonizm anlamında kullanıyorsunuz ama, o dine mensup olan bir sürü insan var. Yahudi diye bir genelleme yaptığınız zaman, ırkçılık yapıyorsunuz Hocam, haramdır, İslam bunu yasaklamıştır’ diye. Bence yanlış bir şey. Yahudiler diye, Hristiyanlar diye bir şeye başladığınız zaman, ırkçılık yapıyorsunuzdur.

‘CEHENNEME GİDERSİNİZ’ SÖZÜ AKP’YE YARADI
Erbakan Hoca, AKP ve Saadet Partisi diye ayrıldıktan sonra attığı her adımda AKP’ye fayda sağlamıştır. Son seçimde de birkaç puanın AKP’ye gitmesine neden olmuştur. ‘Bizans çocukları’, ‘cehenneme gidersiniz’ gibi çıkışlarla AKP’yi desteklemiştir. Geçmişte de bunu yapmıştır, hala da bunu yapıyor.

ADAY OLSAYDIM, YILMAZ DA SEÇİLEMEZDİ
Eğer birtakım ilkeleriniz, iddialarınız varsa, ille de ben milletvekili olacağım demiyorsanız aktif siyasette fırsat bulmak çok kolay değildir. Biraz da kişiliğiniz itibarıyla açık konuşuyorsanız, diliniz sivriyse zordur. Bu durumları ben de yaşıyorum. Bağımsız adaylıktan çekildiğim için pişman olmadım. Benim seçim bölgemdeki seçmen kutuplaşmıştı; AKP’li seçmenler ve ona karşı olan seçmenler diye. Seçmenlerin iki bağımsıza dağılması, ikimizin de, muhtemelen benim de Mesut Yılmaz’la beraber seçilmemem anlamına gelecekti. Böyle bir ortamda seçime girmenin bir anlamı yoktu ve girmedim. Bir dönem daha parlamentonun dışında olacağım. Siyasetçi için bu işler böyledir.

YILMAZ SAĞI TOPARLAYAMAZ, ARTIK MERKEZ SAĞ AKP
Bit pazarına nur yağmaz. Mesut Yılmaz’ın merkez sağı toparlayacağı beklenmemeli. Merkez sağ toparlanmıştır. AKP yeni merkez sağ partidir. Solda boşluk var.

KANAATİM O Kİ DTP’LİLER ESKİDEN DERS ALMIŞ
DTP’nin Meclis’e girmesi çok önemli, anlamlı. Kürt siyasi hareketi ikinci kez Meclis’e giriyor. Kanaatim o ki, şimdi Meclis’e giren DTP’liler, eskilerden ders almışlar. Aysel Tuğluk’un yaptığı gibi çok aklıselim çıkışları var.
NTV-MSNBC

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız