1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Biten Karadeniz sahil yoluna keşif
Biten Karadeniz sahil yoluna keşif

Biten Karadeniz sahil yoluna keşif

Yapımı tamamlanan Rize'nin Fındıklı ilçesi Aksu Mahallesi şehir geçişinde, projenin imar planlarının kıyı kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle keşif yapıldı.

A+A-

Karadeniz Sahil Yolu'nun, yapımı tamamlanan Rize'nin Fındıklı ilçesi Aksu Mahallesi şehir geçişinde, projenin imar planlarının kıyı kanununa, anayasaya, şehircilik ilke ve prensiplerine aykırı olduğu iddiasıyla açılan dava kapsamında bilirkişi tarafından keşif yapıldı.

Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek, yaklaşık 20 ay önce silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Cihan Eren'in eşi ve çocuklarının da aralarında bulunduğu kişilerin Danıştay'a açtığı dava kapsamında yapılan keşfe, Danıştay 6. Daire üyesi Nazlı Koçer başkanlığında tetkik hakimi Necdet Bayram, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayhan İnal, Doç. Dr. Baykan Günay, Dr. Osman Acar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Salih Hacıömeroğlu ile İmar Plan Daire Başkanı Hidayet Uysal, davacı taraf avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu ile Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu sözcüsü avukat Hasan Sıtkı Özkazanç katıldı.

Avukat Özkazanç, keşif sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 3. derece sit alanı olarak ilan edilen Fındıklı ilçesi Aksu sahilinin bu özelliğinin, Karayolları Genel Müdürlüğünün başvurusu üzerine Trabzon Bölge Koruma Kurulu tarafından kaldırıldığını, daha sonra Fındıklı Belediyesi tarafından onaylanan imar planlarının Trabzon İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsattı. Trabzon İdare Mahkemesinin kararına rağmen imar planlarının Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca daha önce onaylandığını öne süren Özkazanç, inşaatın tekrar başlatılarak yolun tamamlandığını iddia etti.

Karadeniz Sahil Yolu'na karşı mücadele verdiği sırada öldürülen avukat Cihan Eren'in eşi, çocukları ve Aksu Mahallesi Muhtarı Özçiçek tarafından 2005 yılı aralık ayında yürütmeyi durdurma ve imar planlarının iptali için Danıştay'da dava açıldığını ifade eden Özkazanç, ''Önce Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Buna yapılan itiraz üzerine İdari Dava Daireleri Kurulu, bilirkişi incelemesinden sonra yürütmeyi durdurma kararı vererek, 6. Dairenin kararını bozmuştu'' dedi.

Özkazanç, yolun imar planlarının kıyı kanunu, anayasa, şehircilik ilke ve prensiplerine aykırı olduğu iddiasıyla dava açılmasından 20 ay, bilirkişi incelemesi kararının verilip, bilirkişi incelemesi için talep edilen 7 bin YTL'nin Danıştay hesaplarına yatırılmasından 9 ay sonra keşif yapılabildiğini, yolun ise tamamlandığını söyledi.

-''NE KADARA MAL OLDUĞUNU GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR''-

Özkazanç, Karayolları Genel Müdürlüğünün hazırladığı keşif raporlarında Aksu sahilinden dolgu ile yapılacak geçişin 33 milyon dolara mal olacağının söylemesine karşın, bu konuda yapılan bilgi edinme başvurularına cevap verilmediğini iddia ederek, ''Deniz dolgusu ile yapılan yolun ne kadara mal olduğunu gizlemeye çalışıyorlar'' dedi.

Çayeli-Hopa arasındaki 77 kilometrelik karayolunun, Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sayfasındaki rakamlara göre 270 milyon dolara ihale edildiği, yapılan keşif artışları ile maliyetinin 1 milyar dolara ulaştığını öne süren Özkazanç, yetkilileri, kara geçişi ile aynı fiyata mal olacağı şeklinde sunulan Aksu geçişinin ne kadara mal olduğunu açıklamaya çağırdıklarını söyledi.

Özkazanç, bilim adamlarının vereceği rapor ve Danıştay'ın kararının, Karadeniz Sahil Yolu'nda nasıl bir soygun yapıldığı ve kamu kaynaklarının nasıl talan edildiği açısından da önemli bir karar olacağını savundu. Avukat Okumuşoğlu ise yolun tamamlandığını ve geri dönüşün olmadığını ifade ederek, ''Keşfin asıl amacı idarenin hukuk tanımazlığının ortaya çıkarılmasıdır. Yasalar hiçe sayılarak yürütmeyi durdurma kararları göz ardı edilerek çalışmalar hızla sürdürülüp 3. derece sit alanı yok edilmiştir'' diye konuştu. (İHA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız