1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bu da "64 kuruş fazla oldu" tepkisi!
Bu da "64 kuruş fazla oldu" tepkisi!

Bu da "64 kuruş fazla oldu" tepkisi!

Çay taban fiyatının düşük olduğu gerekçesiyle yapılan tepkilerin tam tersi bir açıklama yapan ÇAYSİAD, 64 kuruşluk fiyatın yüksek olduğunu söyledi!

A+A-

Ömer ŞAN - Yaş Çay Fiyatının Sanayicileri Zora Sokacağını İleri Süren Çaysiad Başkanı Üstün, Çay Fiyatı Yerine Destekleme Priminin Arttırılması Gerektiğini Savundu
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan yaş çay fiyatı, üreticiler ve çeşitli demokratik kitle örgütleri tarafından düşük bulunarak çeşitli tepkiler verilirken; Çaysiad 64 kuruşluk yaş çay fiyatını fazla buldu.
Çeşitli üretici dernekleri ve sivil toplum örgütleri, yaş çaya verilen 64 kuruşluk fiyat ile 9 kuruşluk destekleme priminin üreticiyi daha da perişan edeceği ve Türk çaycılığının bitirilme noktasına geleceğini ileri sürerken; merkezi Trabzon’da bulunan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (Çaysiad) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün ise yaptığı açıklamada, belirlenen yaş çay fiyatının, maliyetleri daha da arttıracağını söyledi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Üstün, çay sanayicileri olarak 2007 yaş çay yaprağı alım fiyatı ile ilgili beklentilerinin, yapılacak zammın tamamen destekleme primine yansıtılması yönünde olduğunu belirterek; “Bu konuda da ilgililere gerekli raporları sunmuştuk. Ancak, beklentimiz doğrultusunda bir uygulama yapılmadı. Bu durumda kuru çay maliyetleri daha da artacaktır. Dünya piyasalarına göre yüksek olan maliyetlerimiz nedeniyle, ülkemize çeşitli yollardan kaçak olarak giren kuru çay miktarı daha da artacaktır. Çünkü fiyatın artması, kaçakçılığın daha cazip hale gelmesi demektir” dedi.
Geçen yılki maliyet fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ülkemize giren kaçak çayda artış olduğunu ileri süren Üstün, “Bu miktar 40-50 bin tona kadar yükselmişti. Şimdi, bu fiyatlarla yapacağımız üretim ile kaçak çay arasındaki fiyat farkı daha da artacağını için kaçak girişi de artacaktır. Belki de yıllık 60-70 bin tona çıkacaktır. Bu Türk çaycılığının sonunun başlangıcı demektir" şeklinde konuştu.
Yaş çay fiyatının önceki yıla oranla aynı seviyede kalması gerektiğini savunarak, "Kaçak çay girişinin sadece Türk çay sanayicisi olumsuz etkileyip, ortadan kaldıracağını düşünenler, sorunun sadece sanayide kalmayacağını, üreticiye de sirayet edeceğini hesap etmelidirler" diyen Rahmi Üstün "Çünkü, kaçak yolla giren çaylar, çay üreticisine etkileyecek ve yakın bir gelecekte çaylıklar bile sökülmeye başlanacaktır. Oysa yapılması gereken geçen yılki taban fiyat sabit tutulup, yapılacak zam destekleme primine eklenecekti. Hatta bu yılki toplam zam destekleme yoluyla biraz daha fazla olması gerekirdi” diye açıklamalarını tamamladı.
Üstün’ün açıklamalarına tepki veren bazı üreticiler ise, sanayicilerin tamamen kendi çıkarları doğrultusunda yaklaşın sergilediklerini ifade ederek, “Oysa ki, üreticiler sağlıklı koşullarda üretim yapamadıklarında, Türk çaycılığının bitirilme noktasına getirildiğinde ne çay sanayisi olacaktır ne de çay fabrikaları. Bu nedenle Türkiye’de çayla ilgilenen herkesin, üreticilerden sanayicilerine, satıcısından üretimine kadar aynı mücadelenin içerisinde yer alarak kalitenin arttırılmasını sağlamalıdır.”şeklinde görüşlerini dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
13 Yorum